Guide

Praktiske tips til forårsvandringen

Fodtøjet er meget logisk det vigtigste for vandreren, skriver Carsten Skovgaard Bernt. Foto: Carsten Skovgaard Bernt

Husk godt fodtøj, kort over ruten og sund fornuft! Vandrer Carsten Skovgaard Bernt giver gode råd til dig, der - måske for første gang - skal på vandring i forårsdanmark

Som gammel vandrefugl vil jeg med det samme advare om, at der findes lige så mange gode tips og holdninger til den gode vandring, som det antal interessefæller, den nye vandrer vil møde på sine ture. Derfor bør man gå ind i enhver samtale med en vandrer med åbent sind og lidt sund skepsis.

Den som ager med stude kommer også frem, hvilket er, hvad jeg baserer mine vandringer på. Vandring er et af de steder, hvor det rigtige udstyr hjælper dig godt frem, men hvor det ikke automatisk er pris og mærke, som sætter dagsordenen.

Det vigtigste er ikke de rigtige mærkevarer
På vandreturen er der højt til loftet og plads til individet. Høj som lav mødes, følges et stykke, snakker lidt undervejs og skilles så atter. De slidte støvler, der har gået Caminoen, har ofte højere status end de nyeste fra friluftsbutikken. Kort og godt er det vigtigere at have godt tilpasset grej end de rigtige mærkevarer.

Da Hærvejen er en af de mest benyttede pilgrimsruter i Danmark, er det her, jeg vil tage mit udgangspunkt i, hvad en vandrer kan bruge for at komme godt på vej.

LÆS OGSÅ: Kan I give gode råd til en vandring på Hærvejen?

Hærvejen består mest af grusveje og asfalterede vejstræk krydret med mindre stræk af trampesti. En trampesti er et stiforløb i landzone uden fast underlag i form af stabilgrus eller sten. Altså ikke en vandring med voldsomt meget terræn.

Støvlerne skal gås til
Fodtøjet er meget logisk det vigtigste for vandreren. Her er det turens art, der bestemmer hvilket fodtøj, der kan anbefales. Når turen ikke foregår i terræn, skal man tænke på fodtøjets stødabsorbering.

Ankelstøtte er ikke helt så vigtig som ved vandring i terræn. Derfor skal man finde et par gode vandresko, løbesko eller blot velsiddende sko med en solid bund med en passende stødabsorbering.

Det er vigtigt, at skoen sidder godt med et par tykke strømper. Ikke for stramt og heller ikke således, at de rutsjer rundt på fødderne. Der skal være plads til tæerne, uden at de rammer spidsen af skoen, og når foden er skubbet helt frem, skal du kunne få en finger ned mellem hælkappen og foden. Køber du helt fra ny, skal du huske at prøve skoen med de strømper, du vil bruge under vandringen.

Går vandringen derimod i kraftigt terræn, skal du over i en god vandrestøvle med ankelstøtte og stiv bund, så du ikke mærker det, når du træder på sten eller grene. Samtidig er det vigtigt, at sålen har en god profil, som sikrer dig, at du står fast på mudrede stier. Støvlen skal være vandafvisende, så den kan modstå vådt græs og mindre vandpytter. Ellers er der stort set samme krav til pasform som ved en vandresko.

Med fodtøjet i orden kan du nu begynde at tænke på at få dem gået til, så de ikke giver vabler eller gnavsår under vandringen. Tag på et par korte ture og find ud af om de trykker eller klemmer. Forstærk eventuelt huden med plaster på steder hvor den trykker, før du tager en tur på 10-20 kilometer.

Er der ikke problemer nu, kan du komme i gang med vandreturen - ellers må de bruges på et par ture mere. Mere hardcore personer tager fodtøj og rygsæk i brug med det samme og tager problemer og vabler, som de kommer. En barsk metode, men den mest effektive, og ingen er mig bekendt døde af den endnu.

LÆS OGSÅ: Kan ældre tage på pilgrimsvandring?

Det praktiske er i højsæde
Tøjet på en vandring kan være så let eller vanskeligt, som du selv gør det til. Personligt bruger jeg at vandre i et par lærredsbukser af vildmarkstypen. Joggingbukser er også fine. Målet er at finde bukser, der er lette, kan tåle at blive brugt i naturen, sidder godt og ikke for stramt og med en evne til at tørre hurtigt, hvis de bliver våde (her er cowboybukserne ofte et problem), så man ikke skal bruge energi og kropsvarme på at tørre dem.

En T-shirt og en skovmandsskjorte eller flonelsskjorte er godt tøj til sommerhalvåret. T-shirten tager sveden, og skjorten kan regulere kropstemperaturen ved at knappes op og i, eller beskytte mod solen. En hat, der skygger og beskytter ørerne, er en god ting. En fleece til pauserne eller de kølige dage, er prikken over i'et.

Endelig skal man tænke på regntøjet. Men siger vejrudsigten absolut tørvejr, er det oftest en let skaljakke, jeg tager med - med risiko for en våd hjemkomst.

Husk at kortet skal være ved hånden
Nu skal du tage stilling til, om vandreturen er en heldagstur eller indeholder overnatning. Her kræver det, at du vælger rute ud fra et kort eller en beskrivelse. Husk endelig altid at have kortet med på turen sammen med et kompas (der jo blot kan være en app på din smartphone). En heldagstur bør være mellem 10 og 25 kilometer for den uerfarne/utrænede vandrer.

Indeholder turen overnatning bør det være med lidt kortere dagsetaper. Det er vigtigt ikke at gå længere, end at man kommer frem til overnatningen i god tid. Dermed bliver der god tid til madlavning, hygge ved bålet og til at lave et godt natteleje. Det er nemlig ikke kun kilometerne, der tæller, men lige så meget den gode oplevelse. Der skal være tid til pauser og til at undersøge et spændende område nærmere.

LÆS OGSÅ: Kan man overnatte på ruten mellem Viborg og Skagen?

Rygsækken skal tilpasses til turen Heldagsturen kræver blot en lille rygsæk på 20-30 liter til at have ekstra overtøj, eventuelt regntøj, lidt kiks, frugtmiks, vandflaske og middagsmaden i. Rygsækken må gerne have brede skulderremme med lidt polstring, en brystrem samt bælte. Dermed bliver vægten fordelt jævnt.

Kiks og frugtmiks er ment som ekstra små energidepoter undervejs. Frugtmiks kan være tørrede frugter, figner eller blot en nøddemiks. Chokolade eller myslibar er også et fint supplement. Vandflasken kan være en halvliters flaske, men regn med at drikke halvanden til to liter vand på en dagstur alt efter vejret. Er der ikke vand undervejs, skal du sørge for at have det med. Middagen kan være en madpakke eller en gang suppe/varm mad lavet på kogeblus. Det er op til dig, hvor meget du vil bære.

Turen med overnatning kræver, at du har en fornuftig rygsæk på mindst 65 liter. Den skal have stive og polstrede skulderstropper, en brystrem, laststrammere og et polstret hoftebælte. Heri skal du, udover tingene til dagens vandring, have alt, hvad der skal bruges til overnatning og madlavning.

Er turen med en enkelt overnatning vil jeg have et par ekstra underbukser, strømper og T-shirt til at skifte til på andendagen. Er den længere kan du følge pakkelisten på vildmarksbassen. Du vil kunne læse meget mere om overnatning, madlavning, samt længere vandringer under tursiderne her.

Det vigtigste er at tænke sig om
Endelig er det vigtigt at vide, at man ikke taber ansigt ved at vende om. Denne regel er taget direkte fra de norske regler for vandring i fjeldet. Hvorfor gennemføre en tur, hvor der trækker lyn og torden ind over dig? Eller risikere belastningsskader efter at have vrikket foden om? Vandreturen bør være en fornøjelse. Er den ikke det, eller er der nogen fare på færde, må man hellere vende om, mens tid er. Så er der jo muligheden for at få en god tur en anden gang.

Kort ridset op er markørerne altså:

Brug fornuftigt fodtøj, der er gået til.
Husk fornuftig beklædning, som kan ventilere og beskytte mod solen.
Hav kendskab til rute og terræn.
Brug tid til pauser og opdagelser.

Rigtig god vandring fra Vildmarksbassen

Carsten Skovgaard Bernt er spejder og står bag fjeldkompendiet og hjemmesiden vildmarksbassen.dk.

Indeholder turen overnatning, bør det være med lidt kortere dagsetaper, råder Carsten Skovgaard Bernt. Foto: Carsten Skovgaard Bernt
"Endelig er det vigtigt at vide, at man ikke taber ansigt ved at vende om. Denne regel er taget direkte fra de norske regler for vandring i fjeldet. Hvorfor gennemføre en tur, hvor der trækker lyn og torden ind over dig? Eller risikere belastningsskader efter at have vrikket foden om," spørger Carsten Skovgaard Bernt. Foto: Carsten Skovgaard Bernt