Hvilken pilgrimsrute fulgte Kong Christian d.1?

"Kongens indtog i Rom blev pragtfuldt. Paven stadfæstede Christians yndlingsstiftelse, det omtalte Helligtrekongers kapel og dermed broderskabet," skriver pilgrimsleder Torsten Junge. Foto: wikimedia.org

Ruten gik fra Bad Segebad til Rom med flere spektakulære begivenheder undervejs, skriver pilgrimsleder Torsten Junge

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Kong Christian d.1. var i 1474 på pilgrimsrejse eller politisk rejse fra Bad Segeberg til Rom.

Kan I give en rutebeskrivelse af denne rejse?

Venlig hilsen
Ole Thystrup

Svar:

Kære Ole Thystrup,

Jeg vil tro, at man med stædighed og hårdt arbejde ville kunne efterspore den detaljerede rute fra Bad Segebad til Rom.

Med de kilder, jeg har til rådighed, er stedsangivelserne mere overordnede, og jeg vil medtage de spektakulære begivenheder, der prægede rejsen og de få udsagn, der godtgør, at rejsen ikke kun havde politiske formål, men også indeholdt et pilgrimsmål overordnet set naturligvis byen Rom.

Ud fra samtidige kilder synes rejsen ned gennem Europa at være blevet et sandt triumftog, og den klassiske pilgrimsfærd virker noget nedtonet. Men i 1474 drog Kong Christian altså af sted på den officielt annoncerede pilgrimsrejse.

I februar nåede kongen Ansbach, hvor han mødtes med kurfyrst Albrecht. Sammen drog de videre til Rothenburg an der Tauber, hvor de mødtes med Kejser Frederik d. 3.

Meget tyder på, at kejseren ønskede et godt forhold til Kong Christian og anså ham for en værdifuld støtte i styrkelsen af kejsermagten i Europa. Kongen drog via Tyrol til Norditalien og fik en storslået modtagelse på slottet Malpaga nær Brescia.

Midt i marts måned nåede rejseselskabet til Milano atter en storstilet modtagelse og megen interesse for Kong Christian, som jo stod sig så godt med kejseren.

I øvrigt blev hertug Galezzo Maria, som residerede her, modtager af kongens halsbånd og orden. Det vil sige, at han blev medlem af Christian den 1's nye broderskab, der var knyttet til Helligtrekongers kapel i Roskilde, det vil sige Elefantordenen.

I April nåede Kong Christian til Viterbo. At der var tale om en pilgrimsfærd fremgår af en lokal viterbo-krønike, hvor det om rejsedeltagerne hedder, at de havde mine som polakker og var klædt i sort." Sort var netop pilgrimmens farve. Om kongen hed det:

En munter mand af rødlig hudfarve, omtrent halvhundred år.

Også kongens indtog i Rom blev pragtfuldt. Paven stadfæstede Christians yndlingsstiftelse, det omtalte Helligtrekongers kapel, og dermed broderskabet.

Ceremonierne kulminerede, da kongen selve påskedag modtog nadveren af pavens hånd. Ved den efterfølgende gaveudveksling blev pilgrimsaspektet tydeliggjort. Kongen modtog kostbare relikvier, blandt andet et guldkors, hvori var indfattet et splint af det hellige kors.

Venlig hilsen
Torsten Junge
Pilgrimsleder og panelist på kristendom.dk