Hvad kunne være en god rute fra Trondheim til Hærvejen?

Enhedslisten holder Årsmøde, Johanne Schmidt - Nielsen på talerstolen.

En læser ønsker vejledning til en længere vandring gennem Norge, Sverige og Danmark. Sognepræst Peter Grønlykke svarer

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Hvilke bøger og kort vil I anbefale, hvis jeg ønsker at gå fra Trondheim ned gennem Vadstena og slutte ved den tyske grænse via Hærvejen?

Venlig hilsen
Grethe

Svar:

Kære Grethe

Vedrørende vandring i Norge mellem Oslo og Trondheim henvises til sitet: Pilgrimsleden, Sct.Olausvegene til Trondheim, der findes her.

Her gives der udførlige oplysninger om denne vandring og ligeledes om ruten, der hedder "Østerdalsleden", som går fra Trondheim gennem Trysil til Sverige og Vadstena. Her kan bestilles litteratur og printes kort. Både vandringen fra Oslo og vandringen mod Vadstena ad Østerdalsleden er beregnet til 28 dage i selve Norge. Hertil kommer vandringen gennem Sverige.

LÆS OGSÅ:
Pilgrimsguide til Vadstena Vedrørende vandring ad Hærvejen i Danmark, kan man besøge deres site, hvor man også kan bestille bogen "Hærvejen - Guide til vandrere og cyklister". Bogen indeholder udmærkede kort over både vandre- og cykelrute ad hærvejen. Med dette kort ved hånden og afmærkningerne undervejs, skulle det være rimeligt let at finde vej, selv om afmærkningerne visse steder trænger til at restaureres.

Man skal være opmærksom på, at hærvejsruten er en nyere anlagt vandrerute. Selve det gamle hærvejsspor findes stort set ikke mere. Nogle steder er det blevet asfalteret landevej, andre steder er det forsvundet; så ruten er altså "tilpasset"; men man kan alligevel fint sige, at man har vandret ad Hærvejen, og de strækninger, som går ad landeveje med trafik, er forholdsvis få.

LÆS OGSÅ: Pilgrimsvandring.dk's tema om Hærvejen

Vedrørende overnatning på Hærvejen er der oprettet herberger med passende mellemrum. Her kan man med et herbergspas til 70 kr. overnatte for en pris af 80 kr. Der er link til herbergerne på det overordnede site. Herfra kan der printes en folder med en samlet oversigt. Herbergerne er i øvrigt markeret på ovennævnte hærvejskort med et rødt kors.

LÆS OGSÅ: Pilgrimsruter i Norden

Med venlig hilsen
Peter Grønlykke
Sognepræst og pilgrimsvandrer