Findes en rute langs Vesterhavet i Thy?

"Det bedste, jeg kan svare er, at jeg ikke ved, om pilgrimme har fulgt en rute langs havet. Hvad vi kan vide er, at der har vandret pilgrimme i området. For vi ved, at Skt. Thøger blev "dyrket" i Vestervig, hvor jeres vandring skal begynde," skriver sognepræst Peter Grarup.

Vi ved, der har vandret pilgrimme i området, men pilgrimsvejene har nok ikke adskilt sig fra de almindelige samfærdselsveje, svarer pensioneret sognepræst Peter Grarup

Spørgsmål:

Kære brevkasse,

Vi er nogle stykker, som ønsker at gå fra St. Thøgers Kirkegård Vestervig Kirke (Nordens største landsbykirke) til Lodbjerg Kirke (en af de mindste)og videre gennem klitterne til Lyngby, Stenbjerg og Vorupør, hvor der er en totalt renoveret Kirke. Herfra videre ad Redningsvejen mod Hanstholm og Vejlerne med stop ved de kirker, vi ønsker at opleve.

Har der nogensinde været en rute langs Vesterhavet i Thy?

Vi er inspireret af Henrik Bolt Jørgensens bog om Kirkerne i Thy og selvfølgelig også det dejlige Naturreservat. Vi har ikke fået Menighedsrådet med på ideen endnu.

Venlig hilsen
Ingrid Bang Jensby

Svar:

Kære Ingrid Bang Jensby

Det lyder rigtig spændende med jeres planer om en pilgrimsvandring fra Vestervig til Hanstholm og måske længere endnu.
Du spørger: Har der nogensinde været en rute langs Vesterhavet i Thy? og jeg går ud fra, at du med rute mener pilgrimsrute.

Det bedste, jeg kan svare er, at jeg ikke ved, om pilgrimme har fulgt en rute langs havet. Hvad vi kan vide er, at der har vandret pilgrimme i området. For vi ved, at Skt. Thøger blev dyrket i Vestervig, hvor jeres vandring skal begynde.

Når der har været pilgrimme, har der også været pilgrimsveje. De har nok ikke adskilt sig fra de almindelige samfærdselsveje, men da vandrende folk altid har en tendens til at tage den letteste vej, er det vel troligt, at de gamle pilgrimme også har vandret langs havet.

LÆS OGSÅ:
Stemningsrapport fra en pilgrimsrejse

Jeg er faldet over et projekt, som to studerende ved Aalborg Universitet har skrevet i 2007 om pilgrimsrejser fra 1027 til 1536. Heri står blandt andet:

I Vestervig i Thy dyrkedes Skt. Thøger i forbindelse med augustinerklosteret, han var muligvis den første danske helgen. Det var hovedsageligt en lokal kult, men i løbet af middelalderen spredtes hans ry, og han blev æret over hele landet. Fra Vestervig har vi kendskab til to beretninger.

Den ene var om en højbyrdig og from mand ved navn Thormed, der helbredtes for en øjensvaghed. Den anden er fra det sidste tiår af det 15. århundrede, og omhandler adelsmanden Mouritz Nielsen Gyldenstjerne, der var ejer af Aagaard i Hanherred.

Om Mouritz hører vi, at han lagde sine rejser om ad flere pilgrimsmål heriblandt Vestervig, hvor han ofrede en skilling for derved at kunne blive velsignet med Thøgers ben. Historien om Mouritz er med til at bekræfte, at Thøger dyrkedes op gennem hele middelalderen,
(Kilde: At bede med fødderne, side 119).

Så ved vi da det. Måske skulle I tage en lille skilling med til Vestervig.
Se hele specialeafhandlingen At bede med fødderne.

I er sikkert lokalkendt, så jeg kan nok ikke lære jer noget om egnens vandrestier. Men for god ordens skyld vil jeg da lige minde om Naturstyrelsens udmærkede kort og folder om Vestkyststien. Den dækker så vidt jeg kan se jeres rute.

Og en ganske interessant side med oplysninger om Vestervig kirke.

Jeg håber, I får menighedsrådet med!

God vandring!

Venlig hilsen
Peter Grarup
Pensioneret sognepræst og panelist på pilgrimsvandring.dk

En af mine bekymringer går på det, jeg ellers er tiltalt af, at jeg skal gå alene på en måske næsten øde rute, skriver en læser. Foto: colourbox.com