Spørg

Kan jeg have min hund med på Caminoen?

De pilgrimme, der har hund med, bærer også på telt og overnatter på camping eller i den fri natur, skriver formand Henrik Friediger. Foto: nzweeble - Fotolia

Rygsækken er pakket og klar til en vandring på Santiago de Compostela - men nu ved jeg ikke, om jeg tør tage min hund med, spørger en læser. Pilgrimsformand Henrik Friediger svarer

Spørgsmål:

Hej

Rygsækken er pakket og klar til at tage på vandring på Santiago de Compostela - men nu ved jeg ikke om jeg tør.
Tør jeg gå alene - kan jeg tage min hund (labrador) med - hvordan griber jeg det hele an?

Hvor kan jeg skaffe mad til hunden undervejs, og hvor kan vi overnatte. Jeg har læst mig frem til, at hunde generelt ikke er velkomne, når vi skal overnatte. Er det rigtigt?
 
Jeg vil nødig gå hele turen uden min bedste og mest trofaste ven. Hun er med mig overalt og betyder alt for mig.

Hilsen
Bente

Svar:

Kære Bente

Jeg har undersøgt spørgsmålet gennem nogen, der rent faktisk har prøvet at vandre på Caminoen med hund. Det drejer sig om Henrik Tarp, der er kendt som grundlæggeren af Foreningen af Danske Santiagopilgrimme og for sine guider til Caminoen. Han bor en del af året i Spanien og traver sammen med sin kone (men uden hund) en hel del kilometer på de spanske pilgrimveje hvert år.

Det er IKKE anbefalelsesværdigt at tage hund med, som han skriver:

1. Transporten til og fra Spanien er besværlig med hund.

2. Ingen refugier giver adgang for hunde.

3. Meget få, næsten ingen, hoteller vil have hunde, i hvert fald ikke når de er våde.

De pilgrimme, der har hund med, bærer også på telt og overnatter på camping eller i den fri natur. Det betyder ofte, at den daglige hygiejne må springes over.

Vi har opgivet at have vores hund med, og det efter adskillige forsøg. Det var simpelthen for brydsomt. Desuden skal hunden kunne gå de 25 km hver dag. Det må ejeren gøre op med sig selv. Vores hund er en hyrdehund (45 cm over skulderne). Hun kan godt klare det, men når det er regnfuldt og koldt, kniber det. En gang har vi i et sådant vejr måtte tage taxi frem til overnatning. Og selv en taxi vil sjældent have hund med. Jo, hvis hunden kan være i bagagerummet. 

Alt i alt. Det er ikke anbefalelsesværdigt med hund på Caminoen.

Venlige hilsener 
Henrik Friediger 
Foreningen af Danske Santiagopilgrimme

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Pilgrimsvandring.dk har inviteret pilgrimspræster og -vandrere, teologer og historikere fra forskellige foreninger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om pilgrimsvandring". Alle svar i "Spørg om pilgrimsvandring" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad pilgrimsvandring.dk mener.