Kan man gå Caminoen på én måned?

Boldsen: Bliver sjovt at se spanske venner Foto: Iris

Det kan man sagtens. Jeg har selv gjort det flere gange. Men der er ikke plads til egentlige hviledage, som ind imellem kunne være fristende, svarer pilgrimsformand Henrik Friediger

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Min veninde og jeg skal gå Caminoen fra den 1. juli til den 1. august i år.

Min spørgsmål er, om det er realistisk at gå de 800 kilometer på 30 dage?

De refugier man kan overnatte på, ligger de løbende på ruten, så man kan variere sine dagsture i antal kilometer? Ellers er det cirka 26 kilometer om dagen.

Håber mit spørgsmål er klart.

Venlig hilsen
Sarah

Svar:

Kære Sarah

Du har spurgt om vandring på Caminoen. Jeg har fået privilegiet at svare dig.

Det første spørgsmål er let - om man kan vandre hele Caminoen, den franske vej - fra Roncesvalles til Santiago - på én måned. Her er svaret, at det kan man godt, hvis man vel at mærke er i rimelig god form.

Jeg har selv gjort det flere gange. Men der er ikke plads til egentlige hviledage, som ind imellem kunne være fristende, og der er heller ikke tid til de tre til fire dage som en forlængelse af turen til Finisterre vil tage. Om jeg vil anbefale det: ja da!

LÆS OGSÅ: 10 praktiske råd til at vandre på Camino Primitivo

Refugier og andre overnatningssteder ligger som perler på en snor. I kan gå ind på santiagoforeningens hjemmeside og hente dels en fortegnelse over steder med overnatningsmuligheder (den er ikke helt ajourført - flere er kommet til - bidrag modtages gerne) - dels kan I lege lidt med planlægningsværktøjet UR-Camino, der giver fyldige informationer om alle refugierne og andre overnatningsmuligheder ud fra de kriterier for eksempel længden af dagsmarcherne - I selv opstiller.

Jeg har for eksempel prøvet kun at satse på overnatningssteder med WiFi, det begrænser mulighederne en smule, men hvis nu det er vigtigt for én! En tredje mulighed er app'en fra Eroski (svarende til det danske coop). En fjerde er Henrik Tarps helt spritnye udgave af hans guide over ruten.

LÆS OGSÅ: Caminoen - verdens ældste pilgrimsrute

En sidste kommentar til tidspunktet for jeres vandring: juli er ikke alene en varm måned, det er også en måned med rigtig mange pilgrimme. Mange katolikker ønsker at nå frem til Santiago den 25. juli, der er Santiagos (Sankt Jakobs eller Sankt Ibs) helgendag. Givetvis en stor oplevelse, men man kommer til at dele den med mange.

Undervejs kommer I til at konkurrere med en masse andre om pladserne på overnatningsstederne, og sædvanligvis kan man ikke reservere på forhånd.

Mit råd er, at man skal forsøge at slappe af overfor fænomenet og undlade at stå op klokken fem om morgenen og løbe hen til det næste refugie og sætte sig i køen til de åbner. Det vil forsure hele oplevelsen. Sats i stedet på at overnatte i de små landsbyer og husk: der er altid en løsning. Eventuelt kunne I overveje at tage et liggeunderlag med.

Buen Camino!

Venlige hilsener
Henrik Friediger
Formand for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Pilgrimsvandring.dk har inviteret pilgrimspræster og -vandrere, teologer og historikere fra forskellige foreninger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om pilgrimsvandring". Alle svar i "Spørg om pilgrimsvandring" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad pilgrimsvandring.dk mener.