Hvordan kommer jeg lettest til St-Jean-Pied-de-Port og den franske Camino?

Da Finn Buhl i 2005 var i Saint-Jean-Pied-de-Port, måtte man flyve til Bordeaux og derpå med to tog, men i dag kan man flyve til Biarritz, skriver han. På billedet ses Saint-Jean-Pied-de-Port, hvor Jakobsvejen går igennem.

Man kan flyve til Biarritz og derfra tage toget via Bayonne til Saint-Jean-Pied-de-Port. Det, vil jeg mene, er det nemmeste, svarer formand for Roskilde Pilgrimsforening Finn Buhl

Spørgsmål:

Kære pilgrimsvandring.dk

Som nybagt medlem af Roskilde Pilgrimsforening vil jeg gerne spørge, hvordan jeg kommer lettest og uden alt for mange skift til Saint Jean-Pied-De-Port.

Vi forventer at gå turen i september. Turen er den franske Camino til Santiago de Compostela. Og spørgsmålet er, hvorledes man lettest kommer til Saint Jean-Pied-De-Port fra Københavnsområdet med fly.

Med venlig hilsen
Erik

Svar:

Kære Erik

Jeg skal gøre det så godt, jeg kan: Det er en hel del år siden, jeg sidst var i Saint-Jean-Pied-de-Port, faktisk 8 år siden, men jeg har for nylig kigget på rejsemulighederne igen.

LÆS OGSÅ: Hvem arrangerer rejser til Caminoen?

Da vi - min hustru og jeg - i 2005 var i Saint-Jean-Pied-de-Port for at gå på Camino Francés for anden gang, kunne man kun flyve til Bordeaux, for så at tage toget til Bayonne og videre derfra med et andet tog til Saint-Jean-Pied-de-Port.

Vi gik imidlertid fra Bayonne. Det er kun tre dagsmarcher i smuk bjergrigt landskab, blandt andet gennem Rolandsdalen.

LÆS OGSÅ: Billedserie: Camino-vandring er andet end ferie

I dag kan man flyve til Biarritz, og tage toget fra Biarritz via Bayonne til Saint-Jean-Pied-de-Port. Det, vil jeg mene, er det nemmeste.

Jeg har hørt om nogle, som flyver til Pamplona, men det er meget besværligt. Fra Pamplona kører man med bus op til Ronceswalles, og fra Ronceswalles skal man køre med taxa til Saint-Jean-Pied-de-Port.

Jeg har også hørt om nogle, som flyver til San Sebastian og kører med tog derfra, men det er vist også lidt langt og besværligt.

LÆS OGSÅ: På cykelpilgrimstur ad Via Francigena i Italien

Hvis jeg skulle af sted i morgen, ville jeg altså tage et fly til Biarritz, og derpå toget via Bayonne til Saint-Jean-Pied-de-Port. Man er måske nødt til en overnatning i Biarritz på grund af togtiderne, men det kan efterprøves på DB Bahns hjemmeside, som viser togtider over hele Europa.

Med venlig hilsen
Finn Buhl,
Formand for Roskilde Pilgrimsforening