Hvordan får jeg fat i et pilgrimspas?

I middelalderen udstedte man pilgrimspas for at kunne skelne pilgrimme fra omstrejfende røvere og voldsmænd, skriver Peter Grarup. På billedet ses en række pilgrimspas fra Danmark og udland. Foto: Andreas Blinkenberg

Et pilgrimspas giver dig adgang til herberger. Det kan blandt andet købes på turistbureauer og i forskellige vandrelaug, svarer arrangør og tidligere sognepræst Peter Grarup

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg har et spørgsmål om pilgrimsvandring.

På mange ruter skal man have et pilgrimspas. Hvordan får man fat i sådan et? Koster det penge, og giver passet adgang til andet end ruten?

Med venlig hilsen
Christian

Svar:

Kære Christian

I middelalderen, da mange begav sig på pilgrimsvandring, viste det sig at være nødvendigt at kunne skelne mellem rigtige og ærlige pilgrimme og omstrejfende røvere og voldsmænd. Derfor udstedte kirkerne og kongens embedsmænd pilgrimspas, som gav bæreren visse rettigheder, blandt andet til brug af pilgrimsherberger. Nutidens pilgrimspas fungerer nogenlunde på samme måde. Nedenstående priser gælder 2011.

Danmark
I Danmark er pilgrimspas (eller herbergspas, som de kaldes) nødvendige på Hærvejen, hvis man vil overnatte på et af de 11 herberger, som findes fra Viborg til grænsen. Et herbergspas koster 70 kroner og giver mulighed for at overnatte på et af herbergerne for 80 kroner pr. voksen pr. nat.

Herbergspasset købes på herbergerne eller hos Dansk Vandrelaug, Dansk Cyklistforbund, Viborg Turistbureau og andre turistbureauer langs Hærvejen. Se www.haervej.dk.

En folder (på enten dansk, engelsk eller tysk) med adresser og billeder af herbergerne kan fås hos pilgrimspræst Elisabeth Lidell (e-mail: lidell@webspeed.dk. Se iøvrigt www.elisabethlidell.dk.)

Sverige
Pilgrimspas udstedes af Den svenske Kirkes Pilgrimscentrum i Vadstena (20 kr). Det gælder først og fremmest i Norden. Man kan også få et pilgrimsbrev (10 kr) som dokumentation for, at man har vandret til Vadstena. Se www.pilgrimscentrum.com.

Stempler i passet kan blandt andet opnås hos lokale præster og kirkekontorer. Et sted har jeg selv oven i købet fundet sådan et pilgrimsstempel i et lille skab, der var sømmet fast til et træ ved en af Sveriges mange pilgrimsleder.

Norge
Pilgrimspas eller Olavspass udstedes af Pilgrimskontoret i Nidaros (Trondheim) og koster 50 kr. Passet kan også købes i Oslo Domkirke og flere steder på vejen. Dette pas kan blandt andet tjene som dokumentation for, at man har vandret mindst 100 kilometer og dermed er berettiget til et pilgrimsbrev fra Nidaros Pilgrimsgård.

Spanien El Camino de Santiago
Det mest kendte pilgrimspas er det, der skal medbringes, hvis man vil bo på herbergerne langs Caminoen og have et pilgrimsbrev i Santiago.
Det købes hos Foreningen af Danske Santiagopilgrimme samt på pilgrimskontorer, i kirker, lokale barer og vist og på visse politistationer langs ruten.

Erfarne Santiago-pilgrimme anbefaler, at man har det med hjemmefra. Mange erfarer iøvrigt, at ét pas er for lidt til alle de stempler, man får, og at indlagte sedler ikke er en god løsning, så nogle køber to ad gangen.

Pris: 25 kr. for medlemmer af Danske Santiagopilgrimme, for ikke-medlemmer 50,- kr. Se iøvrigt: www.santiagopilgrimme.dk.

Italien Via Francigena 
Skal man vandre af Via Francigena i Rom, kan man gå ind på den officielle hjemmeside for Via Francigena og finde siden vedrørende Pilgrim Credential. Se www.viefrancigene.org.

Her er nævnt forskellige muligheder for kontorer langs vejen, men mest interessant er muligheden for at købe pilgrimspas på nettet via www.sloways.eu.

Med venlig hilsen
Peter Grarup
Pensioneret sognepræst og erfaren pilgrimsvandrer

I middelalderen udstedte man pilgrimspas for at kunne skelne pilgrimme fra omstrejfende røvere og voldsmænd, skriver Peter Grarup. Her ses pilgrimme, der besøger en benediktinsk kloster i Lysa Gora bjergene i Polen. Foto: Wikimedia Commons