Kan man gå Caminoen om vinteren?

Hvis man ønsker at vandre om vinteren, er det en god idé at tage sydpå, for at det ikke skal blive hundekoldt. I Israel findes ruten "Jesus trail", skriver Finn Buhl fra Roskilde Pilgrimsforening. Her ses den israelske ørken Negev.

Man kan gå caminoen hele året rundt og således også i november og december eller i januar og februar, men det er koldt - hundekoldt, svarer Finn Buhl en spørgende læser

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Jeg kunne godt tænke mig at gå min første pilgrimsvandring og vil gerne afsted i december/januar.

Kender I til nogle sydlige ruter, hvor temperaturen ikke er alt for kold. Caminoen, har jeg ladt mig fortælle, skulle kunne gås til omkring slutningen af november.

Er der andre lidt mere sydlige vandreture?

På forhånd tak for svar.

Hilsen
Amalie

Svar:

Kære Amalie

Du vil gerne gå caminoen om vinteren. Det må skyldes, at du bedst kan få fri på den årstid, ellers forstår jeg ikke hvorfor, men.....jo!

Det er korrekt, at man kan gå caminoen hele året rundt og således også i november og december eller i januar og februar, men det er koldt - hundekoldt - har jeg ladet mig fortælle, og der er meget stor risiko for sne, hvilket kan gøre det mere eller mindre "umuligt" at gå på nogle af de stejle og stenede stier.

LÆS OGSÅ: Inspiration til vinterens indre vandring

Sidste forår - i slutningen af april - gik min hustru og jeg Camino Arragonés, som starter oppe på toppen af Pyrenæerne i Samport.

Her var der forbud mod at gå ad vandrestien ned ad bjerget på grund af sne, så vi startede i stedet fra Canfranc Estation lidt længere nede, hvor der ikke var minus grader, men alligevel kun plus to graders varme og stadig snebunker i gaderne.

LÆS OGSÅ: Tegninger fra Camino Aragonés

Caminoen (Camino Francés) ligger oppe i Nordspanien, og jeg ved ikke, hvordan klimaet er om vinteren, hvis du vælger at gå Sølvruten, som starter helt nede i Sydspanien, eller hvis du vælger den portugisiske Camino, som også starter syd fra.

Men hvis du vil et varmt sted hen, er der en rute i Israel. Den hedder "Jesus Trail". Jeg kender overhovedet intet til ruten, men du kan finde oplysninger om den her.

LÆS OGSÅ:Israel åbner pilgrimsrute i Jesu fodspor

Hvis du - som jeg formoder - vælger den ordinære camino - Camino Francés - så husk skiundertøj, vanter og halstørklæde samt en ulden trøje.

Endvidere er ikke alle herberger åbne på denne årstid, så det er nok vigtigt lige at tjekke det, inden du tager af sted.

Det kan du gøre på "Mundicamino". Du søger på hjemmesiden, her vælger du "los caminos", derpå vælger du på kortet den rute, du ønsker at gå, så kommer ruten frem med alle de oplysninger, du kan ønske dig.

Men god vandring, og da det er din første vandring så til slut et godt råd: Hvis jeg var dig, ville jeg vente til det sene forår eller tidlige efterår og så gå Camino Francés. Så er du sikker på en god oplevelse og løber ikke ind i flere "problemer", end vi alle har gjort, første gang vi gik camino.

Mange hilsner og god tur
Finn Buhl,
formand for Roskilde Pilgrimsforening

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Pilgrimsvandring.dk har inviteret pilgrimspræster og -vandrere, teologer og historikere fra forskellige foreninger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om pilgrimsvandring". Alle svar i "Spørg om pilgrimsvandring" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad pilgrimsvandring.dk mener.