Hvad kunne være en god rute fra Vadstena til Hærvejen?

Det er en noget kringlet vandrerute, man skal vandre ad, men "Klosterruten" gennem Sjælland og over Lolland-Falster til Sydfyn, kunne være en mulighed, men her kommer man direkte til den tyske grænse og har altså ikke brug for Hærvejen, skriver sognepræst Peter Grønlykke.

Såfremt man gerne vil vandre ad Hærvejen fra Sverige, kunne man foreslå at tage færgen til Grenå og støde på Hærvejen på denne højde, svarer sognepræst Peter Grønlykke

Spørgsmål:

Kære Peter Grønlykke

Måske tager jeg fejl, men det virker som et slags ikke-svar, du giver den 4. september 2013 til en, der spørger om en god rejserute, mellem Trondheim, Vadstena, Viborg eller vil det blive Jelling og til Slesvig.

Jeg synes, du svarer, som om det drejer sig om to forskellige vandringer.

Findes der nogle for eksempel klosterruter over Sjælland og Fyn eller mellem Vadstena og Jelling?

Eller ville det rent historisk give mere mening at vandre mod syd over Maribo og Lolland?

Med venlig hilsen
Anders

Svar:

Kære Anders

Spørgsmål og indvending er egentlig rimelig nok. Det er nemlig en noget kringlet vandrerute, man skal vandre ad, når man går fra Trondheim til Vadstena og derfra spørger videre om ruten derfra gennem Danmark og til den tyske grænse ad Hærvejen, som spørgsmålet gik på i sin tid.

Og jeg ser i mit svar, at jeg faktisk ikke rigtig har svaret på, hvordan man kommer videre fra Vadstena til Sjælland og derfra videre til Jylland.

LÆS OGSÅ: Hvad kunne være en god rute fra Trondheim til Hærvejen?

Man kan, som Anders rigtigt formoder, gå ned gennem Sjælland over Lolland-Falster til Sydfyn og derfra til Als. Det er ad "Klosterruten", og der er ikke rigtig andre foreslåede og skitserede ruter.

Når man så fra Sydfyn er kommet med færgen til Als og har fulgt "Klosterruten" ad Gendarmstien, så er man ved grænsen til Tyskland. Så Hærvejen får man ikke rigtig brug for, når det er landegrænsen til Tyskland, der er ens mål.

LÆS OGSÅ: Pilgrimsguide til Vadstena

Konklusionen er altså: fra Trondheim over Vadstena og videre gennem Danmark til landegrænsen har man ikke brug for Hærvejen.

Såfremt man gerne vil vandre ad Hærvejen fra Sverige, kunne man foreslå at tage færgen til Grenå og støde på Hærvejen på denne højde.

Med venlig hilsen
Peter Grønlykke
Sognepræst ved Sct.Marie Kirke

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Pilgrimsvandring.dk har inviteret pilgrimspræster og -vandrere, teologer og historikere fra forskellige foreninger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om pilgrimsvandring". Alle svar i "Spørg om pilgrimsvandring" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad pilgrimsvandring.dk mener.