Hvad er godt at vide om Caminoen?

En tåget dag på Caminoen. En pilgrim er standset op ved et lille kors på en høj, der fører op til et jernkors. Foto: Per Thorsen

En læser har stillet en række spørgsmål vedrørende pilgrimsvandring på Camioen i Spanien. Formand for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme Henrik Friediger svarer

Spørgsmålene bliver besvaret i den rækkefølge, de bliver stillet

Kære Sarah

Du har stillet en mængde spørgsmål om pilgrimsvandring. Jeg har fået spørgsmålene videresendt til besvarelse. Det gør jeg gerne.

Samtidig vil jeg henlede din opmærksomhed på, at du kan finde en masse svar og meninger om dine usikkerheder på nettet. Du kan for eksempel bruge Santiagopilgrimmenes hjemmeside, min egen hjemmeside, ligesom du kan gå ind på Facebookgruppen Danske Santiago Pilgrimme og se debatten om de forskellige emner og også selv stille spørgsmål.

De 'rigtige' svar for dig må du i sidste ende selv finde ud af. Mange af dine spørgsmål vil få forskellige svar, alt efter hvem du spørger.

Men nu til mine svar på dine spørgsmål:

Hvis man ikke lige har penge nok til at overnatte på herbergerne alle nætter, er det så muligt at sove i telt i naturen?

SVAR: Enkelte steder vil man kunne sætte sit telt op efter først at have fået lov af lodsejeren. Det er kun få steder, man kan sætte sit telt op i nærheden af et refugie. Der er enkelte campingpladser langs Caminoen, men om der er penge at spare ved at bruge dem, er jeg usikker på.

Hører man om meget kriminalitet på Camino-ruten?

SVAR: Nej.

LÆS OGSÅ: Er Camino Primitivo for anstrengende?

Er der fugleedderkopper eller andre store edderkopper i Spanien, og er de over det hele i naturen eller på herbergerne om natten? Er der nogen farlige dyr, man skal passe på?

SVAR: Nej.

Sker det, at man møder vilde hunde på ruten, som prøver at angribe en?

SVAR: Nej.

Jeg skal gå fra León til "Verdens ende", jeg har sat 20 dage af til det. Er det tilpas?

SVAR: Ja, det virker meget rimeligt, naturligvis alt afhængig af din form. Fra León til Santiago er der omkring 14 dages vandring, og turen ud til Finisterre kan gøres på mellem tre og fem dage alt efter, hvor travlt man har. Men glem ikke at bruge mindst en hel dag i Santiago - altså mindst to overnatninger - ellers snyder du dig selv. Og Finisterre er også en ekstra dags ophold værd. Du kan kun med besvær rejse hjem fra Finisterre på en enkelt dag - tidlig bus til og sent fly fra Santiago - så regn med en ekstra nat i Santiago før hjemrejsen.

Hvad koster det at tage bussen fra Madrid til León? Kører buschaufførerne vildt og hurtigt? Hvordan bestiller jeg eventuelt busbilet fra Madrid til León på forhånd?

SVAR: Gå selv ind på det spanske busselskabs hjemmeside og find busruter og -priser. Jeg gætter på 30 . Spanske buschauffører er professionelle og dygtige til deres job og holder sig naturligvis til færdselsreglerne på enhver måde. På hjemmesiden kan du også købe dine busbilletter.

Er det muligt at komme fra Madrid til León med tog?

SVAR: Ja, du kan finde forbindelsesmulighederne på her. De nævnte hjemmesider findes alle på engelsk, klik blot på det engelske flag.

LÆS OGSÅ: At vandre til verden ende

Hvis man gerne vil gå i en "stille" periode, hvor der er knapt så mange turister, passer det så fint, hvis man går fra 1. til 20. august?

SVAR: Nej, det vil stort set være den værste tid at vandre på. Spanierne holder ferie i august, så der er rigtig mange pilgrimme på vejene i juli (hvor helgendagen for Santiago falder på den 25. juli) og august.

Kan man klare sig i 20 dage for 2000 kroner, udelukkende til mad og drikke, hvis man ikke behøver varm mad, vin, tre-retters menu og så videre hver dag?

SVAR: Det er nok lige i underkanten, og du skal jo også have et sted at sove om natten. Hvis du holder dig selv med kost og kun bor på de billigste refugier, vil jeg tro, at du kan klare turen for 3000 kroner - altså inklusiv kost og logi, men eksklusiv transport. Men 4000 kroner er nok mere realistisk, og så er der også råd til varm mad og et glas vin nu og da.

Er det nødvendigt at have både en tyk uld sok og en tynd indersok på, eller kan man nøjes med den tykke?

SVAR: Det er sådan et spørgsmål, du vil kunne få mange svar på. Jeg ville selv aldrig bruge uld, men en moderne vandresok i kunststof. Andre sværger til en indersok og en uldsok udenpå. Vigtigt er det at have anatomisk gode strømper inden i sit gode fodtøj. Vabler får man, hvis der er noget, der gnaver.

Ville det være risikabelt at tage et dyrt kamera med?

SVAR: Man skal altid passe på sine ting. Pas og penge i et mavebælte som man altid har på. Mobiltelefoner af den mere kostbare slags for eksempel en iPhone - ville jeg holde under konstant opsyn. Ligeledes et dyrt kamera. Så svaret afhænger af, om du er villig til hele tiden at holde dit kamera under opsyn. Det er ikke fordi, der stjæles meget på Caminoen, men som man siger: 'lejlighed gør tyv', og man skal dér som her og overalt være årvågen og passe godt på sine ting.

Venlige hilsner og buen Camino
Henrik Friediger,
formand for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme

El Camino i det nordlige Spanien er en af de mest kendte og populære pilgrimsruter. Her er det den gotiske katedral i León, som man kan besøge.