Hvad er forskellen på pilgrimsrejse og valfart?

Man kan sige, at et helligsted udfylder sin rolle ved netop at være et sted, som ikke er "her", men andetsteds. Det er vejen derhen, der løfter sindet, hvis man bruger den vej rigtigt, skriver katolsk forfatter Finn Lynge Foto: Wikimedia Commons

At der historisk har været forskellige holdninger til begrebet "helligsteder" er velkendt, og forskellige ord for dette at nærme sig dem, og det er der vel stadigvæk, svarer panelist Finn Lynge

Spørgsmål:

Hvad er forskellen på pilgrimsvandring, pilgrimsfærd, pilgrimsrejse og valfart? Dækker alle ordene over det samme, eller har det noget med forskellen mellem katolsk og luthersk tankegang at gøre?

Venlig hilsen
Lena

Svar:

Kære Lena

Lige præcis det her foreliggende har jeg svært ved at se som andet end et semantisk spørgsmål. At der historisk har været forskellige holdninger til begrebet "helligsteder" er velkendt, og forskellige ord for dette at nærme sig dem, og det er der vel stadigvæk.

Mange vil sige, at begrebet "helligsteder" er mere katolsk end protestantisk. Andre vil tilføje, at i vores fysiske verden kan det ene sted ikke være mere helligt end det andet. Gud er jo alle vegne, især, på en måde, dér hvorfra der "opstiger en bøn i god tro".

LÆS OGSÅ: En pilgrim er en rejsende i længsel

Således kommer det til at dreje sig ikke så meget om noget præcist geografisk sted, men snarere om vejen derhen, eller rettere om ens sindstilstand undervejs.

Man kan sige, at et helligsted udfylder sin rolle ved netop at være et sted, som ikke er "her", men andetsteds. Et renommé som helligsted kommer til at virke dragende, så der er nogen, som beslutter sig til rive en uge ud af kalenderen; nogle dage, hvor det kun er gudsforholdet, det drejer sig om.

Det er vejen derhen, der løfter sindet, hvis man bruger den vej rigtigt. At man så, når man er nået frem, lidt tid endnu er disponeret til bøn og meditation og intet andet, det bringer én så meget tættere på det, man gerne vil - og som Gud vil.

At vore dages "valfartsbevægelse" er gudsendt, er jeg personligt ikke i tvivl om. Mange mennesker bringes til at tage fat i sig selv og nægte at lade sig tromle flad af arbejdslivet og underholdningsindustrien og stille de spørgsmål til sig selv og til Gud, som det gælder.

Venlig hilsen
Finn Lynge
Forfatter og samfundsdebattør