Er Camino Primitivo for anstrengende?

En af mine bekymringer i forhold til Camino Primitivo går på det, jeg ellers er tiltalt af, at jeg skal gå alene på en måske næsten øde rute, skriver en læser. Finn Buhl, som her er fotograferet på Camino Primitivo, svarer. Foto: Anja Buhl

Du vil helt sikkert falde for Camino Primitivos fantastiske natur. Men jeg vil ikke anbefale den som en førstegangsvandring, svarer formand for Roskilde Pilgrimsforening Finn Buhl

Spørgsmål:

Kære Finn Buhl

Jeg har på pilgrimsvandring.dk læst en del af dine indlæg og fortællinger og vil høre, om jeg må bruge lidt af din tid på at få dit råd?

Slut juli/først august har jeg (desværre kun) 2½ uge, hvor jeg gerne vil starte på min første pilgrimsvandring. Min første tanke var at starte St. Jean-Pied-de-Port og gå så langt, jeg kunne nå på den tid, jeg nu har til rådighed, for så at fortsætte næste år.

Efter at have læst din beretning om Camino Primitivo er jeg så blevet i tvivl. Ruten, naturen, du beskriver og det, at ruten måske ikke er så befærdet, tiltaler mig.

Desværre er jeg med mine 43 år ikke i vildt god form (men er ellers rimelig sejlivet) og tænkte, om turen er for anstrengende i forhold til tiden, jeg har til rådighed, eller i det hele taget for at gå alene og som en førstegangsvandring? En anden af mine bekymringer går på det, jeg ellers er tiltalt af, at jeg skal gå alene på en måske næsten øde rute.

Da du jo er erfaren pilgrim på ruten, vil det være dejligt med din mening, så skulle du have fem minutter til at svare mig, vil det glæde mig meget.

Med venlig hilsen
Anne Marie Mau

Svar:

Kære Anne Marie Mau

Tak for dit spørgsmål:

Jeg anbefaler stort set altid førstegangs vandrere at starte på Camino Francés: Det gør jeg, fordi den er 'nem', og du vil opleve et fælleskab, som vil gøre turen til en stærk menneskelig oplevelse, og hvis du er religiøs, også styrke og opmuntre din tro.

LÆS OGSÅ: Pilgrimsvandring.dk's tema om Caminoen

Anden gang kan du så 'eksperimentere' på én af de andre ruter, eksempelvis Camino Primitivo, som du helt sikkert vil falde for på grund af den fantastiske natur, de øde strækninger, og de andre pilgrimme, som trods alt vandrer på denne rute, selvom de er få.

Men et godt råd: Start - hvis du har 2½ uge - omkring Leon. Så kan du nå frem til Santiago de Compostela. 300 km på 2½ uge er ca. 20-22 km. pr. dag, hvilket er en normal dagsmarch på caminoen. Du skal nemlig også regne med én dag til udrejse, og én dag til hjemrejse, samt én dag som turist i Santiago de Compostela.

LÆS OGSÅ: Tag på pilgrimsvandring på Caminoen

Jeg vedhæfter et lille hæfte, som jeg normalt udleverer til medlemmer af min forening, som ønsker at komme ned og vandre første gang. Hæftet er ikke helt 'up to date', og skal revideres til næste sæson, men de fleste og vigtigste oplysninger holder stadig.

God vandring.
Finn Buhl
Formand for Roskilde Pilgrimsforening

En af mine bekymringer går på det, jeg ellers er tiltalt af, at jeg skal gå alene på en måske næsten øde rute, skriver en læser. Foto: colourbox.com