Spørg

Må protestanter gå pilgrimsvandring?

Tro er også en spirituel erfaring og åbenhed. En sådan kan man for eksempel erfare, når man begiver sig på vandring med et mål for øje, som ligger et stykke borte, og som måske heller ikke er helt klart og tydeligt – endnu, skriver Peter Grønlykke, der er sognepræst.

I dag er pilgrimsvandring blevet genopdaget også i den protestantiske del af kirken, svarer sognepræst Peter Grønlykke

Spørgsmål

Kære brevkasse

Jeg er en såkaldt protestant. I år har jeg været på pilgrimsvandring i syv uger i Nordspanien på Caminoen. 

Pilgrimsvandring er jo en katolsk praksis, og jeg mener at vide, at det blev forbudt protestanter at foretage pilgrimsvandringer. 

Er det rigtigt, og gælder dette forbud stadig? 

Fred og alt godt
Reidun

Svar

Kære Reidun

Der er i den protestantiske og evangeliske del af kristenheden ikke tradition for at udstede forbud eller påbud, men det er da rigtigt, at i forbindelse med reformationen i 1500-tallet kritiserede protestanterne blandt andet pilgrimsvandringerne, som man hidtil havde kendt dem i kirken. 

Det var troen, der var det afgørende. Hvad man foretog sig ud over troen var uden betydning, og der var mange katolske traditioner og skikke, der på den baggrund blev kritiseret. Disse var ikke gavnlige for noget, og de kunne i værste fald lede opmærksomheden bort fra det, der var det centrale. 

LÆS OGSÅ: Hvad er en pilgrimsvandring egentlig?

I dag er pilgrimsvandring blevet genopdaget også i den protestantiske del af kirken. Man har opdaget, at tro ikke blot er en indre overbevisning, men at den også må have ”kroppen” med. 

Tro er også en spirituel erfaring og åbenhed. En sådan kan man for eksempel erfare, når man begiver sig på vandring med et mål for øje, som ligger et stykke borte, og som måske heller ikke er helt klart og tydeligt – endnu. 

Man erfarer måske endda, at det ikke gælder om at komme i mål, men snarere at være undervejs. Man opdager, at ”vejen er målet”, som det er blevet sagt. 

Det er heller ikke sikkert, at man kan komme til et endegyldigt mål i sin tro, men man kan være undervejs. På den måde kan en pilgrimsvandring være en både spirituel og konkret erfaring af livet. Livet drejer sig også om at være undervejs snarere end at komme i mål. 

LÆS OGSÅ: Er det kun troende, der må gå Caminoen?

Denne ændrede forståelse af, hvad en pilgrimsvandring går ud på, er der efterhånden mange i de protestantiske kirker, der har taget til sig. Det udvider vores trosbegreb, og får det til at omfatte også det konkrete og legemlige liv, som vi også færdes i.

Med venlig hilsen
Peter Grønlykke
Sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Pilgrimsvandring.dk har inviteret pilgrimspræster og -vandrere, teologer og historikere fra forskellige foreninger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om pilgrimsvandring". Alle svar i "Spørg om pilgrimsvandring" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad pilgrimsvandring.dk mener.