Spørg

Kan en muslim være pilgrim?

Mange muslimske pilgrimme tager til Mekka for at besøge Kabaen. Foto: Mehmet Biber

Pilgrimsfærd er en af de fem søjler i Islam, så muslimer kan godt være pilgrimme

Spørgsmål
Kan en muslim være pilgrim?
Venlig hilsen
Bent 

Svar
Kære Bent
Pilgrimstanken findes i islam. Muslimer har forskellige helligsteder, som man gerne rejser til. Det gælder først og fremmest den hellige by Mekka, hvor Kabaen findes, som er Abrahams tempel og alter. Det ligger i Saudi Arabien og er en stor sort terninge-agtig bygning med en sølvindfattet sort sten, som muslimer, der kommer til stedet, går rundt om og også forsøger at komme ind at røre ved.

Man har ofte set billeder på tv fra Mekka, hvor pilgrimme står og går som sild i en tønde omkring dette sted. – Men også Jerusalem, Damaskus og Kerbela (også i Saudi Arabien) er sådanne helligsteder.

For muslimer er det stedet, og det, som historisk set er foregået på disse steder, som er målet. For eksempel siger man i Ummayade-moskeen i Damaskus at opbevare de jordiske rester af profeten Muhammeds barnebarn, Hussein, der betragtes som martyr, og som spiller en særlig rolle for shia-muslimer. Så ja, muslimer, kan godt være pilgrimme på deres måde. Der er selvfølgelig nogle lighedstræk mellem kristne og muslimske pilgrimme, men det vil næppe sige en muslim noget at tage på en kristen pilgrimsvandring. Og vice versa.

Med venlig hilsen
Peter Grønlykke
Sognepræst 

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Religion.dk har inviteret religionsforskere og repræsentanter fra forskellige religioner og religiøse grupperinger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om religion". Alle svar i "Spørg om religion" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad religion.dk mener.