Find pilgrimsruten online

Internettet giver nye muligheder, hvis man ønsker at tage på pilgrimsvandring. Kristendom.dk har samlet nogen af de bedste hjemmesider med pilgrimsruter i ind- og udland.

Kristne har i to tusind år vandret ad alverdens pilgrimsruter mod hellige steder. Kristendom.dk giver her en guidet rundtur til pilgrimsruter, du kan finde online

Det kan være en jungle at finde rundt i alle de hjemmesider af mere eller mindre god kvalitet som der findes om pilgrimsruter i hele verden. Derfor har vi på kristendom.dk forsøgt at samle de bedste af slagsen med ruter i ind- og udland. Kravet til siderne er, at de skal indeholde kort og rejsebeskrivelser eller henvisninger til gode guidebøger med disse.

Pilgrim i Danmark
På hjemmesiden santiagopilgrimme.dk, som drives af Foreningen af danske Santiagopilgrimme, ligger en oversigt over danske pilgrimsruter med meget udførlige vejbeskrivelser. Pilgrimsruterne er den danske del af de ældgamle pilgrimsruter, som pilgrimmene har vandret af siden det 9. århundrede for at komme til apostlen Jakobs grav i Santiago Compostela i Spanien.

En anden dansk hjemmeside med forslag til ruter, primært i Jylland, er pilgrim-nordjylland.dk, som har beskrivelser af og kort over ruter i Nordjylland, ruter i resten af Danmark og ruter i andre lande. Denne side har desværre ikke noget oversigtskort over alle ruterne liggende fremme, men den har fine kort og vejbeskrivelser, når man klikker ind på de enkelte ruter.

I området omkring Holsterbro oprettede turistinformationen i samarbejde med vandreforeningen Holstebro Fodslaw to mindre pilgrimsruter i 2009. Disse ruter er altså ikke gamle pilgrimsruter, hvor man vandrer i tidligere pilgrimmes fodspor. Til gengæld har de nytænkt den religiøse del af at være på pilgrimsvandring. Pilgrimmen kan således modtage et ord fra Gud eller en sjov historie via deres mobiltelefon, når de møder kirkerne på ruten. Kort over ruterne og rutebeskrivelserne kan findes i de to hæfter om pilgrimsvandringerne: Nissum Fjord Ruten og Klosterruten.

Trondheim: Nordeuropas største pilgrimsmål
I middelalderen var Olav den Helliges skrin det største pilgrimsmål i Nordeuropa. Olav den Hellige siges at have fuldført kristningen af Norge, og en solformørkelse i forbindelse med hans død blev koblet til den formørkelse, Bibelen beskriver ved Jesu død på korset. Den norske hjemmeside pilegrim.info, som drives af Det Nasjonale Pilegrimssenter, rummer en detaljeret oversigt over Olavvejene i Norge mod Trondheim med kort og rejsebeskrivelser på norsk. Her kan du for eksempel finde et kort over ruten fra Oslo til Trondheim eller fra det nordlige Gløshaugen til Trondheim.

Ønsker man at vandre af Olavvejene fra Sverige, kan man med fordel benytte den svenske hjemmeside pilgrimstid.nu, som blandt andet har rutebeskrivelser på Helgenstien fra Roslangen (lidt nord for Stockholm) til Trondheim.

En anden pilgrimsvandremulighed i Sverige finder man i Skåne. Hjemmesiden pilgrimsvagen.se beskriver Pilgrimsvejen Skåne Blekinge og drives af Lunds Domkirke. Disse pilgrimsruter er blot en lille del af det store netværk af veje som forbinder Santiago de Compostela i Spanien med Trondheim i Norge.

Alle veje fører til Santiago de Compostela
Mange af de ovenfor nævnte pilgrimsruter er små delstykker af ruten til det mest kendte pilgrimsmål i vores del af verden: Apostlen Jakobs grav i Santiago de Compostela i Spanien. Ruten er også kendt som Jakobsvejen eller Caminoen.

En af de vigtigste hjemmesider at fremhæve, hvis man ønsker at vandre af Jakobsvejen er pilgrim.peterrobins.co.uk. Siden er på engelsk og drives af en privat person. Peter Robins har samlet oplysninger på rigtig mange af de små delstrækninger af Jakobsvejen, og hvis man ønsker at gå et stykke af vejen i Tyskland, Polen eller Frankrig kan den være et godt værktøj. Her ligger også et kort over alle pilgrimsruter i Europa.

Et alternativ til Peter Robins side er csj.org.uk. Denne side er også engelsk og ejes af The Confraternity of Saint James. Siden er ikke så omfattende som den anden, men den er til gengæld mere brugervenlig i opsætningen.

Siden har en fin beskrivelse af de forskellige ruters terræn og vejr, men den har ikke nogen direkte vejbeskrivelser. Derimod henviser den til guidebøger eller andre hjemmesider, hvor man kan finde disse. Hjemmesiden har også andre beskrivelser end Jakobsvejen. Man kan blandt andet finde beskrivelsen af en anden kendt pilgrimsrute fra middelalderen: Via Francigena. Denne rute strækker sig fra Canterbury i England til Rom i Italien.

På vej med helgener i Storbritannien
Mordet på ærkebiskoppen Thomas Becket i Canterbury-katedralen i år 1170 og de mirakuløse hændelser som siden er blevet knyttet til hans død gjorde Canterbury i England til et populært pilgrimsmål.

Pilgrimmene kom fra hele verden for at se hans skrin i middelalderen. Hvis man ikke har mod på at vandre den lange vej fra Rom til Canterbury af Via Francigena, kan man i stedet vandre af den gamle pilgrimsrute fra Farnham til Canterbury i Storbritannien. Denne rute beskrives på nationaltrail.co.uk.

En anden gammel pilgrimsrute finder man i Skotland via hjemmesiden stcuthbertsway.fsnet.co.uk. Ruten følger Sankt Cuthberts vej fra hans tidlige klosterliv i Melrose til Lindisfarne, hvor Sankt Cuthbert endte sine dage som biskop. Hjemmesiden har grove vejbeskrivelser og henvisninger til guidebøger.

Det hellige land
Et andet populært rejsemål for pilgrimme er Israel. Der har eksisteret pilgrimsruter til mellemøsten på samme måde som Jakobsvejen, men de er svære at finde online på et forståeligt sprog eller af for dårlig kvalitet til, at de bliver fremhævet her.

Når først man er i Israel er der masser af muligheder for pilgrimsvandring. Jeg har valgt at fremhæve to hjemmesider her. Den første er jesustrail.com. Ruten er først blevet etableret af hjemmesidens ejere i 2007. Hjemmesiden har gratis kort og rejsebeskrivelser, hvis man har mod på at vandre fire dage i Jesu fodspor.

Den anden og langt mere kendte pilgrimsrute er Via Dolorosa. Her kan man vandre samme vej som Jesus måtte gå med korset, fra han blev dømt til han blev korsfæstet. Hjemmesiden sacred-destinations.com har en fin beskrivelse af de forskellige stadier på vandringen. Ruten er ikke særlig lang, og det kan være svært at finde ro til refleksion, da den går gennem Jerusalems travle gader.

Internettet giver nye muligheder, hvis man ønsker at tage på pilgrimsvandring. Kristendom.dk har samlet nogen af de bedste hjemmesider med pilgrimsruter i ind- og udland. Foto: Felix Ordonez.