5 religiøse rejsemål i England

Præcis hvilken funktion, Stonehenge har haft, er stadig omdiskuteret. Den førende teori er, at stedet har været en helligdom dedikeret til at følge solens bane over himmelen - eksempelvis ved solhverv og jævndøg. Foto: Iris

Tag på moderne pilgrimsferie til England og oplev alt fra stenalderens mystik til kristendommens ærefrygtindgydende kirker

Holy Island, Westminster Abbey og en mystisk, sovende kæmpe. Oplev både de før-kristne religioners og kristendommens betydning i England, hvor der er seværdigheder fra syd til grænsen til Skotland. Her giver vi fem bud på hellige steder, du kan besøge på din tur til gummistøvlernes og sandwichens hjemland:

Stonehenge
På en åben mark i det sydlige England ligger et af verdens mest berømte forhistoriske monumenter: Stonehenge. Påbegyndt for cirka 4500-4000 år siden er stedet vidne om stenaldermenneskets ufattelige ingeniørkunst.

Præcis hvilken funktion, Stonehenge har haft, er stadig omdiskuteret. Den førende teori er, at stedet har været en helligdom dedikeret til at følge solens bane over himmelen - eksempelvis ved solhverv og jævndøgn. Samtidig kan stedet også havde været brugt til begravelsesplads og forfaderkult, da der er fundet nedgravninger af kremerede menneskeknogler.

Moderne naturreligioner betragter Stonehenge som et helligt sted med særlig betydning især ved solhverv.

Læs også: Ved midvinter fejrede de gamle keltere Imbolc

Vil man helt tæt på de imponerende stensætninger med den dragende mystik, kan det anbefales at komme omkring dette tidspunkt, da man så kan komme inden for stensætningen, der normalt er spærret af.

Cerne Abbas Giant: Den nøgne mand på bakken
Er det en keltisk frugtbarhedsgud og helligsted, som fortidsmennesket har valgfartet til; er det romernes Herkules; eller er det en parodi på den engelske politiker Oliver Cromwell fra 1600-tallet? Teorierne er mange, når det kommer til den kridtoptegnede nøgne kæmpe på bakken nær landsbyen Cerne Abbas i det sydvestlige England.

Mens dateringen af kæmpen er kontroversiel, hersker der imidlertid ikke tvivl om, at den er blevet en del af egnens identitet. En af fortællingerne omkring kæmpens tilstedeværelse er, at han var en kæmpe fra Danmark, der ledte en invasion fra øst. Mens han lå og sov på bakken, huggede de lokale hovedet af ham.

Stedet har i mange år været et valgfartsmål for fejring af majdag, og ifølge lokal overtro kan man øge sin fertilitet, hvis man sover inde i kæmpen.

Ud over Cerne Abbas-kæmpen er området også kendt for sin smukke natur og sommerfugle.

Lindisfarne kloster: Vikingerne kommer
Ved den engelske nordøst kyst tæt ved grænsen til Skotland ligger øen Lindisfarne - også kendt som Holy Island. Navnet er givet med god grund. Øen husede engang et kloster, der både kunne prale af at være en helgenhelligdom og et kristent magtcentrum.

I Englands tidlige kristendom fungerede klostret på Lindisfarne som knudepunkt for missionsarbejdet i den nordlige del af landet. Stedet var derfor et af de vigtigste magtcentre i England. Mange pligrimme valgfartede desuden til klostret, der husede helligdommen for Sankt Cuthbert - klostrets tidligere abbed.

Klostrets historie går helt tilbage til 635 e.Kr., men de nuværende ruiner stammer ikke fra den oprindelige bygning, der lå et andet sted.
 
Lindisfarne er også kendt som stedet, hvor et af de allerførste vikingetogter fandt sted. Det er imidlertid ikke vikingerne, der er grunden til klostrets nuværende udseende. Efter Henrik VIII opløste klostrene under den engelske reformation, blev stedet forladt. 

Klosterruinerne er stadig et populært pilgrimsmål, og ved lavvande er Lindisfarne forbundet til fastlandet. Pilgrimme kan, dengang som nu, vandre tørskoet over til øen.

Læs også: 5 religiøse rejsemål i Indien

Canterbury Katedral og det berygtede mord
I det sydøstlige England ligger en af landet ældste - grundlagt i det 6. århundrede - og mest kendte domkirker: Canterbury. Katedralen er hovedsædet for den anglikanske kirke og dens øverste åndelige leder - ærkebiskoppen af Canterbury.

Canterbury er kendt for mordet på ærkebiskoppen Thomas Becket i 1170 e.Kr.

Becket nægtede at underkaste sig kongen, og Henrik II’s riddere tog sagen i egen hånd og dræbte ærkebiskoppen. Kort efter blev Becket ophøjet til helgen, og katedralen blev udflugtsmål for pilgrimme. De valfartede til hans grav, der havde ry for at have helbredende kræfter.

Udover at være målet for mange pilgrimme er Canterbury også startstedet for internationale pilgrimsruter til Santiago de Compostela i Spanien og Via Francigena i Rom.

Vejen op til domkirken kan gå igennem Canterburys bymidte, hvis middelaldercentrum er smuk bevaret.

Westminister Abbey: Monarkernes kirke
Midt i London ligger kirken Westminister Abbey. Bygget omkring 1042-1052 e.Kr. af Henrik III er den et mesterværk ud i gotisk byggestil.

Kirken er det traditionelle kroningssted for regenter. Udover at være hvilested for mange af Englands og Storbritanniens afdøde monarker, er Westminster Abbey også gravplads for store personligheder som Charles Dickens og Isaac Newton.

I dag er der mange pilgrimme, der valgfarter til den ukendte soldats grav for at mindes faldne soldater i Første Verdenskrig. Graven ligger tæt ved den vestlige indgang.

I den østlige sektion af kirken, som en tilbygning, ligger Henrik VII’s kapel. Kapellet er kendt både for sit smukke loft og for at være gravsted for blandt andre Elizabeth I og hendes halvsøster Maria I.

Hvor end rejsen går til i England, er der rig mulighed for at gå i fodsporerne på fortidens pligrimme og få stillet den kulturelle nysgerrighed eller den sjælelige tørst.

Foto: Iris
Foto: Iris
Foto: Iris