3 ruter til vintervandring i Danmark

Camønoen syd for Sjælland er en dejlig rute at gå om vinteren og i det tidlige forår. Her foto fra Møns Klint en kølig vinterdag

Hvis du ikke vil lade dig stoppe af køligt vejr og nøgne træer er her tre bud på ruter, du kan vandre i Danmark om vinteren. Og husk: Du bliver ikke en dårligere vandrer af at sove godt

Rimfrosten dækker jorden og spiller i morgenlyset som et utal af krystaller. Luften bider i kinderne, når stien folder sig ud foran de tunge vandrestøvler. At vandre i Danmark om vinteren er en fornøjelse, kulden til trods. Og husk: Man bliver ikke mindre vandrer af at sove godt, så skift teltet ud med en varm seng i en Bed and Breakfast, hvis det gør din vandring bedre.

Camønoen

Camønoen lægger med sine mange alternativer op til, at alle er velkomne: Unge som gamle, erfarne som nybegyndere, den garvede overlevelsestype som den kuldskære teltskeptiker.

Ruten er et forholdsvist nyopstartet initiativ, som leder den glade vandrer rundt på øen Møn syd for Sjælland med både varieret natur som vidde strande og gamle skove og en åben buffet af både forskellige ruter og overnatningsmuligheder at vælge imellem.

Hovedruten er intet mindre end 175 kilometer lang, hvilket giver kilometer nok under støvlerne til omkring en uges vandretur. Undervejs kan du slå dit telt op i den vilde natur og sove med udsigt til stjerneskud og himmellegemer, eller lade havets lyde lulle dig til ro ved shelterpladsen ved Bogø Fyr.

Med bålduften hængende i tøj og hår som en påmindelse om, at hverdagen ligger meget langt væk, er det svært ikke at blive ekstra glad i låget.

Du kan også vælge at spare på oppakningen og sikre dig en ren seng og et varmt bad hos et Bed & Breakfast eller sågar på et slot. Ja - et slot.

Man bliver ikke mindre vandrer af at sove godt, og de mere komfortable overnatnings- og proviantmuligheder kan være med til at gøre vintervandringen mere spiselig for de fleste.

Kyst til Kyst Stien

Riv en lille uge ud af kalenderen, og begiv dig ud på en vandretur igennem ådale, over heder og imellem løvtræer i kuperet terræn. Kyst til Kyst Stien i Sønderjylland løber mellem Blåvands Huk i vest og Vejle i øst, og binder hermed de jyske kyststrækninger sammen.

Her kan man trække stikket fra hverdagen og lade sig opfylde af den danske vinters kølige skønhed. Særligt i de kolde måneder er det her muligt at skifte dagliglivets jag ud med naturens stille rytme.

Denne rute byder vandreren at overnatte i telt på de små pladser, der findes langt stien.

Uden for fredningsperioderne er det desuden muligt at spæde til feltrationerne med friskfangede fisk, såfremt man har de nødvendige fisketegn.

Den nordlige del af Hærvejen: Fra Hirtshals til Viborg

Hærvejen er en historisk vandrerute, der i sin fulde længde når 500 kilometer. Den splitter Jylland i to og løber fra Frederikshavn eller Hirtshals i nord til Padborg i syd. Hærvejen har en århundreder lang historie og har blandt andet fungeret som transportrute af kvæg fra de jyske marker til travle, europæiske storbyer.

Strækningen fra Hirtshals til Viborg er 213 kilometer lang. Denne del er ganske særlig, da den går et langt stykke helt ude langs den nordlige vestkyst: Med udsigt over det store, vilde Vesterhav, der vælter ind imod kysten.

Her er vindblæst og råt, men især om vinteren finder man i dette område et helt særligt lys og farver, som gør det alle strabadserne værd.

Området omkring Tranum er særligt smukt. I det kuperede område ved Lien, som er Danmarks største indlandsskrænt, finder man vild og frodig natur og dybe regnvandskløfter, der kan sætte fantasien i gang hos de fleste.

Lidt længere fremme blandes skovens dufte med havets saltrige luft ved Svinkløv Klitplantage. Her løfter terrænet vandreren op i højden, så øjet møder havet i al sin overvældende skønhed: En udsigt hvis lige er svært at finde indenfor de danske grænser.

Turen mod Viborg byder desuden også senere på en bred vifte af varieret natur. Blandt andet går stien igennem store skove og grønne plantager, over hede og langs Limfjordens mere rolige vande.

Undervejs kan den trætte vandrer hvile sine ben både i soveposens varme under tynd teltdug eller i senge på vandrehjem, Bed & Breakfasts eller hoteller, så der er overnatningsmuligheder for enhver smag.