Ord som langsomhed, enkelhed og frihed hjælper pilgrimme

Tidligere præst Jette Dahl har skrevet bogen "Undervejs med Gud - Meditationer over de syv pilgrimsord" – Foto: Jesper Dahl.

Præst og pilgrimsvandrer Jette Dahl har skrevet en bog med meditationer over syv pilgrimsord. For hende blev ordet frihed et vendepunkt

I 2003 var Jette Dahl på sin første pilgrimsvandring i den hellige Birgittas fodspor til Vadstena i Sverige. Ledet af den svenske pilgrimspræst Hans-Erik Lindström blev Jette Dahl præsenteret for de syv pilgrimsord: langsomhed, enkelhed, bekymringsløshed, frihed, stilhed, spiritualitet og fællesskab. Særligt ordet frihed gjorde indtryk på hende, og det blev skubbet til, at hendes liv tog en afgørende drejning.

Jeg oplevede, hvordan ordet nærmest tog bolig i mig og ville mig noget. Hele vejen hjem fra Sverige grublede jeg over, hvad det ville mig, for jeg syntes allerede, at jeg var et frit menneske. Men det blev klart for mig, at jeg skulle sætte mig selv fri til at være præst på en anden måde, siger hun.

I 25 år havde hun arbejdet som sognepræst i folkekirken, men kort efter hjemkomsten fra Sverige sagde hun sit job op for i stedet at få tid til fordybelse og eftertanke. Det blev en frihed for hende at bryde med de rammer, hun arbejdede under i folkekirken. Siden da har hun ledt adskillige kursusforløb, retræter og pilgrimsvandringer og gjort brug af de syv pilgrimsord. Det har inspireret hende til at skrive bogen Undervejs med Gud Meditationer over de syv pilgrimsord, som udkom for nylig.

Bogen er bygget enkelt op over de syv pilgrimsord og indbyder læseren til fordybelse, eftertanke og meditation. Bogen er egnet til at tage med på pilgrimsvandring sammen med andre, men den kan også læses og reflekteres over hjemme i sofaen.

Ordene er ikke tilfældigt udvalgt, for det er nogle, Jette Dahl i mødet med andre pilgrimme har erfaret er en mangelvare i vores moderne liv. Med bogen håber hun, at læserne vil opleve, hvordan pilgrimsordene kan forandre dem og kaste et nyt lys over deres liv.

Vi har ikke den samme frihed, som vi havde tidligere. Selvom mange ønsker at blive fri af kalenderen og travlheden, er det de færreste, der kan. På samme måde er stilhed og langsomhed en efterspurgt vare, og sådan er det med alle ordene, siger hun.

Bogen er den tredje i serien Livet leves indefra, som henviser til, at man skal have sjælen med i det, man gør, og den, man er. Og det kan pilgrimsordene hjælpe med til. For Jette Dahl er det vigtigt at gøre opmærksom på, at Gud har sat sit adelsmærke i hvert enkelt menneskes sjæl, og derfor er han også en iboende kraft i os alle:

Vi kan bedre leve livet indefra, hvis vi får fat i vores sjæls styrke, hvor Gud er. Det er ikke noget, der kommer fra den ene dag til den anden, men det er netop at være undervejs med Gud hver dag, og det kan give noget at stå imod med, når man kommer i modvind i sit liv, siger hun og tilføjer, at det hele ikke står og falder med, hvad man selv kan præstere. At leve livet mere indefra minder os om, at Gud har givet os sin værdighed, som ikke afhænger af, om vi lykkes eller mislykkes i vores liv.

marianne.knudsen@k.dk