Guide til dig, der vil vandre Klosterruten
Skal du vandre til sommer? Så er Den danske Klosterrute et godt bud på en rute. Få her en række tips fra Karen-Marie Holst Jannerup, der er bestyrelsesmedlem i foreningen for ruten
Foreningen Den danske Klosterrute fejrer i år 10 års jubilæum med en jubilæumsvandring, der varer i næsten et halvt år. Ruten er over 2000 kilometer og er lagt, så man besøger omkring 50 steder, hvor der i middelalderen blev bygget klostre.
Vi har talt med Karen-Marie Holst Jannerup, der er bestyrelsesmedlem i foreningen, om hvordan man bedst sammensætter sin egen vandring
Hvad er det særlige ved Den danske Klosterrute?
Hvis du er nysgerrig efter historiske klostre og kirker, elsker at vandre i naturen og længes efter åndelig fordybelse, skal du overveje at gå ruten. Man kommer forbi alt fra store, prangende domkirker til små, intime kapeller på en meditativ vandring.
Er der steder i landet, hvor man oplagt kan hoppe på?
Man kan gå med på hele vandringen på et halvt år, eller man kan vandre med i blot nogle timer eller enkelte dage - alt efter behag. Ruten strækker sig igennem hele landet fra Helsingør til Frederikshavn, så man kan hoppe på, der hvor man vil.
Har du et godt råd, hvis man skal vandre Klosterruten for første gang?
Bare kom og vær med! Det kræver hverken, at man kan bære sin egen bagage eller at man sparer synderligt op. Vi prøver at tilrettelægge det, så det er overskueligt for deltagerne og kræver mindst mulig forberedelse. Det vigtigste er, at man følger sin egen længsel.
Hvordan forbereder man sig praktisk til at gå Klosterruten?
Hvis man blot vil vandre med i nogle timer eller en enkelt dag, skal man bare møde op, der hvor vandringen starter. På de længere vandringer, hvor der er mad og overnatning inkluderet, koster det ofte lidt. De fleste af Klosterrutens vandringer har overnatningssteder som sognegårde med i planlægningen og henviser alternativt til steder, man kan sove.
Til gengæld skal man huske selv at medbringe mad og drikke, hvis man kun vandrer en dag. Deltager man i en eller flere vandringer med overnatning er måltider i kirker og klostre inkluderet.
Kan man risikere hårdt terræn?
Steder som Rebild Bakker i Nordjylland går meget op og ned, hvorimod der på Lolland Falster er fladt. Men fælles er, at Danmark har gode vandrestier.
De fleste steder på Klosterruten er tilrettelagt efter gode skovveje, så man støder på så lidt asfalt som muligt. Hvor det er nødvendigt, er der også beskrevet særlige cykelruter.
Hvordan ser en typisk vandringsdag ud?
Dagen starter ofte med en morgenandagt, hvor man synger og beder en bøn. Mange præster eller vandringsansvarlige siger et pilgrimsnøgleord, som man kan meditere over i løbet af dagen. Det ord kunne være ”fællesskab”, som man kan tænke over, når man for eksempel vandrer sammen i stilhed, som man gør dagligt i omkring en time. Ingen mennesker kan holde til at være sociale fra morgen til aften.
Alle vandringer starter desuden med en særlig bøn, som lyder: ”Herre, vis mig din vej, og gør mig villig til at vandre den”. Bønnen får ny betydning på en vandring, fordi man bruger sin krop imens man beder.