Tv-serie giver seerne en smagsprøve på pilgrimsvandring
For et par år siden gik tv-værten Michael Bertelsen pilgrimsvandring på den berømte rute mod Santiago de Compostela i Spanien. Nu sætter tv endnu en gang fokus på pilgrimsfærden denne gang på den danske klosterute
Levende billeder af vandrende mennesker i smuk dansk natur vil snart ryge ind i stuerne hos midt- og vestjyderne. I en programserie sætter TV Midt/Vest fokus på den danske klosterrute med start i Nordsjælland og slut i Nordjylland.
LÆS OGSÅ: De 10 vigtigste kristne pilgrimsmål
Vi har valgt at sætte fokus på pilgrimsvandring, fordi vi oplever, det er blevet moderne, og det er noget, vores seere interesserer sig for. Tidligere har vi lavet en anden serie om en vandretur ved Nord-søen, og da jeg i forbindelse med TV Midt/Vests kirkeprogram faldt over Jens Kristian Krarups bøger om den danske klosterrute, fik jeg idéen til også at lave programmer om den, fortæller journalist og redaktør på programmerne Kai Hartmeyer.
Igennem seks afsnit tager han seerne med på klosterruten, der er en pilgrims- og vandrerute igennem det meste af Danmark.
Ruten begynder i Helsingør, hvorefter turen går ned over Sjælland til Lolland-Falster, Langeland, Sydfyn, Sønderjylland og til sidst op igennem Jylland langs den gamle hærvej.
Undervejs gør vi stop ved gamle klostre og historiske steder, vi taler med lokale præster og så selvfølgelig de mennesker, vi møder på ruten. Fælles for programmerne er vores fokus på historie, kirke, natur og kunst, fortæller Kai Hartmeyer.
Fokus er dermed ikke kun på den kristne pilgrimsvandring, selvom den naturligvis også fylder i udsendelserne, siger Kai Hartmeyer.
Hvis vi er kommet forbi mennesker, der har holdt andagt, har vi holdt os lidt på afstand, for det har vi ikke villet blande os i. Men så har vi talt med folk efterfølgende, og det religiøse aspekt er dermed kommet med alligevel. Flere fortæller om religiøse oplevelser, og at de oplever, at pilgrimsvandringer er noget, der for eksempel renser sindet.
Selv har Kai Hartmeyer ikke vandret de 2000 kilometer, som ruten dækker over. I stedet har tv-holdet valgt bilen til at fragte sig selv og kamera- og lydudstyret rundt og så gjort holdt på udvalgte steder. Enkelte steder vandrer tv-holdet dog sammen med en flok pilgrimme, for eksempel på en vandring i Sønderjylland.
BILLEDSERIE: Hærvejens kirker
Ophavsmanden til idéen bag og bøgerne om den danske klosterrute, Jens Kristan Krarup, medvirker selv i et par af tv-seriens afsnit, som han tror vil få flere danskere til at trække i vandrestøvlerne.
Danmark er et storslået vandreland, hvis man bare prøver at se mulighederne. At vandre er at trække sig tilbage fra hverdagens krav og lade op. På ruten kommer man forbi mange af landets smukke klosterkirker, og mange har fortalt mig, at det at vandre igennem et smukt, måske ensomt landskab og så komme til en kirke, åbne døren og sætte sig der i stilhed og holde en andagt det er noget, der bevæger sjælen.
Første afsnit i den nye tv-serie sendes tirsdag den 23. oktober på TV Midt/Vest og efterfølgende hver 14. dag. Og seere i resten af landet kan også være med afsnittene forventes senere bragt på en række af TV 2s andre regionale stationer og desuden lægges programmerne også på TV Midt/Vests hjemmeside.