Pilgrimsvandring på Mors kan blive din nye sommerferieaktivitet

På øen Mors i Limfjorden plejer man at afholde en ugelang fælles pilgrimsvandring - men på grund af coronakrisen har man måtte ty til alternativer. Den lokale gruppe PilgrimMors har startet initiativet ”PilgrimMors – nu på egen hånd” for at opfordre de interesserede til at begive sig ud på en oplevelsesrig solovandring. Foto: PilgrimMors

Til trods for at coronapandemien efterhånden har sat en stopper for mange danskeres ferieplaner, er der stadig rig mulighed for at bruge sommeren på at udforske det danske land. Man kan for eksempel tage på en oplevelsesrig pilgrimsvandring på Mors, hvor man er sikret en skøn naturoplevelse

På den jyske ø Mors er der masser af mulighed for at få en begivenhedsrig sommer. Særligt for dem der ønsker at komme tæt på den danske natur, er øens forskellige pilgrimsruter anbefalelsesværdige. Øen har nemlig en meget karakteristisk natur, som man kan blive vidne til, hvis man begiver sig ud på en af ruterne, som vandregruppen PilgrimMors tilbyder.

Sædvanligvis afholder PilgrimMors en årlig, fælles ugevandring, hvor pilgrimme og vandrere har mulighed for at opleve Mors’ særlige landskab. Men i år har den verdensomspændende coronavirus stukket en kæp i hjulet på det, der skulle have været det niende år for den tilbagevendende vandretur.

”Vores årlige, fælles pilgrimsvandring, der varer en uge, ligger i forbindelse med pinsen, men i år har vi måtte aflyse på grund af corona. Den uges vandring er meget populær. Vi går langs kysten rundt om Mors på stranden, ved vandet og i kuperet landskab. Der er vidunderligt smukt på Mors. På ruten er der syv primitive overnatningssteder, blandt andet i et forsamlingshus, i et kæmpestort telt og på en friskole,” udtaler Mogens Skjærbæk, kasserer og medlem af PilgrimMors.

Oplev kysten på egen hånd
Der er dog ingen grund til fortvivlelse, da PilgrimMors har tænkt i nye baner og skabt en måde, hvorpå pilgrimme og vandrere stadig kan komme på opdagelse på øen uden fare for at blive smittet. På grund af pandemien er antallet af sovende vandrere dog bemærkelsesværdigt begrænset, og derfor har de stablet initiativet ”PilgrimMors – nu på egen hånd” på benene for at opfordre de interesserede til at begive sig ud på en oplevelsesrig solovandring. Solovandringen er et tilbud for alle, og det strækker sig over hele kalenderåret. Samtidig er det op til de besøgende selv, om de vil vandre en uge eller blot en enkelt dag eller to.

Initiativet skulle egentlig have været en fremtidig afløser den dag, hvor arbejdsgruppen bag PilgrimMors beslutter sig for at pensionere vandrestøvlerne, men det er også en glimrende løsning, så længe der er smittefare i Danmark.

”Vi er en arbejdsgruppe på syv mennesker, der har brugt en masse tid på det, men vi er oppe i alderen alle sammen, så vi skal have en afløser fra den dag, vi ikke magter mere. Derfor har vi valgt at starte gå-selv-pilgrimme op. Det er grundlaget for det,” fortæller Mogens Skjærbæk.

Normalvis påbegyndes en vandring med en refleksion over det pilgrimsord, som knytter sig til den pågældende dag. Som solovandrer kan man nu lytte til refleksioner over alle de syv pilgrimsord på vandregruppens Facebook-side. På den måde kan alle vandrere få hele oplevelsen med, uden at det udgør en smitterisiko.

Det er tydeligt at mærke, at PilgrimMors er meget proaktive i deres arbejde for at bibeholde muligheden for pilgrimsvandring på limfjordsøen, og deres arbejde har gjort det muligt at bevidne den naturskønne ø på egen hånd i år og i fremtiden, hvis man ikke har lyst eller mulighed for at deltage i fællesvandringen.

Oplevelser på ruten
Undervejs på ruterne er der masser af kulturelle indslag og fine oplevelser, som gør turen speciel – eksempelvis er der mange kirker, som man kan udforske, og der er mulighed for at overnatte nogle nye, interessante steder. Ruterne er samtidig lagt således, at man som pilgrim og vandrer vil opleve, at der bygges bro mellem kultur og natur.

”Dem, der går turen som pilgrim, får meget ud af turen, fordi der på ruten er kirker og andre oplevelser, som man kan bruge som pilgrim. Og andre, der er almindelige vandrere, får mindst lige så meget ud af det, fordi vi har så vidunderlig en rute hele vejen rundt med meget forskelligartet natur. Der er så mange gode oplevelser,” supplerer Mogens Skjærbæk.