Rejsebrev

Pilgrimsvandrer: Min tur til Norge bliver som at vandre i en tidslomme

Klar, parat til de norske fjelde. Martabolette havde købt billetterne til Italien - men besluttede i stedet at gå turen i søsterlandet mod nord, Norge. Foto: Foto: Privat.

Der stod Italien på sommerens rejseplan, men tanken om varmen fik forfatter, coach og pilgrimsvandrer Martabolette Stecher til at ændre kurs. Nu tager hun til Norge for at vandre fra Lillehammer til Trondheim. Læs hendes rejsedagbog om forberedelserne til turen her

Siden 2001 har jeg gået pilgrimsvandringer i Europa. Det har primært været i Spanien, hvor jeg både har været afsted på den lange tur fra Pyrenæerne i Frankrig tværs over Spanien til Santiago de Compostella og videre til Finesterra, og jeg har også vandret mindre etaper. Hver gang jeg har været afsted, har det været en magisk rejse, hvor jeg har fået dybe indsigter om mig selv og om livet – og fået konkrete idéer til, hvad jeg vil gøre for at ændre mit liv. 

Mine mange pilgrimsrejser i Spanien har gjort, at jeg har lyst til at prøve noget nyt. Jeg besluttede mig for, at jeg denne sommer ville til Firenze og gå derfra til Rom. Flybilletterne blev købt, og jeg glædede mig.

For kort tid siden var jeg på træningstur, og gik fra mit hjem i Løgten nord for Aarhus til Skødshoved på spidsen af Mols. En træningstur i bagende sol på 34 km. På denne tur mødte jeg en mand i en butik, hvor jeg fyldte min vanddunk. Jeg fortalte ham, hvor jeg var på vej hen – og at jeg var i færd med at træne til sommerens tur fra Firenze til Rom. Han og konen havde været på tur dernede for to år siden, og det var ulideligt på grund af varmen. En tur i Italien til Rom er nu blevet til et no-go. 

Hør hvad Martabolette er spændt på ved turen:

Denne sommer går turen derfor i stedet til Norge, hvor jeg vil gå de ca. 320 km. fra Lillehammer til Trondheim. Det bliver i min 14 dages sommerferie uden børn, og det bliver min 10. pilgrimsvandring, selvom jeg har gået flere andre mindre ture også både i udlandet og herhjemme.

Det er en tur, der sikkert adskiller sig meget fra det, jeg tidligere har oplevet i Spanien. Klimaet er anderledes. Det regner måske mere i Norge, og måske er der flere myg – men masser af højder og udsigtsposter. Der findes mange fine gamle overnatningsmuligheder i bygninger fra middelalderen. Det bliver som at vandre ind i en tidslomme, hvor tanker og idéer om nye muligheder givetvis opstår. 

Jeg tror på, at hvis vi vil forme en bedre fremtid, må vi hellige os nuet – og det er netop dette nu, der opstår på en pilgrimsvandring, fordi du er til stede blot med dig selv og troen på det, der er større end dig. Det er det eventyr, livet er, men som ofte kan være pakket ind i dagligdagens mange gøremål. 

Derfor rejser jeg. For at udfordre mig selv og skabe bevægelse i mit liv og i mig selv, så jeg flytter mig og hele tiden udvikler det ståsted, hvorfra jeg betragter verden. Derfor samler jeg på gode, store oplevelser – som jeg egentlig dybest set er lidt bange for at tage på, men som jeg heller ikke tør lade være med at begive mig ud på. 

Selvom jeg bliver 50 år næste år, er jeg sikker på, at jeg har gode ben til at gå de ca. 30 km. om dagen. Men det vil vise sig. Vi ved nemlig ikke noget før, at vi har gjort det. Så nu gør jeg det bare!

221894108
Der pakkes til turen: Skiftetøj, sandaler, løbesko, vandflaske, sovepose, liggeunderlag og sovemaske. Rygsækken er meget gammel, 35 liter og har været med på alle turene: "På min første pilgrimsvandring kaldte de mig ”pigen med håndbagagen”, fordi jeg havde så lidt med til så lang tids vandring tværs over Spanien," fortæller hun. Foto: Foto: Privat