Ny pilgrimsrute i Sønderjylland er klar til reformationsfejringen

Nyd naturen på Den Svenske Postvej, der er en del af Camino Haderslev Næs Foto: Viggo Hjort Kohberg

En ny sønderjysk pilgrimsrute er dukket op i det danske landskab som et nyt alternativ til den velkendte Hærvej: Camino Haderslev Næs

Det danske land bliver i højere og højere grad udforsket af naturglade vandregæster til fods. Søndag d. 18. juni åbnede et nyt alternativ til den velkendte Hærvej: Camino Haderslev Næs, som er en rute skabt af lokale ildsjæle i Luthers ånd.

Denne Hærvejens lillebror udfolder sig i det bløde, sønderjyske landskab ved Haderslev, og den binder med sine 106 km intet mindre end 9 smukke, gamle kirker sammen. Foruden at gå forbi områdets kirker bringer ruten også vandreren rundt til de steder, der gør Haderslev Næs til noget helt specielt, og fortæller på denne måde områdets lokale kulturhistorie.

Ruten starter ved Haderslevs voluminøse domkirke og går igennem skov, over bakker og marker, ad grusstier, cykelstier og landeveje, og giver her vandreren et intimt møde med den smukke sønderjyske natur. På store dele af ruten går Camino Haderslev Næs desuden enten går tæt på vandet eller tager vandreren op i højden, og lader herved det store blå udfolde sig i horisonten.

Tråde til reformationen

At Camino Haderslev Næs åbner netop i år, der som bekendt er 500-året for reformationens begyndelse, er ikke et tilfælde. Den nye vandrerute trækker nemlig tråde tilbage til Martin Luthers budskab om en folkelig kristendom.

Peder Kristiansen er sognepræst i Øsby og en af ildsjælene bag den nye pilgrimsrute. Ifølge ham er det, der gør Camino Haderslev Næs til noget ganske særligt, at initiativet til at oprette ruten kommer fra de lokale selv. Det er et græsrodsprojekt, der igennem de seneste fire år er blevet udviklet af de lokale selv. Herved er både det verdslige og det gejstlige aspekt af lokalområdet blevet bundet sammen omkring arbejdet.

Netop det, at ruten er opstået i et samspil mellem befolkningen og kirken, gør projektet omkring den nye pilgrimsrute til noget meget reformatorisk, forklarer Peder Kristiansen:

”Her er en nær forbindelse mellem folk og kirke. En forbindelse, der handler om det bredde perspektiv og fokuserer på det horisontale, mere end at det er et projekt som kirken gennemfører, og som folket kan vælge at være med til eller ej”.

Samspillet mellem befolkningen og kirken omkring den nye pilgrimsrute ved Haderslev går ifølge Peder Kristiansen godt i tråd med Luthers ønske om en kristendom for folket:

”For Luther handlede det om, at kristendommen skulle ud og være en del af folks liv. Den skulle være noget, som man kunne tage til sig i hjertet, og ikke bare være et eller andet som de snakkede om henne i kirken”. 

At vandrene møder de åbne kirkedøre på Camino Haderslev Næs understreger tilstedeværelsen af denne nærværende kristendom, som Luther ønskede sig. Foruden at glæde sig til mødet med de lokale ildsjæle og synet af de smukke, hvide kirker, skal pilgrimsvandrene glæde sig til et af Peder Kristiansens personlige yndlingssteder:

”Det er et rigtig fint sted, der hedder Schöne Aussicht og ligger sydvest for den sø, der hedder Bankel Sø. Her kan man gå op på et højdedrag, hvor der er en fantastisk udsigt over land, vand, luft og bakker. Første gang jeg sad her og oplevede denne udsigt, følte jeg mig hjemme”.

Camino Haderslev Næs går også forbi Vilstrup Kirke Foto: Viggo Hjort Kohberg