LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Guide: Fem vintervandringer i Danmark

I regn og slud må pilgrimmen ud - men med frosten glitrende i græsset og en isblå himmel over sig, er det også dejligt at tage på pilgrimsvandring i det danske landskab om vinteren. Foto: Elisabeth Lidell

Gråvejr og bidende kulde er ingen hindring for pilgrimsvandring i Danmark. Pilgrimspræst Elisabeth Lidell guider her til fem konkrete udbud rundt om i landet

Når man skal bade i havet en vinterdag, må man beslutte sig for at hoppe ud i det – ellers bliver det aldrig til noget. Sådan er det også med vinterens traveture. Man er tilbøjelig til at blive indendørs med en kop varm the og en god bog. For – som Grundtvig udtrykker det i salmen:

"Skyerne gråner, og løvet falder,
fuglene synger ej mer,
vinteren truer, og mørket kalder,
blomsterne sukker: det sner!"

Men han slutter ikke med den kolde konstatering, for han fuldender verset med den evangeliske protest: ’Og dog bære blus vi med glæde!’ (DS 733,1). Derfor hopper vi pilgrimme ud i det, ud i naturen til skønheden, fællesskabet og glæden på trods.

Adventsvandring på Fyn
Søndag den 1. december, fra klokken 10:30.
Mødested: Kirkeby Kirke, Assensvej 47a, Kirkeby, 5771 Stenstrup.
Tilmelding til Ninna Varming på varmingni@gmail.com eller tlf. 26 43 08 91.
Pris: 30 kr.

Vi byder alle velkommen til en vandring fra Kirkeby kirke til Ø. Skerninge Kirke

Vi mødes først til gudstjeneste og vandrer den traditionsrige tur på Øhavsstien over Egebjerg bakker til Øster Skerninge Kirke. Første stop bliver Egebjerg Mølle, hvor vi spiser vores madpakker. Her fra den nye mølletop er der udsigt over hele øhavet.

Vi vandrer videre gennem skov og det fredede naturområde Rødme Svinehaver til naturbørnehaven på Stågerupvej, hvor vi får en kop kaffe. Herefter den sidste etape mod den "blå kirke" i Øster Skerninge, hvor vi slutter med andagt og et lille traktement i våbenhuset. Strækningen er ca. 12 km., og vi går i pilgrimstempo (ca. 4 km / time) med stillevandringer, gode pauser og "ord til Vejen" undervejs. Medbring madpakke, vand og en kop samt gode støvler og tøj tilpasset vejret.

Adventsvandring og vafler i Maribo
Søndag den 8. december 2019, fra klokken kl. 11.30.
Mødested: Domkirken i Maribo.
Tilmelding er ikke nødvendigt.
Pris: 40 kr. for kaffe og vafler i Pilgrimshuset.

Efter højmessen i Domkirken, der begynder kl. 10, vandrer vi sammen rundt om en af byens smukke søer, Nørresø (i alt ca. 4-5 km.). Vandringen rundes af i Pilgrimshuset, hvor der serveres kaffe og vafler sammen med en fortælling om Pilgrimshuset og det at være en pilgrim, der er på vej. For alle har vi vores veje i livet. Nogle gange er de enkle og lige. Andre gange er de bakkede og snoede. Vi vandrer alene og i fællesskab fra livets begyndelse til livets slutning. I den forstand er vi alle pilgrimme, der er på vej fra et sted til et andet sted. Og det er en af de ting, vi samles om, når vi vandrer. Vandringen ledes af pilgrimspræst Anne Louise Lindström Hanson. Alle er velkomne.

Søndagsvandring i Aalborg
Søndag den 15. december, fra klokken 12-15.30.
Mødested: Kirkepladsen ved Vor Frue Kirke.
Tilmelding er ikke nødvendigt.
Pris: Gratis

Vor Frue Kirke i Aalborg indbyder til søndagsvandringer med pilgrimsordene som tema. Denne søndag vandrer vi med fokus på pilgrimsordet ”Langsomhed”, anført af vandringsleder Peter Grarup. Vandringerne udgår fra kirkepladsen.

Du skal huske at klæde dig på efter vejret, og medbringe frokostmadpakke og lidt vand. Vi spiser sammen undervejs. En del af vandringen vil foregå i stilhed.

Midvintervandring i Mols Bjerge
Lørdag den 21. december, fra klokken 10-16.
Mødested: Karpenhøj Naturcenter, Dragsmurvej 12 D, 8420 Knebel.
Tilmelding er ikke nødvendigt.
Pris: Gratis.

Alle er velkomne, når vi vandrer cirka 12 km. over Trehøje og Bogens tilbage langs Ebeltoft Vig til udgangspunktet, hvortil vi ankommer ca. kl. 16. På årets korteste dag, vintersolhverv, benytter vi anledningen til at samle os om evangeliets julebudskab om lyset, der skinner i mørket.

Pilgrimspræst Elisabeth Lidell står for forkyndelsen, og Andreas Blinkenberg finder vej. Medbring madpakke og drikkelse.

Nytårsvandring i Sydjylland
Onsdag den 1. januar, fra klokken 13-15:30.
Mødested: Vamdrup Kirke, Vestergade 53, 6580 Vamdrup.
Tilmelding er ikke nødvendig.
Pris: Gratis

Dagens tema er tilbagesyn og fremsyn. Nytårsdag er det fortællingen om, hvordan Jesus lærer sine disciple at bede Fadervor. Med dén bøn i hjertet tager vi på en lille vandring, mens vi ser tilbage på året, der er gået: Siger tak for det, der var godt og beder om styrke til det, der fortsat er svært. Sammen vandrer vi ind i det nye år og bliver velsignet til at møde det fuld af tillid og uden frygt. Turen er på ca. 5 km og går langs Bønstrup Sø ad rolige stier. Vi begynder og slutter med en lille andagt i Vamdrup Kirke ved sognepræst Maria König.