Fynboerne går pilgrimsvandringer i ædle fædres spor

Pilgrimsvandrerne på Fyn gør klar til at vandre. Foto: Dora Nielsen og Inger Høirup Pedersen.

En gruppe entusiastiske vandrere har på Fyn genopdaget en gammel pilgrimsrute. Nu går de den igen som et åndehul i en travl hverdag

På Fyn var en gruppe vandreglade mennesker sammen med deres præst first movers til det, som i dag er blevet en populær landskendt tendens: Pilgrimsvandringer. 

Siden 2002 har Fyens Stift og Fyens Amt som nogle af de første i Danmark siden reformationens tid kunnet udbyde pilgrimsrejser. Formålet var at genfinde de gamle pilgrimsvandringer fra deres forfædres tid, forklarer Inger Høirup Pedersen, der sammen med Dora Nielsen er formand for foreningen Fynsk Pilgrimsvandring:

"Det lykkedes os at genfinde gamle pilgrimsruter i samarbejde med middelalderhistoriker Tore Nyberg fra Syddansk Universitet. Han påtog sig også at lægge pilgrimsruterne, så de passerede forbi de mest oplagte og interessante kirker, og så man gik ad naturskønne veje.”

De fynske pilgrimsvandringer har udviklet sig til at være som en forlænget kirkegang; for vandrerne bliver det et åndehul i en travl hverdag. Og det giver en unik mulighed for at finde fred og fordybelse i de kristne rødder: 

”Vores fokus er på vejen, vi vandrer sammen. I øjeblikket. Vi går ind i kirkerne langs med vejen. Her lyder evangeliet til os, og de gamle, smukke, kølige rum kalder til stilhed og eftertanke,” fortæller Inger Høirup Pedersen. 

Eksempelvis samles pilgrimmene hvert år til pinse i de fynske kystbyer for at vandre over øen i pinsedagene. Hvert år har vi de syv pilgrimsord som faste ledsagere: Langsomhed, bekymringsløshed, frihed, enkelhed, stilhed, spiritualitet og fællesskab. Og de ord betyder noget særligt for deltagerne, fortæller Inger Høirup Pedersen:

”Til daglig kan ordene træde i baggrunden og blegne i sammenstødet med en hektisk og flygtig hverdag. Men vi giver os selv lov til at tage dem til os og bevæge dem i vores hjerter. Vi er ikke helt de samme efter endt vandring. Vi bliver på pilgrimsvandringen en lille smule forvandlede.” 

Og netop i år er der meget at glædes over – det er nemlig 15. gang, at Inger Høirup Pedersen og co. kan gå de dejlige ture. I deres fynske forfædres spor.