Fra pilgrimssted til fængsel til pilgrimssted igen

Guds Moders Bjerg komplekset består af et kloster med tilhørende kirke, en klosterhave, samt Pilgrimenes hus, som er et overnatningssted for pilgrimmene. Komplekset er blevet grundlagt efter trediveårskrigen af en katolsk præst og senere biskop Tobias Jan Becker. – Foto: Ota Tiefenböck.

Pilgrimssted og kloster Guds Moders Bjerg i Tjekkiet har mærket historiens gang på godt og ondt. Nye vinde begyndte at blæse efter de politiske omvæltninger i Tjekkiet i 1989

Anden Verdenskrig og det efterfølgende kommunistregime har været hårde ved det tjekkiske pilgrimssted og kloster Guds Moders Bjerg i det østlige Tjekkiet. Hitler besøgte stedet i 1938, da området, som dengang tilhørte de tjekkiske sudetter, blev en del af Det Tyske Rige. Tyskerne begyndte i løbet af krigen at bygge en koncentrationslejr ikke langt herfra, men det kom aldrig så langt, da krigen nåede at slutte, før arbejdet blev afsluttet. Kommunistregimet, der fulgte kort efter krigen, viste sig ikke at være umiddelbart meget bedre.

LÆS OGSÅ: Et slots storhed og fald

I 1950 lukkede den daværende kommunistiske regering hele området og brugte klosterområdet som et fængsel for præster og munke, som ikke ville samarbejde med regimet, fortæller administrator Josef Kubis, som står for klosterområdets drift og vedligeholdelse.

Klosterområdet er siden 2010 igen delvist åben for offentligheden og er igen blevet et yndet pilgrimssted, men der er ifølge Josef Kubis fortsat flere af klostrets områder, som efter mange års manglende vedligeholdelse trænger til en kærlig hånd.

I 1965 blev en katolsk søsterorden overflyttet til klostret. Kommunistregimet forbød søstrene at arbejde på hospitaler, skoler eller udføre andet socialt arbejde, og klostret var et godt sted at komme af med dem. Søstrene levede her under meget beskedne forhold, som på en slags plejehjem, hvor de yngre passede de ældre, fortæller Josef Kubis og tilføjer, at søstrene boede på klostret helt frem til 2002.

Det er blandt andet søstrenes små rum, som ifølge Josef Kubis er i elendig tilstand og trænger til at blive taget under en kærlig behandling.

Vi vil gerne vise søstrenes små værelser til offentligheden, fortæller Josef Kubis.

Josef Kubis har nærmest viet sit liv til Guds Moders Bjerg og er altid på jagt efter økonomiske midler, som kan genoprette klosterområdets historiske storhed. Han betegner perioden under kommunisterne som en af de sværeste perioder i klosterområdets historie, som det vil tage mange år at komme over.

De indsatte boede og arbejdede her under helt umenneskelige forhold frem til 1960, nogle af dem helt til 1965, hvor søstrene flyttede ind. Hele området var forsømt og ikke ved-ligeholdt i mange år, så det tager mange år, siger Josef Kubis.

Guds Moders Bjerg-komplekset består af et kloster med tilhørende kirke, en klosterhave, samt Pilgrimmenes hus, som er et overnatningssted for pilgrimmene. Komplekset er blevet grundlagt efter Trediveårskrigen af en katolsk præst og senere biskop Tobias Jan Becker, som lod sig inspirere af de pilgrimme, der i løbet af 1600-tallet begyndte at vandre til bjerget. Derfor lod han i slutningen af 1600-tallet bygge et kapel på toppen af det 760 meter høje bjerg. Kapellet blev i 1710 udvidet til det nuværende klosterkompleks, som siden sin grundlæggelse blev beboet af den katolske serviter-munkeorden.

I slutningen af 1800 tallet blev serviter-ordenen ud-skiftet af redemptorist-ordenen, som fik kloster-området tilbage efter de politiske omvæltninger i Tjekkiet, og som ejer stedet i dag. Redemptorister er en lille orden i Tjekkiet, og det betyder ifølge Josef Kubis, at ordenen ikke har råd til at have en fast præst tilknyttet klostret, og at midlerne til klostrets renovering er små.

Klostrets renoveringsarbejdet er i dag finansieret af entréindtægterne, gaver og sponsorater og af midler, som klostret får bevilget fra forskellige fonde.