Guide

6 danske pilgrimsvandringer, du kan gå i efteråret

Efteråret byder på en række pilgrimsvandringer rundt omkring i landet - og mange af dem er både gratis og kræver ikke tilmelding. Foto: Tim Foster/Unsplash

Sommeren er gået på hæld og efterårets friske luft begynder at kunne mærkes i kinderne. Pilgrimspræst Elisabeth Lidell guider her til efterårets pilgrimsvandringer i hele landet

”Nu står der skum fra bølgetop,
og blæsten river ned og op,
hvad Gud en sommer skabte…”

Sådan synger vi med Lars Busk Sørensen i en dejlig efterårssalme (DS 731,1). Jeg har plukket og syltet de sidste brombær og pærer og belaver mig på mørkere og tungere dage. Heldigvis betyder det ikke, at pilgrimsvandringer er aflyst. Ser man sig omkring i det danske pilgrimslandskab, er der flere gode tilbud på en-dags-vandringer:

Bibel og aftenvandring, Viborg Stift
Søndag den 27. september, fra klokken 19
Mødested: Durup Kirke, Tønderingvej 1, 7870 Roslev
Tilmelding er ikke nødvendigt
Pris: Gratis

Vi mødes og fordyber os i en bibeltekst. Metoden vil være Lectio Divina, hvor vi med vores fantasi og indlevelse lader teksten tale til os. Efter at vi har se på bibelteksten, går vi en pilgrimsvandring i roligt tempo gennem Durup og slutter af i kirken. Du kan tage din egen bibel med eller låne en bibel i kirken. Pilgrimspræst Christian Kjær Bjerre leder aftenen.

Høstvandring ved Ledreborg i Lejre, Midtsjælland
Onsdag den 7. oktober, fra klokken 9-15
Mødested: P-pladsen ved Lejre Museum
Tilmelding er ikke nødvendigt
Pris: Gratis

Det er noget ganske særligt at gå i knasende blade og dufte efterårets skovbund, at takke for sommeren og gøre sig klar til at favne mørket og finde roen inden i sig selv. Vi mødes på p-pladsen ved Lejre Museum kl. 9.00. Turen er på cirka 13 kilometer og finder sted fra klokken 9 til omkring klokken 15. Husk madpakke og drikkelse og tøj til det omskiftelige efterårsvejr. Sognepræst Kristine Stricker Hestbech leder vandringen.

Hærvejsvandring – Fra Fejborg Bakke til Hellevad Kirke, Nordjylland
Onsdag den 14. oktober, fra klokken 9:30
Mødested: Ved Skævevej 199, 9352 Dybvad, ved p-pladsen
Tilmelding senest tre dage før vandringen til Gunhild Grarup, gunhild.grarup@gmail.com
Pris: 50 kr. (for foreningens medlemmer 25 kr.)

Vandrere skal selv sørge for transport, men vi vil planlægge det sådan, at alle biler kan hentes ved startstedet. Medbring en rygsæk med madpakke, vand og eventuelt varme drikke. Påklædning efter vejret, vi aflyser ikke, fordi det regner. Vandringsledere er Sten Erik Løvgreen og Gunhild Grarup.

Vandring med Kristus-kransen, Fyn
Fredag den 23. oktober, fra klokken 10
Mødested: P-pladsen ved restaurant Næsbyhoved Skov, Kanalvej 52, 5000 Odense C
Tilmelding til Marianne Olesen på sms til telefon 20891204, senest den 21. Oktober
Pris: 30 kr.

Vi mødes ved Restaurant Næsbyhoved Skov for derefter at vandre til Næsby Kirke og retur i det naturskønne område ved Næsby Banke og Stavis Å. Distancen er cirka 10 kilometer. Klokken 11:30 holder sognepræst Marie Holm en andagt over Kristus-kransen i Næsby Kirke, hvorefter vi spiser vore madpakker i sognegården. Der vil være indlagt stillevandring undervejs. Medbring kristuskrans og pilgrimsbog, hvis du har. Husk madpakke og drikkelse. Max 20 deltagere.

Pilgrimsvandring på Sydsjælland
Lørdag den 24. oktober, fra klokken 11-15
Mødested: Peterskirken i Stensby, Skovstræde 20, 4773 Stensved
Tilmelding er ikke nødvendig
Pris: Gratis

Turen starter ved Peterskirken i Stensby. Vi begynder med en kort andagt ved pilgrimspræst Elizabeth Knox-Seith, hvorefter vi går ad vejen til Mallingskløft. Herfra er der mulighed for en kort tur over Stigbordet langs med engene og retur forbi Stensbygården - eller en lidt længere tur gennem Mallingskløft. Ønsker man turen gennem kløften, kræver det god stabil gang, da der er flere steder, hvor passagen er svær. Man kan gå langs med kløften til stranden og retur samme vej ad en stabil markvej. I begge tilfælde slutter vi ved kirken, med endnu en pilgrimsandagt.

Efterårsvandring i det midtjyske søhøjland
Søndag den 25. oktober, fra klokken 11
Mødested: Alling Kirke, Ringvej 35A, 8680 Ry
Tilmelding er ikke nødvendig
Pris: Gratis

Klokken 11 deltager vi i søndagens gudstjeneste i Alling Kirke. Gudstjenesten forestås af sognepræst Benjamin Würtz Rasmussen. Derefter tager vi på udvidet kirkegang med pilgrimspræst Elisabeth Lidell og vandrer cirka 10 kilometer i de smukke egne, skiftevis i samtale og i stilhed omkring dagens evangelium: Math 21, 28-44. Vandringen slutter med kaffe og kage ved menighedsrådet i Alling.