Spaniere ønsker Caminoen bevaret som religiøs pilgrimsrute

"Caminoen er en enestående rute at være troende og pilgrim på - og det skal den forblive at være," blev det forleden slået fast på en konference om den spanske kirkes kulturelle arv.

Spansk konference opfordrer til sikring af Caminoen som en religiøs og åndelig pilgrimsrute

Det er vigtigt at bevare Caminoens åndelige og religiøse betydning i stedet for at reducere den historiske rute til en turistattraktion, lyder konklusionen fra en konference, der skulle varetage den katolske spanske kirkes kulturelle arv. Det skriver Catholic News Agency.

Den meget populære pilgrimsrute Caminoen var et af de absolutte hovedemner på konferencen, der var arrangeret af det spanske Den nationale konference om kirkens kulturelle arv", der består af biskopper samt embedsfolk og andre, der arbejder professionelt med Spaniens kulturarv.

Deltagerne på konferencen slog fast, at den 800 kilometer lange pilgrimsrute Caminoen, der fører til den berømte katedral i Santiago de Compostela, er blevet en meget populær turistattraktion på grund af naturen, historien og kunsten, som den vandrende møder både undervejs og ved målet. Og umiddelbart lyder det jo meget godt, men der mangler noget væsentligt, mener man i Spanien.

For udelukkende at se Caminoen som en naturskøn vandring, der også historisk og kunstnerisk er i verdensklasse, vil med konferencens ord være at berøve pilgrimsruten dens spirituelle og religiøse mening, som er det vigtigste ved Caminoen. En sådan turist-opfattelse vil simpelthen efterlade Caminoen uden noget autentisk indhold, lyder meldingen fra konferencen.

Caminoens store skat handler nemlig om den oplevelse af troen, som møder pilgrimmen overalt på vejen og især ved målet. Det handler om undervejs på pilgrimsfærden at erkende, at fejre troen og at udøve næstekærlighed i fuld respekt for de mennesker og de skikke, som man møder undervejs.

Alle disse aspekter er nemlig ligesom tegn, der leder mod målet, både det åndelige og det fysiske mål. Leder til det liv i nåde, som alle mennesker er bestemt til, som det blev udtrykt ved konferencen.

Hele tanken bag og udlevelsen af det at være pilgrim er nemlig noget dybt spirituelt og religiøst, som kommer til pilgrimmen undervejs, mener man i Spanien.

Når vi går, bliver det tydeligt for os, at vi en skønne dag vil se både vores egen pilgrimsfærds mål her i livet samtidig med at vi bliver styrket i troen på Gud, kirken og det at være pilgrim."

"Og det er i det lys, at man skal se Caminoen, se den som en pilgrimsskole, hvor arkitekturen og naturen taler om Guds tilstedeværelse samtidig med at næstekærligheden kommer den vandrende i møde ved den gæstfrihed, som der er langs hele ruten. Caminoen er en enestående rute at være troende og pilgrim på og det skal den forblive at være, blev det slået fast på konferencen.