Roskilde Domkirke skal være pilgrimscentrum

Foto: Finn Buhl

Roskilde Domkirke er udset til at skulle være et endnu større pilgrimsmål end i dag

Roskilde Domkirke, der er opført på UNESCO's liste over verdens kulturarv, er kendt for at være det sidste hvilested for Danmarks regenter.

Men står det til både Roskilde Pilgrimsforening og Roskilde Domkirke vil domkirken fremover også blive anerkendt og brugt i endnu højere grad end i dag som et pilgrimsmål med både pilgrimsandagter og andre tiltag.

Helt konkret har det udmøntet sig i, at pilgrimme allerede i dag kan få et stempel i deres pilgrimspas eller vandrebog i Roskilde Domkirke. Og har man ikke en af delene, men vil gerne have et stempel alligevel, så kan man i stedet få et specielt diplom, der viser, at man har været i Roskilde Domkirke.

Vi er også næsten klar med en pjece, som indeholder alle de oplysninger, som pilgrimme, der besøger Roskilde Domkirke, har brug for. Der vil fremover blive skiltet med, at pilgrimme, der besøger Roskilde Domkirke bør henvende sig til kirketjenerne i våbenhuset, så pilgrimmene får et så frugtbart besøg som muligt. Pilgrimme, der vandrer i grupper på mindst tre pilgrimme, kan allerede i dag ved at varsle deres ankomst et døgn forud få en pilgrimsandagt i Sankt Andreas Kapel, siger formand for Roskilde Pilgrimsforening Finn Buhl.

Endelig planlægger Roskilde Domkirke at lave et link til en speciel pilgrims-side på sin hjemmeside.

Den overordnede plan er også - med tiden - at skabe et decideret pilgrimscentrum i Roskilde med overnatning, bespisning og meget andet.

Der er pilgrimme nok til det. Allerede i dag kommer der nemlig mange pilgrimme vandrende på Via Selandia-ruterne, der udgår fra Helsingør og Kastrup, og som fra Roskilde fortsætter til Ringsted og senere til Korsør og Rødby. Den Danske Klosterrute går også igennem Roskilde, der dermed er det centrum på Sjælland, som alle pilgrimme skal igennem.

Men det er altså tanken, at Roskilde med Roskilde Domkirke i centrum i endnu højere grad end i dag skal være et pilgrimsmål i sig selv.