Religioner går sammen om klimaet

Klimaspørgsmålet i flere år er blevet diskuteret i de jødiske miljøer i USA og Israel, da det ligger i jødedommen at tænke på jordens bevarelse, men at man i den jødiske menighed i Danmark først har taget fat på det nu, fortæller Lene Andersen. Foto: Leif Tuxen.

En dansk pilgrimsvandring på tværs af religioner skal råbe politikere op og så håb i folks hjerter. Tværreligiøst samarbejde for fælles sager er en stigende tendens, siger ekspert

Jøder, kristne, muslimer og buddhister vil vise, at mennesket har et ansvar for Jordens tilstand og må handle. Derfor arrangeres der den 11. december en fælles pilgrimsvandring fra religion til religion.

– Pilgrimsfærden eksisterer i alle religioner og er derfor en god ramme. Formålet er dels at råbe vagt i gevær, og dels at plante et håb i folks hjerter. Luther sagde, at "selvom verden gik under i morgen, ville jeg plante et æbletræ i dag". Vi vil gerne fortælle, at man ikke skal lade sig tynge af dommedagsprofetierne, men som troende tage ansvar for skaberværket, siger pilgrimspræst i Århus Stift og arrangør Elisabeth Lidell.

Arrangementet kommer til at foregå som en fælles vandring mellem de fire deltagende religioners tilholdssteder. Hvert sted vil der være et oplæg om religionens forhold til klimaproblematikken, men der bliver ikke tale om debatter.

– Vi vil ikke diskutere de forskellige religioners oplæg, men tage imod dem som en gave. Og det bliver ikke bare snak, men også religiøse ritualer. Når jeg er inde hos buddhisterne, vil jeg selvfølgelig tage skoene af, som de ønsker, og deltage i den stille meditation. Vi kan i respekt for hinanden se på andres religiøse ritualer, siger Elisabeth Lidell.

Hos jøderne i synagogen i Krystalgade bliver der dog ingen religiøse ritualer, fortæller Lene Andersen, forfatter og kontaktperson for den jødiske deltagelse.

– Der bliver mere stof til eftertanke end religiøse ritualer. Vi har ikke nogen liturgi eller bøn, der ville passe til, siger Lene Andersen.

Lene Andersen fortæller, at klimaspørgsmålet i flere år er blevet diskuteret i de jødiske miljøer i USA og Israel, da det ligger i jødedommen at tænke på jordens bevarelse, men at man i den jødiske menighed i Danmark først har taget fat på det nu. Samtidig er det første gang, at de danske jøder er med til at arrangere et så stort tværreligiøst arrangement.

– Tidligere havde den jødiske menighed i Danmark tradition for at holde en lav profil, men vi begynder at åbne mere for store offentlige kulturarrangementer og lignende, siger hun.

Mogens S. Mogensen, ph.d. i interkulturelle studier og ekspert i tværreligiøsitet, mener, at samarbejdet om den interreligiøse klima- pilgrimsvandring er udtryk for en stigende tendens inden for forholdet mellem religioner.

– Det skal ses i sammenhæng med, at man går fra bare at tale sammen til at handle sammen. Fokus flyttes fra, at man ser på sig selv, hinanden og de forskellige religiøse opfattelser til også at se på, hvad man fælles kan opnå, siger han.

dalsgaard@kristeligt-dagblad.dk