Pilgrimsvej til liv og kirke

Niels Kjeldsen, Viborg (til højre), blæser pilgrimmene til samling på sin mundharpe. Derefter gik det i skarpt trav sydpå. Gæster fra hele landet, og enkelte fra de nordiske lande, deltog i indvielsen. Pilgrimspræst Elisabeth Lidell, der ses midt i billedet, supplerede, sammen med domprovst Arndt Jessen Hansen, biskop Karsten Nissen i pilgrimsgudstjeneste i Viborg Domkirke. – Foto: Flemming Jeppesen/Fokus.

10 nye herberger langs Hærvejen blev dobbelt så dyre som forventet, og forsinket et år, men nu er de taget i brug

Med ønsket om at den nye pilgrimsrute må blive en vej fra kirken ud i livet og fra livet ind i kirken, markerede biskop Karsten Nissen i går den officielle åbning af den nye 300 kilometer lange rute langs Hærvejen fra Viborg og ned til den tyske grænse. Det skete ved en pilgrimsgudstjeneste i Viborg Domkirke. Tilsvarende gudstjenester blev holdt i andre af byens og egnens kirker, og pilgrimspræst Elisabeth Lidell havde med Arne Haugen Sørensens billede af den hvilende vandringsmand som nu er kommet på frimærke lagt op til teologisk fodslag: Kirken er hvilestedet, men menigheden Guds folk på vandring.

På samme måde som frimærket sender brevene ud i verden, er vi ved dåben sendt ud som Guds levende kærestebreve. Det er vores mission som kaldede, understregede hun.

Det er Elisabeth Lidells mand, arkitekt Andreas Blinkenberg, der står bag etableringen af den nye pilgrimsrute med 10 nye herberger, hvoraf det første, på Hald Hovedgård, blev indviet i går med middelalderfest. Indvielsen af de øvrige ni finder sted i løbet af de næste to uger.

Den officielle åbning af Hærvejsruten havde samlet deltagere fra hele landet, samt gæster fra de nordiske lande. Kjeld Burgby, tidligere præst i Taasinge Frimenighed, er med i den gruppe, der går hele vejen til grænsen for at deltage i de lokale indvielser.

Han opfatter disse års voksende pilgrimsinteresse som en direkte reaktion på tidens fortravlethed. Biskop Karsten Nissen talte om pilgrimmens søgen efter åndelige værdier som modspil til det moderne samfunds selvoptagethed og en stigende erkendelse af tomheden i materielle værdier. Bent Jul, redaktør af de danske Santiagopilgrimmes blad, omtaler pilgrimsvandringen som ånd omsat til nyt liv og påpeger, at vor tids pilgrimme, ligesom middelalderens, er med til at binde Europa sammen, religiøst og kulturelt.

Santiagopilgrimmene er med i paraplyorganisationen Herberger langs Hærvejen, som har indgået lejekontrakt med ejerne af de 10 nye herberger i gamle stald- og ladebygninger. Det var en Realdania-konkurrence om nye idéer til anvendelse af de gamle bygninger, der satte hele projektet i gang. Ruten skulle egentlig have været klar i 2007, men blev forsinket et år på grund af problemer med at skaffe håndværkere. Desuden var bygningerne i dårligere stand end forventet, så herbergerne er blevet dobbelt så dyre som budgetteret. Den samlede pris er på 12 millioner kroner.

Til gengæld håber Viborgs turistchef, Britta Leth, nu på en strøm af turister. Pilgrimsprojektet følges de næste år op med et turistprojekt til 2,5 millioner, som skal sætte endnu mere fokus på den gamle Hærvej, der i dag, som i middelalderen, også er for pilgrimme.

steens@kristeligt-dagblad.dk