Israel åbner pilgrimsrute i Jesu fodspor

Med åbningen af den såkaldte pilgrimsrute, der kaldes "I Jesu fodspor", ønsker Israels Turistministerium at lokke de kristne pilgrimme, der typisk foretrækker at besøge Jesu hjemegn i det nordlige Galilæa, til området mellem Jerusalem og Det Døde Hav. Her er det kristne, der fejrer palmesøndag i Jerusalem. Foto: Berit Lund

Israels Turistministerium kommer det stigende antal turister i møde med åbning af en rute, hvor kristne pilgrimme i bogstavelig forstand kan gå i Jesu fodspor

Med to millioner kristne turister om året og udsigt til pavens besøg i maj 2009 sætter Israels Turistministerium fokus på seværdigheder med rødder i Det Nye Testamente.

Cykelløb fra Nazaret til Jerusalem og en ny særlig pilgrimsrute fra Jerusalem til Det Døde Hav er blandt de seneste pr-fremstød.

Med åbningen af den såkaldte pilgrimsrute, der kaldes I Jesu fodspor, ønsker Israels Turistministerium at lokke de kristne pilgrimme, der typisk foretrækker at besøge Jesu hjemegn i det nordlige Galilæa, til området mellem Jerusalem og Det Døde Hav.

Det Nye Testamente
Med en ny hovedvej mellem Jerusalem og Det Døde Hav er en række seværdigheder blevet mere tilgængelige, og pilgrimme kan på en enkelt dag opleve nogle af de steder, der har størst betydning i Det Nye Testamente.

Den nye pilgrimsrute vil være i stand til at inspirere de mange kristne, der kommer til Israel. Vi håber selvfølgelig, at ruten også vil tiltrække et endnu større antal besøgende i løbet af 2009, siger Arye Sommer, der er turist-kommissær i Israels Udenrigsministerium.

På den 40 kilometer lange rute mellem Jerusalem og Det Døde Hav vil de besøgende pilgrimme komme forbi det sted, hvor den barmhjertige samaritaner ifølge Lukasevangeliet tog sig af en halvdød mand. På stedet står en 1700 år gammel kirke, hvor israelske arkæologer for nylig har udført omfattende renoveringsarbejde.

Jødiske seværdigheder
Lidt længere mod øst ved siden af byen Jeriko kan de besøgende finde stedet, hvor Jesus ifølge den kristne tradition blev døbt af Johannes Døberen i Jordanfloden. Det sted anses for at være den tredjemest hellige, kristne seværdighed i Israel, kun overgået af Gravkirken i Jerusalem og Bebudelseskirken i Nazaret.

Med den nye pilgrimsrute kommer også en række andre hellige steder inden for pilgrimmenes rækkevidde.

Det gælder blandt andet Fristelsernes Bjerg, hvor Jesus blev fristet af satan, som ligger i området omkring Jeriko og Det Døde Hav.

Også to seværdigheder fra den jødiske tradition er inden for rækkevidde på turen. Ved siden af Jesu dåbssted ligger stedet, hvor de første jøder ankom til Israel fra eksiltiden i Egypten. Og omkring 10 kilometer længere mod syd ligger Qumran, hvor de berømte dødehavsruller blev fundet.

allan@kristeligt-dagblad.dk