Historisk pilgrimsrute genåbner

Vue udover Trondheim, der er målet for en pilgrimsvandring på St. Olavsleden. Foto: L. Fahlberg

Efter 500 års pause genåbner St. Olavsleden i Norge og Sverige til september

Nordens mest berømte pilgrimsrute St. Olavsleden genåbner i efteråret 2013 efter 500 år i glemslens mørke.

St. Olavsleden er 580 kilometer lang og går fra Selånger i det østlige Sverige til Trondheim i det vestlige Norge. St. Olavsleden er opkaldt efter den norske nationalhelgen Sankt Olav.

Siden reformationen har den gamle pilgrimsrute været gemt og glemt. Men det er snart slut. For efter 500 års pause genåbner den nordiske pilgrimsrute til efteråret med en ugelang vandring fra den 1. september til den 7. september, hvor den officielle åbningsceremoni i forbindelse med genåbningen af pilgrimsruten finder sted i Nidaros-kirken i Trondheim.

Visionen for St. Olavsleden er at blive den nordiske version af Caminoen. Vi håber derfor også, at mange vil deltage i indvielses-pilgrimsvandringen til september. At få en mulighed for at være med til at genåbne en historisk pilgrimsrute som denne er noget helt enestående, siger projektleder på St. Olavsleden Putte Eby i en pressemeddelelse.

For St. Olavsleden er en gigant. I middelalderen blev ruten tværs over den skandinaviske halvø fra Det Baltiske Hav til Atlanterhavet regnet for en af de fire store pilgrimsruter. De andre tre var vandringerne til Jerusalem, Rom og Santiago de Compostela. TEMA: Ruter, kort og rejsemål

Ønsker man at tage med til åbningen af den historiske pilgrimsrute, kan man både deltage ved selv at planlægge sin pilgrimsvandring eller ved at bestille en pakket tur. Man kan også vælge at cykle i stedet for at gå.

Vi håber, at det her bliver starten på en ny storhedstid for St. Olavsleden, som måske allerede i sommeren 2014 kan tiltrække titusinder af pilgrimme, siger Putte Eby. LÆS OGSÅ: Forsker: Pilgrimsturisme er en milliardindustri

Læs mere her