Amerikansk biskop: Caminoen er et mikrokosmos af livet

Fem katolske præster fra USA fulgtes ad på en Camino-vandring. Biskop Wall siger, at han "midt i de små lidelser" på Caminoen var bedre i stand til at forene sig med Kristi og andre menneskers lidelser. Foto: Screendump fra YouTube

MED VIDEO En lille gruppe amerikanske katolske præster og biskopper, der har været på pilgrimsvandring til Santiago de Compostela, fortæller om, hvad de har fået ud af turen

Præstekjolerne blev skiftet ud med vandrestøvler og rygsæk, da fem katolske præster og biskopper fra USA fra den 21. til den 28. august vandrede på Caminoen.

De fem gejstlige, som slog følge på den gamle pilgrimsvej, var ærkebiskop Paul S. Coakley af Oklahoma City, biskop James S. Wall af Gallup i New Mexico, hjælpebiskop James D. Conley af Denver, pastor Gerry Baker fra Owensboro i Kentucky og pastor Don Kline fra Phoenix.

El Camino de Santiago, også kaldet Sankt Jakobs Vejen, har været pilgrimsrute siden middelalderen. Den består af et netværk af veje, der alle fører til Sankt Jakobs grav i byen Santiago i det nordvestlige Spanien. Gennem mere end tusind år har pilgrimme foretaget rejsen for at mindes apostlen Jakobs liv og død.

LÆS OGSÅ: Caminoen - verdens ældste pilgrimsrute

Udfordringer i helgenernes fodspor
Biskop Conley fik idéen til turen, da han sidste sommer rejste til Caminoen med en gruppe unge. Dengang blev han forhindret i at gå det meste af vejen på grund af en skadet fod. Men i år lykkedes det ham og hans ledsagere at gennemføre en tur på ca. 160 kilometer på syv dage. Biskop Conley lægger vægt på, at mange helgener i århundreder har gået samme vej. Det skriver Catholic News Agency.

Man skal kun gå 100 kilometer til Santiago for at få et bevis på, at man har gået Caminoen, men de amerikanske gejstlige valgte at vandre lidt længere. Deres Camino startede i byen OCebreiro, som ligger cirka 160 kilometers vandring fra Santiago.

Det var en meget større udfordring, end vi troede, det ville blive, siger pastor Baker.

Gruppen begyndte hver dag med morgenbøn kl. lidt over seks. Derefter vandrede de til omkring kl. 14.00, og om aftenen fejrede de pilgrimsmesse. De gik op til 38 kilometer om dagen for at nå deres mål.

SE VIDEO OM BISKOPPERNES VANDRING:

Pastor Baker siger, at han har lært noget om tålmodighed og ydmyghed på turen, der ifølge ham var en udfordring for en gruppe midaldrende mænd.

Træthed, vabler og væggelus
Ærkebiskop Coakley siger, at hans tro på Gud blev styrket af de prøvelser, han kom ud for på Caminoen.

En af de ting, jeg har fokuseret meget på, er at stole på forsynet, at stole på den nåde, som Gud tilbyder i hvert øjeblik. Man må bare tage tingene, som de er, og som de kommer og se Guds hånd i alt, konstaterer han. Budskabet om at stole på Gud er særlig vigtigt for biskop Coakley i øjeblikket, fordi hans gamle far er syg.

Pilgrimmene blev udsat for træthed, vabler og endda væggelus, men de syntes, det var det hele værd, da de nåede frem til Santiago.

Biskop Wall siger, at han midt i de små lidelser på Caminoen var bedre i stand til at forene sig med Kristi og andre menneskers lidelser.

Caminoen er et symbol på livet
Biskop Conley kalder pilgrimsvejen til Santiago et mikrokosmos af livet og siger, at den i lille målestok sammenfatter, hvordan vores liv er. På vejen møder vi mennesker, vi udøver næstekærlighed og tilgivelse, men vi håber, at der er et mål, og at vi er på vej til et sted, som er vores destination. I sidste ende er det vores evige bestemmelsessted: Himlen.

Da gruppen ankom til Santiagos katedral den 28. august, blev biskop Conley inviteret til at være messens hovedcelebrant. Han siger, at han følte sig meget taknemlig og fik bekræftet sin tro af at fuldføre rejsen.

Biskop James Wall var hovedcelebrant ved sin og biskop Conleys navnebroder, Jakobs, grav, i katedralens krypt næste morgen.

Det var meget vigtigt for mig at tage på pilgrimsrejse til min navnehelgens gravsted for at kunne reflektere over hans liv. Det var en stærk oplevelse, som jeg vil have med mig resten af mit liv, siger biskop Wall.

En religiøs rejse
Selvom katolikker har foretaget pilgrimsrejsen i hundredevis af år, er mange moderne vandrere på Caminoen ikke klar over, at deres rejse har en religiøs betydning.

Jeg håber og beder til, at flere mennesker vil opdage, at det er en religiøs pilgrimsrejse, for denne pilgrimsrejse er bygget på menneskers tro gennem flere hundrede år, siger biskop Conley til Catholic News Agency.

Biskop Wall siger, at han varmt anbefaler alle, men især troende mennesker at foretage rejsen. For jeg tror, at man på denne rejse til sidst vil finde Herren; man vil til sidst møde den levende Kristus.