Lisas første tur på Caminoen: Jeg øver mig i at droppe forventningerne

Lise Boye har begivet sig ud på den spanske pilgrimsrute Camino. Hun håber, at det fysiske undervejs vil fylde mindre, så hun kan fokusere sin energi på tanker og tro. Foto: Privat (alle fotos)

Jakobsvejen er en pilgrimsrute, som for mange nok er bedre kendt under navnet Caminoen. Netop nu går danske Lisa Rom Boye turen mod katedralen i Santiago de Compostela - følg hende her

“Der er ikke en enkelt grund til, at jeg går. Jeg har taget orlov efter et arbejdsskifte og har brug for at få noget ro i hovedet. Så derfor tiltalte det mig at gøre noget fysisk.”

Sådan fortæller 32-årige Lisa Rom Boye fra sit hostel på ruten efter dagens 24 kilometer på de spanske veje. Hun er nemlig igang med at gå pilgrimsruten Caminoen, der går til apostlen Jakobs grav i den spanske by Santiago de Compostela.

Forud for turen har Lisa Rom Boye forsøgt at forberede sig på de udfordringer, som ville vente hende på de lange dagsture.

“Jeg har gået rigtig mange ture i sommervarmen i Danmark i mine vandrestøvler. Det betyder faktisk, at jeg ikke har fået en eneste vabel hernede endnu, selvom jeg nu har gået over 240 kilometer.”

Derudover har Lisa Rom Boye også gjort sig andre praktiske overvejelser om turen.

“Jeg har set rigtig mange pakkevideoer på YouTube, så jeg kunne lære at pakke en taske, som var til at gå med. Jeg synes, at det har været det praktiske, som har været lettest at forberede sig på hjemmefra.”

Lisa Rom Boye startede sin tur på Caminoen den 1. september, og siden da har især det fysiske fyldt meget.

“Det har helt sikkert været den største udfordring indtil videre. Jeg er virkelig træt, når jeg kommer frem om aftenen, og jeg har ondt i mine fødder og i mine lægge,” forklarer hun. Men som hun siger, det bliver bedre dag for dag.

“Jeg mødte en mand i går, som har gået op mod 900 kilometer, og han havde ramt en nedtursperiode i forhold til det fysiske. Så jeg tror, at det svinger meget.”

Lisa håber dog på, at den positive udvikling fortsætter for hende:

“Jeg håber på, at jeg kommer til et sted, hvor det fysiske ikke fylder så meget, så jeg kan fokusere lidt mere på andre ting”.

Pilgrimsruten vrimler med mennesker, så Lisa har i meget få perioder gået alene:

“Det er meget socialt - både på ruten og om aftenerne. Der kommer hele tiden mennesker forbi, som man kan tale med - både på vejen og på hostellet om aftenen.”

Et religiøst perspektiv

Lisa Rom Boye har i flere år arbejdet for den kristne organisation Kristeligt Forbund for Studerende (KFS), så det religiøse perspektiv er ikke fremmed for hende. Med sin tur på Caminoen søger hun dog nye religiøse perspektiver.

“Jeg trængte til at tage min tro væk fra det professionelle og med ind i det personlige. Derfor giver det mening for mig at tage væk, langt væk fra Danmark, til et sted, hvor der er ro og plads til det.”

Hvad hun vil få ud af turen rent religiøst, er hun dog ikke blevet helt klar over endnu.

“Jeg er jo protestant, og her på Caminoen går jeg rundt i et katolsk land. Så alle de kirker, jeg kommer forbi, er fyldt med statuer af Jomfru Maria og andre helgener. Jeg tænker stadig over, hvad det betyder for mig.”

Generelt bruger hun turen på at øve sig i ikke at have forventninger til, hvad hun skal nå at opleve, hverken generelt eller religiøst.

“Hvis jeg havde for specifikke forventninger, så tror jeg, at jeg vil stræbe for meget efter at opnå dem. Det kunne godt forhindre mig i at opnå den ro og få de oplevelser, som turen ellers ville give”.

Men en ting håber hun dog på, at turen vil byde på.

“Jeg håber, at Gud må møde mig på en ny måde, som jeg ikke havde forventet.”

Inden afgang: "This is not a drill! Efter at have prøvepakket tasken flere gange er den nu pakket rigtigt, med en vægt på omkring 6,7 kilo. Jeg havde håbet på lidt mindre. Boardingpasset er printet, de første to overnatninger er booket og imorgen tidlig flyver jeg afsted mod Biarritz i det sydlige Frankrig. Jeg er spændt og glæder mig til at komme afsted og se hvad det er for noget."
På dag 11 har en forkølelse ramt Lisa Rom Boye, men hun fortsætter og kommer forbi en mark med solsikker i fuldt flor.
Foto fra vejen til San Juan De Ortega. Der er varmt, men Lisa Rom Boye har heldigvis bukser, som kan lynes af og blive til shorts.
I Irache er der et berømt sted med to haner ved siden af hinanden. Den ene har rindende vand, mens den anden har rindende vin.
På rygsækken har Lisa Rom Boye det kendte pilgrimssymbol for dem, der går til Santiago de Compostela, muslingeskallen.
Lisa Boye har vasket tøj og hængt det til tørre i køjen på vandrerhjemmet.
En smuk, tågefyldt morgen møder de vandrende kvæg på vejen.
Forude venter Santiago de Compostela, og dette mærke viser vejen.