5 religiøse rejsemål i Frankrig

Carnac-stenene i Bretagne. Foto Iris

Skal der være tid til fordybelse og lidt sjælelig ro på rejsen til Frankrig, er her fem destinationer, der fremmaner både ydmyghed og formentlig et højt "wauw!"

Carnac-stenene i Bretagne
I det nordvestlige Frankrig findes verdens største samling af megalitter, det vil sige store stenmonumenter, med over 3000 stående sten. Den imponerende samling består både af stenrækker, gravhøje, monolitter og dysser.

Samlingen er formentlig påbegyndt engang i yngre stenalder. De ældste dele af opstillingen dateres til omkring 4500 f.Kr., mens hoveddelen er samlet omkring år 3300 f.Kr.

Det er uvist, hvilken funktion stenene har haft, men én teori er, at de har været del af en forfaderkult.

Samlingens største gravhøj - Saint-Michel Tumulus - er samtidig den største gravhøj på det kontinentale Europa.

Église Saint Michel d’Aiguilhe
I den central del af Frankrig i regionen Auvergne ligger den iøjnefaldende kirke Saint Michel d’Aiguilhe. Bygget på toppen af en 82 meter høj vulkansk klippe knejser kirken over byen Le Puy-en-Velay.

Aiguilhe betyder nål på fransk og hentyder til klippens form. På grund af dens specielle udseende i landskabet er klippen blevet betragtet som hellig, længe før kristendommen gjorde sit indtog. Der er fundet arkæologiske rester af en mulig stendysse på stedet, og kirken er bygget på et tidligere romersk tempel dedikeret til den romerske gud Merkur. De tidligste dele af kirken er fra 900-tallet.

Kirken er dedikeret til ærkeenglen Michael - på fransk Michel - sandsynligvis på grund af englens tilbøjelighed til at vise sig i syner på bjergtoppe og andre højliggende steder. Han er derfor skytshelgen for mange helligdomme bygget på høje steder i Europa.

Fra bundet og til toppen er der i alt er der 268 trin, der i hårnålesving smyger sig op ad klippen. Rundt om kirken går en gangsti, der giver en fantastisk udsigt over byen og dens domkirke – Le Puy Katedral.

Domkirken er startstedet for en pilgrimsrute med endestation i Santiago de Compostela, men Saint Michel d’Aiguilhe er i sig selv et populært pilgrimsmål.

Den hellige by Rocamadour
Hugget ind i klippevæggen ligger den hellige by Rocamadour. Udover at tiltrække turister på baggrund af sin spektakulære beliggenhed flokkes pilgrimme også til byen for at se statuen af den sorte Madonna og Sankt Amadours grav. Byen, der er dedikeret til helgenen Sankt Amadour og Jomfru Maria, ligger i det sydvestlige Frankrig og er del af en større nationalpark – Parc Naturel Régional des Causses du Queray.

For enden af pilgrimstrappens 216 trin ligger kapellet - Chapelle Notre Dame - med statuen af Den Sorte Madonna. Byen har fået tilskrevet mange mirakler, og statuen siges at kunne helbrede de syge, frigive fanger, redde sømænd og beskytte folk under krige. Nogle pilgrimme kravler op ad trappen på knæene som en form for bod.

Rocamadour har været valgfartssted for pilgrimme i 1000 år og var i middelalderen et vigtigt center for kristendommen. Byen er stadig en vigtig pilgrimsdestination.

Læs også: 5 religiøse rejsemål i Myanmar

Lourdes
I 1858 viste Jomfru Maria sig - i alt 18 gange - for den franske bondepige Bernadette Soubirous ved den lille landsby Lourdes i det sydvestlige Frankrig. Siden har indbyggerne aldrig haft byen for sig selv.

Området rummer i alt 22 steder at tilbede. Selve den grotte, hvor Jomfru Maria skulle have vist sig, hedder Grotte de Massabielle og rummer en Madonnastatue. Der springer en kilde i grotten og vandet derfra siges at have helbredende kræfter.

Med sine cirka 7 millioner besøgende om året er Lourdes kun overgået af Paris som Frankrigs mest besøgte destination, og det er en af den katolske verdens mest besøgte pilgrimsdestinationer efter Rom.

Notre Dame de Paris
Den fransk forfatter Victor Hugo gjorde den til omdrejningspunkt i sin berømte roman fra 1831, og den er mere besøgt end Eiffeltårnet med 13 millioner besøgende om året. Beliggende i hjertet af byernes by midt i Seinen på øen Île de la Cité skuer Notre Dame - Vor Frue - ud over Paris.

Fra den første sten blev lagt i 1163, skulle der gå næsten 200 år, før Notre Dame i 1345 stod komplet. Fronten på katedralen er vestfacaden med de imponerende tvillingetårne og de tre indgangspartier med hver deres tema. Den midterste og største kaldes dommedagsportalen. Den flankeres af Jomfru Maria-portalen på venstre side og Sankt Annas - jomfru Marias mor - portal på højre.

Katedralen er også en vigtig pilgrimsdestination, da den huser to første klasse relikvier, der begge relaterer til Jesu korsfæstelse. Ifølge myten er det ene relikvie fragmenter af selve den tornekrone, Jesus bar på korset, og det andet en splint fra en af de nagler, der holdt ham på korset.

Som mange andre kristne helligdomme ligger også Notre Dame på en plads, der er blevet betragtet som noget specielt længe før kristendommen indtog. Stedet husede engang et romersk tempel tilegnet Jupiter - romernes højeste gud.

Det spektakulære og religiøse er ofte til stede samtidigt ved Frankrigs helligdomme. Går rejsen derfor til det franske, er der rig mulighed for, at både det sanselige og åndelige forkæles.

Læs også: 5 religiøse rejsemål i Tyrkiet

Foto Scanpix
Foto Iris
Foto Iris
Foto Iris