Månedens pilgrim

I Norge er der stilhed nok til alle

Foto: Leif Arne Holme

"For mig er pilgrimsvandring en rejse i sagte tid, hvor jeg mærker friheden ved at gå i mit eget tempo," siger leder af det norske Nasjonalt pilegrimssenter Hans Morten Løvrød

Hans Morten Løvrød er den første leder af Nasjonalt pilegrimssenter i Norge. Han har en baggrund som inkluderer både kirke, politi, højskole og diakoni, og så har han en grad fra Copenhagen Business School i København.

- Hvornår begyndte du at gå pilgrimsvandring?

"Jeg er en nybegynderpilgrim, der blev bekendt med pilgrimstraditionen i 2012, da jeg arbejdede ved Verdal kirkekontor med Stiklestad som en af vores kirker. Det er nemlig dér, at Olav den Hellige faldt i slaget i 1030, en hændelse som blev et vendepunkt, og som har sat sig varige spor i udviklingen af Norge. Efter slaget blev liget af Olav bragt til Trondheim. Olav blev helgenkåret, og arbejdet med at bygge Nidarosdomen startede. I dag som i middelalderen er stedet derfor også målet for alle St. Olavsvejene i Norden."

LÆS OGSÅ: Trondheim som pilgrimsmål

- Hvorfor går du pilgrimsvandring?

"Jeg går pilgrimsvandring, fordi det gør mig godt. For mig er pilgrimsvandring en rejse i sagte tid, hvor jeg mærker friheden ved at gå i mit eget tempo, hvor jeg har tid til at tage indtryk ind til mig gennem alle sanser, hvor min indre og min ydre rejse går hånd i hånd, og hvor jeg virkelig kan føle glæden ved at være en del af det fantastiske skaberværk."

- Hvilken rute vil du anbefale andre at gå?

"Jeg vil anbefale St Olavsvejene til Trondheim. Her har vi fem fantastiske ruter i smuk og varieret natur gennem åbne bygder, dybe skove, brede dalsider og over vidtstrakte og mægtige fjeldområder."

"Gudbrandsdalsruten fra Oslo til Trondheim er den længste og den bedst tilrettelagte rute med god afmærkning, mange flotte overnatningspladser og stilhed nok til alle. På vores hjemmeside pilegrimsleden.no har vi en uddybende præsentation og kort over de forskellige ruter til Trondheim."

- Kan du beskrive dit bedste pilgrimsøjeblik nogensinde?

"Mit bedste pilgrimsøjeblik nogensinde kan jeg først beskrive, når jeg som gammel mand ser tilbage på et langt liv fyldt af mange fantastiske øjeblikke og oplevelser som pilgrim."

"Men et af mine bedste pilgrimsøjeblikke indtil videre handler om et stykke honningkage og et glas vand. Jeg var på vandring langs Caminoen mod Santiago de Compostela sammen med tre gode venner. Ud på eftermiddagen kom vi frem til en lille by, og mine venner ville standse for natten. Vi havde gået langt, men jeg følte, at jeg havde behov for at gå videre, være alene og nyde stilheden efter at de andre vandrere var stoppet. Jeg bestemte mig derfor for at gå 12 kilometer videre til landsbyen Arzua, og tog afsked med mine venner."

"Efter nogle kilometer følte jeg, at jeg begyndte at blive tom for energi. Jeg havde ikke mere mad tilbage, og jeg havde glemt at fylde vand på ved sidste stop. Jeg var kommet ud på markene og ifølge kortet var det langt til nærmeste bebyggelse. Pludselig rundede jeg et sving, og i vejkanten stod der et lille bord med nogle stykker honningkage og plastglas fyldte med vand. Selvbetjening 1 euro. Jeg betalte gladeligt dobbelt pris, nød hver en smule af kagestykket, læskede struben med rent vand, og følte kræfterne strømme ud i kroppen igen. Der og da fik begrebet manna fra himmelen en helt ny betydning for mig. Tak Gud!"

LÆS OGSÅ: Festmåltid i et vejkryds på Hærvejen