Pilgrimsvandring på egen hånd i Mols Bjerge
Nogle foretrækker at vandre alene. Pilgrimspræst Elisabeth Lidell guider til en vandretur i Mols Bjerge og giver råd til at krydre vandringen med tanker om tro
Nogle mennesker foretrækker at foretage deres vandring alene. At gå fysisk alene og tie. En meditativ gåtur tager sit udgangspunkt i, at selve den rytmiske, regelmæssige, kropslige bevægelse er en hjælp til at slippe rastløsheden og komme til ro. Stilheden og roen kan åbne for kontakten med Gud. Som under en retræte kan det erfares, at stilheden er "Guds modersmål." Meditation er vejen til fordybelse og opmærksomhed i Guds nærvær.
Overalt i Danmark kan der findes egnede steder. Her er et konkret eksempel på, hvordan man selv kan foretage sin pilgrimsvandring:
Pilgrimsvandring i Mols Bjerge
Ved Kjerris Mølle i Femmøller starter den cirka 20 kilometer lange vandretur. Ad små stier gås gennem Århus Plantage til Knebel Kirke. Herfra videre gennem Vistoft Plantage til Tinghulen; efter en pause forbi Helligkilden, over Trehøje og Toggerbo til Provstgård Plantage og Strandkær. Turen slutter i Femmøller.
SE OGSÅ: Interaktivt kort over Mols Bjerge (eksternt link)
At vandre denne rute er en enestående naturoplevelse: Mols Bjerge er et storslået landskab, det største sammenhængende fredede naturområde i landet. Ruten går gennem et meget varieret landskab med tæt nåleskov og åbne lyngbakker, egekrat og enebærskov, græssende heste, får og køer, mange forskellige vilde dyr og planter, og fra bakkerne er der en herlig udsigt over vandet.
Knebel Kirke er en smuk, gammel middelalderkirke, som er åben hele dagen. Her forenes fortid med nutid i det særprægede nye alter (1999) af kunstneren Bjørn Nørgaard.
Tinghulen er et cirka 25 meter dybt dødishul, som indtil 1687 fungerede som tingsted for det gamle Mols Herred. Her kan man nyde sin medbragte madpakke og plukke blåbær (i august måned).
Trehøje (127 m.o.h.) er 3 store bronzealderhøje, hvorfra der er en flot udsigt ned langs Jyllands kyst, over Molslandet og nordpå over Ebeltoft Vig til øen Hjelm og Jernhatten. De åbne arealer ved Trehøje er domineret af bølget bunke, som i sommermånederne danner en rødviolet bølgende flade og i vinterperioden står som gyldne flader i solen. Her er mange hindbær- og brombærkrat, hvor man kan samle ind (juli, august).
Den gamle helligkilde valfartede man til i fordums tid, hvor man tillagde den helbredende kræfter. Om efteråret kan man være heldig at finde svampe.
Øvre Strandkær huser Miljøministeriets fine udstilling, som vejleder i områdets geologi, arkæologi, historie, flora og fauna, og i Femmøller er flere restauranter, hvor man kan afslutte med en god middag.
Tilfør vandringen et religiøst aspekt
I vore dage er der mange søgende mennesker, der udover glæden ved friluftslivet længes efter Gud.
Så udover denne blanding af natur og kultur kan man også tilføre vandringen et religiøst aspekt: at forene den ydre vandring med en indre vandring, en mini-pilgrimsvandring, som kan kaste lys over ens eget liv som en vandring fra vugge til grav.
Ordet pilgrim betyder fremmed; det korte øjeblik, vi er på jorden, er vi rejsende, der stiller de store spørgsmål: Hvor kommer vi fra, og hvor er vi på vej hen?
Man kan på forhånd beslutte at gå strækningen med en bøn i hjertet, for eksempel den hellige Birgittas bøn: Herre, vis mig vejen, og giv mig mod til at gå den! I kirken kan man sidde i stilhed og meditere over ordene fra 5. Mosebog 31, 6: Vær ikke bange, for Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i stikken og svigter dig ikke!
Man kan synge den gamle pilgrimssalme Dejlig er jorden (Den Danske Salmebog nr. 121). Under vandringen kan man tænke over Jesu ord: Jeg er vejen, sandheden og livet! (Johs. 14, 6), og ved helligkilden kan man tænke på velsignelsen, der lød ved dåben: Herren bevare din udgang og din indgang fra nu af og til evig tid!
Således får evangeliet ben at gå på, og denne spirituelle side af vandringen kan blive til personlig vækst for vandringsmanden m/k.