10 praktiske råd til at vandre på Camino Primitivo

Foto: Finn Buhl

Formanden for Roskilde Pilgrimsforening Finn Buhl giver gode råd til at vandre på den primitive Camino-rute

Primitivoen er en rute, der ligger mig meget på sinde, da den ikke er så lang, det vil sige 300 kilometer. Og så er den meget mere interessant end camino Francés, som alle går. Den er også praktisk til en tre-ugers vandring, hvilket passer meget godt til en sommerferie.

Camino Primitivo er primitiv og alligevel ikke. Den er barsk og alligevel er den så betagende og smuk, at man glemmer alle strabadserne, så prøv den og gå i Alfonso d. 2. fodspor, selvom han red på hest.

SE OGSÅ: Billedserie: Camino Primitivo - primitiv, men smuk

Men hvor starter man, hvad skal man se undervejs, og hvor finder man gode kort? Læs disse praktiske råd.

1. Udrejse
Man flyver til Madrid, og derpå videre fra Madrid til Asturia-Airport. Asturia-Airport ligger 5-7 km. fra Avilles. Der kører bus fra lufthavnen i dag- og tidlige aftentimer. Kommer man sent, må man tage en taxa. Man kan enten nøjes med at tage ind Avilles og bo på herberget eller på hotel, og dagen derpå vandre ned til Oviedo. Det er ca. 28-29 km., og man skal så gå IMOD de gule pile: Man skal også passe på ikke at gå mod Gijon. Nemmest er det at tage direkte Oviedo og bo på herberget eller et hotel.

2. Oviedo
Man kan bruge en hel ekstra dag i Oviedo. Byen er en gammel pilgrimsby, og var kongebyen i kongeriget Asturien, som stadig bruger sit eget flag. Domkirken er meget smuk og bør ses. Alfonso d. 3´s pilgrimsbrønd bør også ses. Der endvidere en smuk park, mange spændende goder og stræder, et stort marked og mange fortovscafeer.

3. Herberger
På Camino Primitivo er der stort set kun de herberger, der opdeler turens dags-etaper. En fortegnelse over herbergene kan man finde på mundicamino.com

4. Butikker
Butikker kan man ligeledes finde en fortegnelse over på mundicamino.com Det er vigtigt at være velforsynet med især vand, for der er ingen muligheder for at få vand undervejs på dags-etaperne. Det samme gælder med hensyn til frokost: Der er næsten ingen indkøbsmuligheder ude på ruten, så lidt brød, ost, pølse og lomo er en nødvendighed, hvis ikke man vil vente med at spise til om aftenen.

LÆS OGSÅ: Caminoen - verdens ældste pilgrimsrute

5. Kort over ruten
Kort til at orientere sig efter kan printes ud fra mundicamino.com Ruten er godt opmærket, men gør alligevel brug af kortene.

6. Niveau-oversigter
Niveau oversigter - illustrationer om hvor høj og stejl dagen etape er - kan også printes ud fra mundicamino.com.

7. Lugo
Byen Lugo er 2. sidste stop på Camino Primitivo: Byen er en rigtig gammel pilgrimsby. Den har en 8 km. lang ringmur, som omkranser hele den historiske bydel. Man kan vandre hele vejen rundt oppe på ringmuren. Det bør prøves. Domkirken er meget smuk. Hver halve time er der én eller anden form for andagt, så selvom man gerne må fotografere, er det umuligt, da man ikke må under andagterne, som mere eller mindre lapper over hinanden. Byen er fuld af åbne kirker, mange spændende gader og stræder, cafeer og spisesteder, samt det smukke torv i midten af den historiske bydel. Man bør derfor afsætte en hel ekstra dag til at se Lugo.

8. Sidste herberg
Det sidste herberg på Camino Primitivo ligger i San Roman de Retorta. Et lille, men meget velfungerende herberg ude midt i en skov, med kun 4-5 nabohuse. Dagen efter skal man gå 30-32 km. ind til byen Melide på Camino Francés. OBS!.. der er INGEN muligheder for at få VAND eller MAD undervejs på de 30-32 km. Fire km. fra Melide er der en bar, hvor man kan få kaffe...ellers intet. Det er derfor absolut nødvendigt at købe vand og andet i baren/købmandsbutikken, som ligger 1-1½ km. FØR San Roman de Retorta. Man kan se Melide allerede lidt efter middag, men der er stadig 3-4 timers vandring.

9. De sidste tre dage

De sidste tre dage vandrer man på Camino Francés. Man går fra Melide til Arzua = ca. 13-15 km. Dagen efter går man til Arca = 19. km. Sidste dag fra Arca til Santiago de Compostela = 19 km.

10. Santiago de Compostela
Har man været i byen før, bliver det et glædeligt gensyn med pilgrimsmesse kl. 12.00 og alle byen spændende gader og stræder og muntre folkeliv. Er det første gang man er der vil byen tage én med storm og man vil blive helt beruset.

LÆS OGSÅ: Santiago de Compostela - Sankt Jakobs by

Buen Camino!