Tre beretninger fra en pilgrimsvandring

Pilgrimsvandrere på Hærvejen. Foto: Birgit Overgaard Olesen

I juni gik 18 mennesker pilgrimsvandring på Hærvejen sammen med spiritualitetspræst Jette Dahl. Læs her om deres oplevelser

Kom som du er
sådan mødtes vi den 8. juni 2009 ved Jelling kirke, 16 piger og 2 mænd, med Jette og hendes mand, Jesper, som var vores fragtmand, indkøber og bager med mere.

Hver ny dag startede med en andagt i den nærmeste kirke. Efter andagten dannede vi rundkreds udenfor kirken og fremsagde pilgrimsbønnen Herre vis mig din vej og giv mig mod til at vandre den, og så var vi klar til en ny dag med fokus på en ny bøn knyttet til én af perlerne i Kristuskransen.

Mens vi vandrede i stilhed i de smukke landskaber, der stadigvæk holdt pinsefest med de mange grønne nuancer på træernes blade og de smukke lillafarvede græsser, som blomstrende dansede i vinden på de flade og kuperede område, kunne vi gå og reflekterede over dagens bønneperle.

Senere på dagen var det givende at finde sammen med en af de andre pilgrimme og udveksle tanker og meninger, som bønneperlen eller et pilgrimsord havde givet os.

Under samtalerne lukkedes vore hjerter op, så vi lige så stille og naturligt delte vores tanker og liv med en fremmed pilgrim og det føltes trygt og godt.

Jeg håber at kunne deltage på vandringen næste sommer fra Jelling til Rødekro.

Sommerhilsen fra

Grethe Eriksen - pilgrim

Tanker fra en pilgrimsvandring på Hærvejen
Scenen er 18 personer. En uge - 140 km på den jyske "Hærvejen" og åndeligt fællesskab i særklasse med Jette Dahl som vejleder!

Jeg var med på min første pilgrimsvandring, og det skulle du prøve!

Ugens vandring langs "Hærvejen" med Kristuskransen på håndleddet eller i lommen kombineret med Jette Dahls indføring i kransens perler affødte store tanker, refleksioner og oplevelser. Min største oplevelse var omkring de røde "Kærlighedsperler".

Vi blev introduceret til "Kærlighedsperle 1" i Brande Kirke:

Du, som har mig selv dig givet
lad i dig mig elske livet
Så for dig kun hjertet banker
så kun du i mine tanker

Ved den efterfølgende meditation oplevede jeg bogstavelig talt at blive fyldt fra tå til top af Guds kærlighed som strømmede ned gennem mig. En stor følelsesmæssig oplevelse, som efterfulgtes af en enorm lethed, en følelse af at kunne flyve!

Meget mærkeligt og samtidig utrolig dejligt!

Samme lethed gennemsyrede dagens vandring, og ideen om at overnatte i Guds hus kom til mig. Ideen kunne praktisk tilgodeses, og natten mellem torsdag og fredag blev en nat med god søvn, stor mening og en dyb forståelse og følelse af, at Gud "er den dybe sammenhæng".

God vandring til dig!

Connie - pilgrim

Pilgrim på Hærvejen
En fysisk vandring gennem det danske landskab. På stier hvor der ikke færdes mange mennesker. I græsset langs skovbryn. På stier gennem mørke nåleskove og gennem skove, hvor solstrålerne spillede genem løvet og gav de grønne farver mange fine nuancer. I markskel med kornmarker på begge sider. Op ad stejle bakker og ned i dybe dale.

En til tider anstrengende vandring akkompagneret af fuglenes sang. Det var herligt at høre lærkens triller fra himlen i det åbne land - men også skovens fugle har mange og fine stemmer.

Vejrmæssigt bød uge 24 i år på lidt af hvert. Ugen startede med fint vandrevejr. Lidt overskyet, tilpas temperatur og let vind. Midt på ugen havde vi et par kolde og regnfulde dage. Sidst på ugen blev vejret godt igen, og vi ankom til Viborg i solskin og med en frisk vind.

En pilgrimsvandring er også en åndelig vandring. En mulighed for at trække sig tilbage fra hverdagens forpligtelser for at søge stilheden i naturen og i sit indre.

Dagens vandring begyndte i en kirke, hvor det var muligt - ellers på overnatningsstedet. En salme, tekstlæsning og introduktion til dagens perle i Kristuskransen. Efter pilgrimsbønnen vandrede vi i stilhed, mens vi mediterede over dagens perle.

Eftermiddagens vandring bød på mulighed for at udveksle tanker om formiddagens meditation. Og der blev drøftet mange spørgsmål. Dagen sluttede med, at hver pilgrim fik lejlighed til at fortælle om sin vandring gennem dagen. Der var mange gribende beretninger.

Noget af det, som gjorde mest indtryk på mig, var de handlinger, vi foretog, der understregede dagens emne. Vi fandt sten, der symboliserede en følelse (en byrdesten og en taknemmelighedssten). Vi lærte om betydningen af at tænde lys og slå korstegn.

På denne pilgrimsvandring blev vores bagage transporteret fra sted til sted. Vi overnattede i forsamlingshuse, hvor der var gode køkkenfaciliteter - men ingen bad. På herberge, hvor vi sov i køjesenge og kunne få bad - køkkenfaciliteterne delte vi med andre gæster.. Men vi skiftedes til at lave varm mad, og vi blev mætte.

Aase Hellerup Brejner - pilgrim

Sten og vandrestok på hærvejen. - Foto: Arkiv (foto-deling)