Hvilken Camino skal man vælge?
Mange vandreruter går til Santiago de Compostela, men på hvilke måder er vejene forskellige? Her kan du lære mere om tre af de mest populære ruter: Camino Francés, Camino Primitivo og Camino del Norte
Store forberedelser skal gøres, før man begiver sig ud på Caminoen - vandringen til Santiago de Compostela i det vestlige Spanien, hvor apostlen Jakobs grav er.
En af de største beslutninger, man skal tage er, hvilken vej man gerne vil gå. Og så skal man gøre sig det klart, om man har lyst til at gå en rute fra start til slut, mener Vibeke Mørdrup, der er formand for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme:
“Det er vigtigt at vælge ruten efter, om man har gået langt før eller ej. Hvis jeg skulle gå min første camino, ville jeg vælge den franske og eventuelt starte i byen Astorga. Derfra har man cirka to ugers vandring til Santiago, og på den måde kan man finde ud af, om man kan lide pilgrimsvandring eller ej: Nogle bliver helt vilde med det, men andre kan ikke fordrage det, og så er det ærgerligt at have kastet sig på en månedlang rejse,“ siger hun.
Med dette tip i baghovedet er her en kort beskrivelse af tre af de mest populære caminoer:
Camino Francés: Divers, smuk og traditionsrig
Rute: Saint-Jean-Pied-de-Port (Frankrig) - Santiago de Compostela
Distance: Ca. 780 km
Estimeret tid: 35 dage
Denne caminorute kaldes også “den franske vej” og er den klassiske camino, der både er skrevet bøger og lavet film om.
Her bliver vandreren ledt igennem et væld af forskellig natur: Lige fra Pyrenæernes svimlende udsigter på vandringens første, svedige dage, over flade og tørre, ørkenlignende områder mellem Burgos og León og til Galiciens frodige og regnfulde højder, inden man kan se den sagnomspundne katedrals to tårne i horisonten.
Ruten er særligt udfordrende i kraft af distancen, men at vejen er lang er også en af den franske vejs store fordele. Det giver nemlig pilgrimmen endnu længere tid til at fordybe sig i vandringens mere meditative og, for nogle, spirituelle aspekter.
Camino Francés er altså en meget divers rute, der byder på en bred vifte af forskellige indtryk og udfordringer, både i vandreforhold, natur og lokale kulinariske oplevelser.
Hvis man ikke ønsker at starte helt i Frankrig, kan man alternativt starte sin vandring i det østlige Spanien, påpeger Vibeke Mørdrup:
“Klosteret i Roncesvalles er meget specielt og utroligt smukt. Her kan man sagtens vælge at starte i stedet for at kravle over Pyrenæerne.”
Camino Primitivo: Den ældste Camino
Rute: Sebrayo/Villaviciosa - Santiago de Compostela
Distance: Ca. 365 km
Estimeret tid: Ca. 13-16 dage
Camino Primitivo er den ældste pilgrimsvej til Santiago de Compostela. Det er en naturrute, så man skal være opmærksom på, at den kan være svært fremkommelig om vinteren.
Den primitive Camino starter i byerne Sebrayo eller Villaviciosa i den nordlige del af Galicien, hvor landskabet er præget af bakker og bjerge. Men man kan også starte ruten i byen Oviedo.
Som Vibeke Mørdrup understreger:
“Her skal man være indstillet på, at man går i bjerge, så det går både meget op og ned, og det kan være hårdt. Men det er sådan en smuk tur!”
Bjergene betyder, at der ofte falder meget regn i denne del af Spanien, så her skal man sørge for at have vandtætte vandrestøvler. Det kuperede terræn kalder desuden på støvler med et solidt skaft, som stabiliserer og beskytter anklerne mod vrid.
Camino Primitivo er en af de kortere caminoer rent distancemæssigt, men den har alligevel ry for at være en af de mest udfordrende veje til Santiago. Hvis man gerne vil forlænge ruten, kan man vælge at kombinere Camino Primitivo med Camino del Norte; i så fald skal man dreje mod Oviedo og Camino Primitivo omkring byen Gijón.
Camino del Norte: Smuk, strabadserende og barsk
Rute: Irún - Santiago de Compostela
Distance: Ca. 820 km
Estimeret tid: 37 dage
Denne rute kaldes på spansk også Ruta de la Costa, altså Kystruten, og løber langs den spanske nordkyst. Her er vejret til tider råt og barskt, og terrænet er meget kuperet, men den smukke udsigt over havet gør den strabadserende tur det hele værd. Denne rute er ikke ligeså befolket som Camino Francés, så derfor kan Camino del Norte være en fordel, hvis man foretrækker at tilbringe tid i sit eget selskab.
Denne rute er, ligesom Camino Francés, af en længere distance som gør, at vandreren her har god tid til at fordybe sig i naturens skønhed og livets store spørgsmål.
Denne rute er den nordligste vej til Santiago de Compostela og opstod efter sigende, da de kristne pilgrimme blev fortrængt fra de sydligere ruter af maurerne. Desuden har denne rute også været brugt af pilgrimme, der er ankommet til Spanien i skib og har lagt til i havnebyerne langs Biscayen.
“Nordruten er utroligt smuk”, fortæller Vibeke Mørdrup og fortsætter:
“Men den har ikke helt den samme magi som den franske vej, hvilket har noget at gøre med de kirker, der findes der. Nordruten er mere udfordrende og barsk, både vejrmæssigt og i selve terrænet, men det er en god tur. Jeg startede med at gå Camino Primitivo og troede, at den var barsk - men så gik jeg nordruten, og i sammenligning med den var Primitivo ingenting!”