Guide

5 danske vintervandringer i hele landet

Man skal ikke holde sig tilbage fra en rask vandretur, selvom det er koldt. Foto: Unsplash

Når man trodser ruskevejr og vinterkulde, kan man få fantastiske oplevelser. Pilgrimspræst Elisabeth Lidell guider her til fem vintervandringer på Sjælland, Mols og Fyn

Vi er mange, der oplever vintertristesse. Selv har jeg anskaffet mig en lyslampe, der står tændt om morgenen, når jeg sidder ved mit skrivebord. Men ligegyldigt, hvor mange lys og lamper vi har tændt indendørs, så kommer vi kun op på 500 lux. Hvorimod vi en dag i det fri – selvom det er gråvejr – kan nå op på 1000 lux. For ikke at tale om en solskinsdag, hvor vi er oppe på flere tusinde lux. Det er blandt andet derfor, det er godt at tage på pilgrimsvandring om vinteren!

Da jeg i 80’erne var ansat under Københavns biskop, stod jeg blandt andet for hans julehilsener. Et år var det den korte version fra Johannesevangeliet kapitel 1 vers 5: ”Lyset skinner i mørket, og mørket greb det ikke.”

Med de ord kan vi frimodigt begive os ind i de næste måneder.

Pilgrimsvandring gennem Ejby Ådal, Sjælland
Mandag den 2. november fra klokken 9-15
Mødested: Ejby Havn
Tilmelding er ikke nødvendigt
Pris: Gratis

Kom med på pilgrimsvandring i et af Danmarks skønneste og mest mangfoldige landskaber. Vi går fra den lille maritime og hyggelige Ejby Havn ved Kirke Hyllinge og ud i Ejby Ådal. Turen er på omkring 12-14 kilometer og snor sig gennem istidslandskaber med høje bakker og stejle fjordskrænter, gennem skov, eng, å-system med eget minifloddelta, kyststier, grusveje med mere. På en del af ruten følger vi Gudernes Stræde, som understreger, at vi denne dag virkelig nærer sanserne og giver ånden frit løb.

Vi mødes ved Ejby Havn klokken 9:00. Turen tilsigtes at slutte ved 15-tiden, men påregn ekstra tid! Da vi færdes i stærkt afvekslende natur, vi alle har et forskelligt vandretempo og oplevelserne er mange, så vægter oplevelsesværdien højest, så alle kommer trygt og sikkert gennem. Så andre aftaler tæt efterfølgende anbefales ikke.

Vær opmærksom på, at vi vandrer gennem fredet natur, hvor plukning af blomster og opgravning af planter ikke er tilladt.

Husk meget vandtætte vandresko eller -støvler og eller et par ekstra tørre strømper eller sko, da årstiden kan være våd, og vi går i lettere sumpet område. Madpakke, drikkedunk, plastpose eller andet at sidde på, sødt, salt, surt og så videre.

Sognepræst Kristine Stricker Hestbech leder turen, som er arrangeret af Havdrup Pilgrimsgruppe.

Vintervandring over temaet ”glæden ved at gå”, Sydjylland
Lørdag den 21. november fra klokken 9-14
Mødested: Vamdrup Kirke, Vestergade 53, 6580 Vamdrup
Tilmelding til sognepræst Maria König på sms til 20 46 42 95 senest den 20. november
Pris: Gratis

”At gå er den bedste medicin, sagde filosoffen Hippokrit allerede i antikken. Sidenhen er der lavet mange undersøgelser, der viser, hvordan en gåtur højner humøret, nedsætter stress og forebygger sygdomme. Vandring i et fællesskab har også stor værdi: Man kan møde et menneske, man taler godt med, og mødet kan få en forvandlende betydning.

Denne lørdag dykker vi ned i vandringens betydning for både krop, sind og ånd. Vi begynder klokken 9 med en andagt i Vamdrup Kirke, Vestergade 53, 6580 Vamdrup. Derefter kører vi til Hejls Kirke og går turen ’Noret rundt’ på 11 kilometer. Vi laver samkørsel (tre i hver bil), så du kan tage med, også selvom du ikke har bil.

Vi slutter cirka klokken 14. Husk madpakke og tøj efter vejret.

Adventsvandring på Sydfyn
Søndag den 29. november fra klokken 9
Mødested: Kirkeby Kirke, Assensvej 47A, Kirkeby, 5771 Stenstrup
Tilmelding til Ninna Varming på sms til 26 43 08 91 (max. 20 deltagere)
Pris: 30 kroner

Fynsk Pilgrimsvandring afholder traditionen tro adventsvandring på Sydfyn.

Vi mødes ved Kirkeby Kirke, Assensvej 47A, Kirkeby, 5771 Stenstrup klokken 9, hvor vi deltager i gudstjenesten. Efter gudstjenesten vandrer vi ud af Kirkeby og på Øhavsstien frem til Egebjerg Mølle, hvor vi spiser vore madpakker.

Herefter fortsætter vi ad Øhavsstien til Øster Skerninge Kirke, hvor vi slutter af med et let, juleagtigt traktement i våbenhuset. Der vil være indlagt stillevandring undervejs.

Husk madpakke, drikkelse, tøj efter vejret, gode vandresko eller -støvler.

Skumringsvandringved Kongskilde Naturcenter, Sjælland
Torsdag den 17. december fra klokken 15
Mødested: Kongskilde Friluftsgård Naturcenter, Skælskørvej 34, 4180 Sorø
Tilmelding er ikke nødvendigt
Pris: Gratis

Vi mødes klokken 15 på parkeringspladsen ved Kongskilde Friluftsgård Naturcenter, Skælskørvej 34, 4180 Sorø og går en tur på cirka 3 kilometer i skumringen.

Det er et naturskønt, bakket område med skove og søer. Hvis vejret er klart, går vi højt til vejrs på en bakke, hvor det er muligt at se to søer. Når det bliver mørkt er der gode muligheder for at se stjerner. Temaet er Maria. Dagens turleder er sognepræst Pia Abery Jacobsen, som sørger for lygter, så vi kan gå i mørket. Hvis det er overskyet, går vi til strandbredden ved Tystrup Sø.

Midvintervandring i Mols Bjerge
Søndag den 20. december fra klokken 10-16
Mødested: Karpenhøj Naturcenter, Dragsmurvej 12 D, 8420 Knebel
Tilmelding er ikke nødvendigt
Pris: Gratis

Den fjerde søndag i advent mødes vi klokken 10 på Karpenhøj Naturcenter, Dragsmurvej 12 D, 8420 Knebel og vandrer cirka 12 kilometer over Trehøje og Bogens tilbage langs Ebeltoft Vig til udgangspunktet, hvortil vi ankommer cirka klokken 16.

Vi vandrer i vintersolhverv og benytter anledningen til at samle os om evangeliets julebudskab om lyset, der skinner i mørket.

Vores danske ord jul går tilbage til gammelnordisk og germansk jol og er beslægtet med det keltisk-engelske yule. Jul var betegnelsen på den hedenske vintersolhvervsfejring, men blev siden festen for Jesu Kristi fødsel. Således blev Kristus-messen (engelsk: Christmas) fejret julenat, hvor Guds Søn blev menneskenes lys i den mørkeste midvinternat.

Pilgrimspræst Elisabeth Lidell står for forkyndelsen, og Andreas Blinkenberg finder vej. Medbring madpakke og drikkelse. Alle er velkomne, og der er ikke tilmelding.