Postkort: Et stykke af himlen på jorden i Cornwall

"Jeg ved en lærkerede, jeg siger …" at Cornwall byder mig mange øjeblikke, hvor tiden bliver slugt af en tidslomme, skriver pilgrimsvandrer Lillian Arendal. Se flere billeder ved at klikke på pilen til højre. Foto: Lilian Arendal

Det handler ikke kun om at gå efter eller at være på religiøse steder, men at opdage at hver en plet man ser på, går på, smager på, hører på eller mærker på, allerede har det guddommelige iboende i sig

En pilgrimsfærd er mere end blot at besøge helligsteder og have religiøse hensigter.

En rejse langs Cornwalls kyster på SWCP (South West Coast Path) er sprængfyldt med guddommelige juveler. Det at foretage en pilgrimsfærd blev mere tydeliggjort for mig ved denne tur. Det handler ikke kun om at gå efter eller at være på religiøse steder, men at opdage at hver en plet man ser på, går på, smager på, hører på eller mærker på, allerede har det guddommelige iboende i sig.

Det er vældigt healende for sjæl og krop at gå langs det salte hav og den blomstrende flora, langs Cornwalls kyster, der forsøger at overgå nuancerne på himmels regnbuer.

Perler i landskabet langs Cornwalls kyster
Solen står højt på himlen og vogter over jordens skabninger. Dens stråler smelter og former nye hjerter. Sanglærken forsøger at efterligne denne kunst ved at svæve højt på himlen og sprede sine smukke toner, medens den vogter over sine unger i reden. I baggrunden kaster havets sine turkisgrønne farver i alle retninger. Ind i mellem mødes himmelens regndråber og havets vand og danner regnbuer, når solen leger med.

Sommerfuglelarver falder ned på smalle vandrestier, og nænsomt forsøger jeg at træde udenom, samtidig med at jeg passer på med at træde skævt på sten og skråninger.

"Jeg ved en lærkerede, jeg siger …" at Cornwall byder mig mange øjeblikke, hvor tiden bliver slugt af en tidslomme. Omkranset af en østersskal!

Jeg befinder mig fjern fra dagligdagen, og naturen udfolder sig lige for øjnene af mig. Rundt om den næste kurve i landskabet træder jeg ind i en af landskabets mange østersskaller. Det er, som om tidevandet synliggør og åbenbarer dens perle. Hvide smukke huse, nogle bygget af granitsten med indlagte egetræsbjælker, farvede vinduesrammer og skifertage.

Der er stengærder, der bliver holdt nede af mangfoldige blomster og planter såsom stenplanter og mos, og sommerfugle flyver i zigzag, som om de fløj på vandrestien langs kysten. Der hænger potter og planter fra husene, der dufter af byens liv. Fiskerbåde, som ligger på land på grund af ebbe. Mågerne skriger og bader i tidevandslommer, og de bygger reder i gamle efterladte både. Der strømmer vand ned gennem byen fra bjergene og ud i havet.

Det er frodigt, og der er meget smukt alle vegne. Her bor glade og meget gæstfrie mennesker. Jeg er forsvundet for en stund i denne tidslomme. Næste dag forsvinder jeg med tidevandets, som sletter mine spor og fører mig videre ad kyst-stien med det gule agern, som er stiens ledetråd til næste perle.

Sandelig, ”Avalon” eksisterer, men det eksisterer kun, hvis du har dét i dig. Den magiske kraft, som Cornwall vogter over, og som må søges for at det åbenbarer sine hemmeligheder. "Jeg ved …" hvor landskabets perler ligger, og jeg siger ikke mere. Dette er en bid af Cornwall – smukke Cornwall, som kun kan begejstre.

Englændere læser dig som en åben bog
Ofte i spirituelle termer tales der om det 3. øje. Det får én til at tænke på, at englændere mestrer dette fænomen, det 3. øje. De kender dine behov, og de elsker at gøre det bedste for dig.

Det er, som om englændere kan læse dig som en åben bog og ”øjner” med det samme dine eventuelle ”ubalancer” og forsøger at hjælpe dig på rette ”vej” igen, specielt hvis du står med et kort i hånden eller ligner en fortabt sjæl.

Ingen pilgrimsfærd er mere guddommelig end den anden
Det er ikke sidste gang jeg sætter mine ben i det sydlige Englands herligheder. Jeg vil absolut anbefale en sådan pilgrimsfærd, på samme måde som jeg vil anbefale at gå i Frans af Assisis fodspor fra La Verna til Assisi i Italien eller Via Francigena fra Lausanne i Schweiz til Roma i Italien.

Alle har de noget forskelligt at byde på ligesom Caminoen i Spanien, og ingen af dem er mere eller mindre guddommelig end de andre i mit himmelske univers.

Foto: Lilian Arendal
Foto: Lilian Arendal
Foto: Lilian Arendal