Spørg

Kender I gode pilgrimsture på Færøerne?

Der er mange flere ruter på Færøerne, og de er i disse år ved at blive renoveret med henblik på vandrere. Men hvor og hvordan ruterne ligger, må jeg henvise til turistkontoret i Thorshavn om, skriver Carsten Skovgaard Bernt, der er spejder.

Læs de to svar fra spejder Carsten Skovgaard Bernt, der selv har været på Færøerne og fra sognepræst Kristine Stricker Hestbech, der arrangerer en tur til efteråret

Spørgsmål:

Kære brevkasse

Er der nogen, der kender gode pilgrimsture på Færøerne?

Venlig hilsen
en vandrer

Svar fra Carsten Skovgaard Bernt:

Kære spørger

Under min ferie i 2013 mindes jeg faktisk at have hørt om pilgrimsruter på Færøerne, men den mest oplagte er ruten over fjeldet fra Magnus-katedralen til Thorshavn. 

Man kan tage bus om til Magnus-katedralen, der er ruinerne af Færøernes eneste domkirke, som faktisk aldrig er blevet bygget færdig. Og altså i dag står som ruiner under et klimatag, der har til formål at beskytte den mod erodering fra vejr og vind. 

LÆS OGSÅ: Hvor kan man vandre om vinteren?

Området i sig selv er værd at bruge et par timer på. Ruten over fjeldet står til to til tre timer og bør nok nydes en relativ rolig dag, da blæsten er stærk på toppen af fjeldet.

Der er mange flere ruter på Færøerne, og de er i disse år ved at blive renoveret med henblik på vandrere. Men hvor og hvordan ruterne ligger, må jeg henvise til turistkontoret i Thorshavn om. 

Der er god betjening og venlige ansatte, så hvis man har udstyret med til vandring, er der ingen grund til planlægning af ruten, før man står deroppe. Ruterne er halv- eller heldags, og man kan visse steder tage flere sektioner, hvis man vil på en længere vandring.

LÆS OGSÅ: 10 pilgrimsvandringer i det danske sommerland

Eftersom geografien på øerne gør, at ruterne ofte går op over fjeldet, fra en dal til den næste dal, er det selvsagt ruter med en del stigninger og fald. 

Man skal være forberedt på særdeles hurtige vejrskift og medbring sikkerhedsudstyr i form af kompas, eventuelt GPS samt varmt tøj og en vindsæk eller lignende at krybe i, hvis det bliver tæt tåge. Lidt ekstra proviant og vand kan kun anbefales. Fodtøjet skal være rimelig vandtæt og terrængående. 

Det er muligt at se billeder fra en almindelig familietur til Færøerne her; hvor der er mere end rigeligt med oplevelser til én ferie.

Håber du kan bruge svaret og god tur.

Hilsen
Carsten Skovgaard Bernt
Spejder og ophavsmand til hjemmesiden vildmarksbassen.dk

Svar fra Kristine Stricker Hestbech:

Kære spørger

Ja, jeg har en pilgrimstur til Færøerne i august måned. To dages vandring i fjeldene den 21.-22.8 som man kan kombinere med et ophold. En unik måde at se Færøerne på, hvor man kommer helt tæt på naturen, fuglene og fjeldet.

Programmet for turen kan ses i folderen her.

Mange hilsner Kristine Stricker Hestbech,
sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Pilgrimsvandring.dk har inviteret pilgrimspræster og -vandrere, teologer og historikere fra forskellige foreninger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om pilgrimsvandring". Alle svar i "Spørg om pilgrimsvandring" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad pilgrimsvandring.dk mener.