5 pilgrimsvandringer i det danske sommerland
Pilgrimspræst Elisabeth Lidell guider til fem ruter, man kan nyde i den danske sommer
Jeg plejer at sige, at man ikke behøver gå over åen efter vand, når det gælder smukke vandreruter. Men måske skal man have lidt inspiration til at planlægge sin fritid i det fri, så her kommer nogle ideer til korte og længere vandringer. Her er et par tips til dig, der ønsker at gå i dit eget eller dine næres selskab:
1. Ærø
Øhavsstien går fra Marstal over Ærøskøbing til Søby (36 kilometer.) Tag færgen fra Svendborg til Ærøskøbing og derfra med (gratis) rutebil til Marstal Vandrerhjem. Her er god og billig overnatning. Første vandredag går fra skipperbyen langs kysten ved Gråsten Nor til Ærøskøbing, og anden vandredag fra Søby forbi Borgnæs til Ærøskøbing. Strandodden ud til Østersøen: ’Halen’ og Marstal Søfartsmuseum er et must.
2. Gendarmstien, Sønderjylland
Placeringen af den nuværende dansk/tyske grænse blev afgjort ved en folkeafstemning i 1920. I perioden fra 1920 til 1958 patruljerede de blåklædte grænsegendarmer langs kysten. Deres patruljestrækning, Gendarmstien, er blevet genetableret som en meget smuk og afvekslende vandresti langs Flensborg Fjord: fra Padborg til Høruphav på Sydals (74 kilometer). Skiltningen til stien er en blå gendarm. Se også: visitkrusaa.dk.
3. Bornholms kyststi
Bornholm rundt, cirka 120 kilometer. Den traditionelle vej rundt om Bornholm er “med uret”, så man starter med at gå op nord mod Hammeren og Hammershus Å Bornholm rundt, forbi de stejle klinter og Dueoddes hvide sandstrande på sydsiden, de urgamle smuldrende røde granitklipper på østsiden, videre til de dramatiske bregnefyldte, duftende sprækkedale på nordsiden og til sidst til de mere end hundrede meter højt beliggende, vindblæste klippestier, dramatiske udsigter og den enorme borgruin på vestsiden. Se også: bornholmrundt.dk.
4. Kyst til kyst-stien fra Blåvandshug til Vejle
120 kilometer vandretur fra Vesterhavet og tværs over Jylland langs Varde Å, Holme- og Vejle Å. Shelters, bålpladser, vand og das undervejs. Stien krydser Hærvejen og Drivvejen undervejs med mulighed for at kombinere ruterne til en endnu længere tur. Se også: kyst-kyststien.dk.
5. Hærvejen
Knap 300 kilometer = to ugers vandring med start på Padborg Station og slut i Viborg Domkirkes krypt. Hærvejen er afmærket med skilte. Kort kan købes eller hentes på haervej.dk. 12 herberger, der ligger med 20 kilometer afstand tilbyder billig overnatning i juni, juli og august. Vandring på Hærvejen giver dig indsigt i Danmarks kulturhistorie, blandt andet med spor fra førhistorisk tid med gravhøje og runestene fra vikingetiden. Hærvejen blev brugt af soldaterne i de mange krige mellem kongerne i middelalderen, og til mere fredelige pilgrimme, der vandrede til Santiago, Rom eller Jerusalem. I nyere tid var Hærvejen hovedforbindelsen for drift af stude fra Jylland til de store markeder i Hamborg.