Spørg

Hvad er en pilgrimsvandring egentlig?

"En pilgrim er et menneske, der er på vej derhen, hvor hun eller han egentlig hører hjemme", skriver Peter Grarup, der er pilgrimsleder og pensioneret sognepræst.

"Det, der kendetegner en pilgrimsvandring er, at den foretages af en pilgrim. Det vigtigste er ikke at gå, men at være", svarer pilgrimsleder Peter Grarup

Spørgsmål:

Kære brevkasse

En pilgrimsvandring går fra dåben til vor død. 

Vort mål er i og med, ved Jesus at komme i Guds rige, i Faderens favn. 

Jeg ønsker dialog herom.

Venlig hilsen
Lise

Redaktionen har tilføjet disse spørgsmål: Hvad adskiller en pilgrimsvandring fra en almindelig vandring? 

Er en vandring efter søndagens gudstjeneste hen over en pløjemark lige så meget at regne for en pilgrimsvandring som at følge en gammel, traditionsrig rute over flere uger i Spanien? 

Hvad kendetegner en pilgrimsvandring?

Svar:

Kære Lise

Du stiller tre spørgsmål, som er lidt forskellige og egentlig kræver hver sit svar.

Hvis jeg begynder med det sidste spørgsmål, så tror jeg, at jeg også får svaret på de to første.

Det, der kendetegner en pilgrimsvandring er, at den foretages af en pilgrim. Det vigtigste er ikke at gå, men at være. Når du er pilgrim, bliver din vandring til en pilgrimsvandring. 

LÆS OGSÅ: Er det kun troende, der må gå Caminoen?

Hvad er så det at være pilgrim? 

Alle mulige steder kan du læse, at ordet ”pilgrim” kommer fra det latinske ord ”peregrinus”, som kort sagt betyder ”fremmed” egentlig ”en, der går over markerne”. 

En pilgrim er et menneske, der er på vej derhen, hvor hun eller han egentlig hører hjemme. 

LÆS OGSÅ: Hvad er forskellen på pilgrimsrejse og valfart?

En pilgrim er en, der er på vej.

Den hellige Birgittas bøn: ”Herre, vis mig din vej og gør mig villig til at vandre den” er en god begyndelse. 

Jo ældre jeg bliver, jo mere fornemmer jeg, at den skal bedes med varsomhed. Jeg løber jo den ”risiko”, at Gud rent faktisk viser mig sin vej, som måske ikke lige er ”min vej”.

Der er en moderne pilgrim, der har skrevet sådan: ”Når fart, grådighed og tomhed truer både klodens og menneskers liv, er det tid at bryde op og søge nye veje. Pilgrimsvandringens langsomhed og stilhed kan inspirere til ny enkelhed, eftertanke og bøn.”

Her står tre ord overfor tre andre ord: Fart, grådighed tomhed, - enkelhed, eftertanke, bøn.

Det, jeg selv oplever, er, at langsomheden og stilheden giver mig mulighed for at lade de ord udfordre mit eget liv i tre retninger: 

Fart – enkelhed: Hvordan vil jeg selv forme mit liv? Hvad er vigtigt for mig? Har jeg tid til at møde mig selv og finde ud af, hvem jeg er? 

Grådighed – eftertanke: Hvordan vil jeg forme mit forhold til andre mennesker? Skal det være præget af grådighed (mig først!), eller vil jeg tage mig tid til at møde min næste, se ham i øjnene og finde ud af, hvem han er, og hvad vi kan give hinanden?

Tomhed – bøn: Tør jeg se i øjnene, at hvis ikke Gud fylder mit liv, er det bare fyldt med tomhed? Noget af det vigtigste, jeg har opdaget, er, at bøn ikke så meget er mine ord til Gud – dem har jeg sagt mange af, og Gud har sikkert ofte rystet på hovedet. Det vigtigste i bønnen er, at jeg lærer at blive så stille, at jeg kan høre, når Gud siger noget til mig. 

LÆS OGSÅ: Er målet eller vandring det vigtigste?

For mig at se er det de tre bevægelser, der gør mig til en pilgrim: Jeg er stadig på vej hen imod mig selv, imod min næste og imod Gud. Vandringens langsomhed og stilhed hjælpe mig til at huske på dem alle tre. Derfor er det en pilgrimsvandring.

Og så er det fuldstændig lige meget, om jeg går på Caminoen i Spanien (det har jeg endnu ikke gjort), på Hærvejen eller en anden vej i Danmark (jeg har gået på mange) eller over en pløjemark efter søndagens gudstjeneste.

Jeg kan også gå over pløjemarken på vej til gudstjenesten og gøre den tur til en pilgrimsvandring. Men så skal jeg huske at sætte støvlerne i våbenhuset. For pløjejord har det med at sætte sig fast.

Venlig hilsen
Peter Grarup
Pilgrimsleder og pensioneret sognepræst

Svaret giver udtryk for panelistens holdning. Pilgrimsvandring.dk har inviteret pilgrimspræster og -vandrere, teologer og historikere fra forskellige foreninger til at besvare de spørgsmål, som sendes til "Spørg om pilgrimsvandring". Alle svar i "Spørg om pilgrimsvandring" giver udtryk for panelisternes egen holdning, ikke for hvad pilgrimsvandring.dk mener.