Ibskaller og pilgrimsfærd

Traditionen har fastlagt, at man bevidner sin færd til Santiago de Compostela ved at hjembringe en af de lokale muslingeskaller, der findes her ved kysten. Denne meget smukke musling hedder en Jakobsmusling med det latinske artsnavn Pecten Jacobaeus. Muslingen har altid tjent som et sindbillede på Jakobs sørejser.

Har sanglinjen "Ib, skip, skalle" noget med pilgrimsvandring at gøre?

Kan der være en gedulgt forbindelse mellem den gamle danske børneremse med linjerne Ib, skip, skalle og så den pilgrimsfærd ad Caminoen mod Santiago de Compostela i Spanien, mange mennesker drager på i vore dage? Det er Unna-Pernille Gjørup, sognepræst i Sejling, som har undret sig, og jeg svarer. Se, det er et spørgsmål, der sender sprogfødderne på vandring hos klummeskribenten.

I den gamle børneremse hedder det: Flyv lille påfugl, hjemad vil du, hjemad vil du, hjemad vil du, flyv lille påfugl, hjem igen. Tog sig en mage Ib skip skalle, akke makke dalle. Pigen hed Julie, Ib skip skalle, akke makke dalle.

Det er en vise, der kan danses til, og der er sprogrytmiske elementer, som ikke skal tolkes, men der er meget andet godt, for eksempel navnet Ib, der er en fordanskning af Jakob. Dermed er der skabt flere mulige forbindelser til Nordspanien, for pilgrimsfærden ad Caminoen, der betyder vejen, er intet ringere end en Jakobsvej, der fører til Stjernernes Mark (Campus Stellae = Compostela). Vejen er indviet til Sankt Jakob, apostlen Jakob, der var bror til Johannes, og som blev henrettet af romerne. Den hellige Jakobs lig blev ifølge overleveringer bragt til Spanien og gravsat, men glemt igen indtil det 9. århundrede, hvor Spanien var besat af maurerne, og hvor graven, som ved et mirakel blev genfundet, og Jakob blev symbol på det kristne Europas generobring af Spanien. Byen, hvor Jakobs grav blev fundet, blev kaldt Stjernernes Mark, altså Compostela, fordi en stjerne havde ledt de kristne pilgrimme til hans grav.

Traditionen har fastlagt, at man bevidner sin færd ved at hjembringe en af de lokale muslingeskaller, der findes her ved kysten. Denne meget smukke musling hedder en Jakobsmusling med det latinske artsnavn Pecten Jacobaeus. Muslingen har altid tjent som et sindbillede på Jakobs sørejser - og i parentes bemærket er det faktisk den, det multinationale Shell bruger som et varemærke netop for at understrege sørejse og energisk fremdrift.

Disse muslingeskaller symboliserer hele ruten, blandt andet ved at være hugget ind i sten, som afmærker ruten mod Finisterre (verdens ende) og Santiago de Compostela. Men se, nu suser det, for sådan en skal hedder nok Jakobsskal, på ældre dansk endda Jakobs-skæl, men det mere sædvanlige danske navn er Ibskal.

Så er der pludselig åbne porte mellem den gamle remse om Ib skip skalle og en pilgrimsfærd i Spanien. Pigen hedder endda Julie, der kommer af det romerske mandsnavn Julius (Cæsar), og det er sikkert at gå for langt at antyde en forbindelse til romerne, som henrettede Ib (Jakob), men at der så også indgår en påfugl, som fønikierne, der lærte romerne at sejle, undertiden henviste til som et symbol på skibsfart, det er da herligt.

Tak til Unna-Pernille Gjørup for begyndelsen til denne kulturhistoriske pilgrimsfærd. Når pilgrimmene iførte sig kapper med påsyede ibskaller, var de hellige og måtte ikke dræbes, for det var en dødssynd at dræbe bæreren af en ibskal. Muslingen kan nemlig også symbolisere Jomfru Maria, mens muslingens perle var Jesus-barnet. Jeg iklæder mig straks et par skaller og håber på læsernes nåde. Også at Shell undlader at sagsøge mig for brugen af deres logo. Man ved jo aldrig med disse multinationale, de tror, de kan gå på vandet.

Læs i mellemtiden Henrik Stangerups roman Broder Jakob fra 1991. Her ruller historien om Christian den Andens bror Jakob, der forblev en tro franciskanermunk trods Luthers protestantisme. Han vandrede til Spanien og drog videre til Mexico. Ib skip skalle, akke makke dalle. Der er en forbindelse mellem legen med ord i visen og pilgrimsruten, men jeg indrømmer, jeg ikke ved, hvordan den er opstået. Måske ved et mirakel!

sprog@kristeligt-dagblad.dk