Pilgrimssucces i Esrum

Esrum Kloster, som allerede i Middelalderen var en magtfuld spiller på de europæiske pilgrimsveje. Foto: Dorte J. Thorsen

Hardcore pilgrimme og endags-kultur-vandrere har præget Esrum Pilgrimscentrums første sommer

Der findes ingen konkrete tal på, hvor mange tilrejsende pilgrimme som Esrum Pilgrimscentrum på Esrum Kloster har taget imod denne første sommer, som nu er gået siden åbningen i begyndelsen af maj.

”Men der har været en del, især af de hardcore pilgrimme, hvoraf mange er kommet helt fra Trondheim i Norge på vej til Santiago de Compostela,” fortæller Helle Simonsen, der er publikumsansvarlig på Esrum Kloster og Møllegaard.

”Derudover har vi flere gange i foråret, sommeren og sensommeren haft endages-vandringer, hvor vi har vandret i området og formidlet dette helt specielles steds natur, kultur og historie. Vandringer, som hver gang har været totalt bookede,” fortsætter Helle Simonsen og siger, at netop det at få lov til at smage på det at vandre sammen med at få viden om historien og stedet har været en god kombination, som har glædet de mange, der er tiltrukket af pilgrimsvandring, men som gerne lige vil snuse lidt til fænomenet, inden snørestøvlerne og rygsækken skal på.

Fælles for alle – hvad enten det er en deltager på en 10 kms aftenvandring eller en pilgrim på vej af den gamle pilgrimsrute fra Nord- til Sydeuropa – har dog ifølge Helle Simonsen været en inderlig glæde over at træde i munkenes – og kongernes – fodspor i en så historisk del af Nordsjælland med så stor en arv. For Esrum Kloster har siden middelalderen været en magtfuld spiller på de europæiske pilgrimsveje.

Men selvom den første sommer som pilgrimscentrum har været en succes, mener Helle Simonsen, at der er potentiale til meget mere.

Hun siger: ”Vi har slet ikke toppet endnu. Noget af det, som vi håber at få lavet, er nogle sheltere, hvor pilgrimmene vil kunne overnatte. Et shelter er en slags træhytte på ben, men kun med tre vægge, således at man istedet for den fjerde væg har frit udsyn over naturen og får den friske luft helt ind. For de fleste pilgrimme vil helst være lige her på klosteret, og de er derfor også begejstrede over at kunne drikke en kop kaffe og spise deres mad nede i den historiske kælder. Men ifht overnatning på selve klosteret kniber det mere pga frednings- og brandhensyn. Men forhåbentlig finder vi en løsning, så vi kan lave sheltere. Vand og bålpladser har vi allerede, så det er kun sheltere, som vi mangler.”