Pilgrims-idé har tag i kvinderne

Elisabeth Lidell

Tal fra Danmarks første, og hidtil eneste, pilgrimspræst Elisabeth Lidell viser, at 90 procent af dem, der går på pilgrimsvandring, er kvinder.

Antallet af pilgrimsvandringer i Danmark er på få år tidoblet. 90 procent af dem, der vandrer, er kvinder

Pilgrims-idéen har for alvor fænget hos danskerne. På få år er antallet af pilgrimsvandringer i Danmark tidoblet, viser tal fra Danmarks første, og hidtil eneste, pilgrimspræst, Elisabeth Lidell.

For tre år siden blev der årligt arrangeret fem-seks vandringer herhjemme. Nu ligger tallet på mellem 60 og 70 pilgrimsvandringer om året.

Selv tolker Elisabeth Lidell tallene som udtryk for, at en ny vækkelse er på vej blandt danskerne. Sognepræst i Sønderjylland Peter Grønlykke taler om et opbrud i folkekirken.

Tallene viser også, at pilgrims-idéen først og fremmest har tag i kvinderne. Elisabeth Lidell skønner, at 90 procent af dem, der går på pilgrimsvandring, er kvinder.

- Det svarer til, at kvinder generelt er i overtal, når man taler religiøs praksis, siger adjunkt i religionsvidenskab, ph.d. Jørn Borup, der som forlagsdirektør er ved at forberede udgivelsen af en antologi om den nye pilgrims-trend i Danmark.

De folkekirkelige pilgrimsaktiviteter har fælles mødested på internet-hjemmesiden www.pilgrimsvandring.dk, hvor den stigende interesse også klart har markeret sig. Godt 14.000 besøgte siden i 2006.

På Fyn og i Roskilde er der desuden oprettet nye pilgrimsforeninger, i Nordjylland et pilgrimsfællesskab, i Viborg et Pilgrimscentrum, og senest har den tidligere rektor for Folkekirkens Pædagogiske Institut i Løgumkloster, Jens Kristian Krarup, taget initiativ til "Den Danske Klosterrutes Støtteforening".

Formålet med den er at fremme brugen af de indenlandske "pilgrimsruter" på i alt 1700 kilometer langs kirker og klostersteder, som Jens Kristian Krarup beskriver i en guide på fem bind, hvoraf bind to udkommer i slutningen af maj.

En del af "Klosterruten" går langs Hærvejen, hvor der i 10 nedlagte landejendomme skal indrettes overnatningssteder til pilgrimme og vandreturister.

Projektet er udarbejdet af arkitekt Andreas Blinkenberg og præmieret af Realdania Fonden, som ventes at skyde syv-otte millioner kroner i realiseringen, mens kommuner, amter og EU bidrager med fire millioner kroner.

Der satses på at få de 10 overnatningssteder klar allerede til næste år.

Jørgen Steens

Jørgen SteensFødt 1948. Har siden 1988 været ansat på Kristeligt Dagblad med arbejdsområde i Jylland. Stofområder: Interviews, kirkelig og generel reportage. Tidligere ansættelser: Vestkysten, Vendsyssel Tidende, Frederikshavns Avis, Holstebro Dagblad.

Tilføj kommentar

fra shop.k.dk

Sæt med 8 smukke kunstkort af Arne Haugen Sørensen

kr. 115,00 Køb

HJERTET HAR ALTID DET SIDSTE ORD

kr. 249,00 Køb

The Act of Killing - dokumentarfilm

kr. 210,00 Køb

Barcelona - Madrid

kr. 8.930,00 Køb

Efterår på Sicilien

kr. 9.598,00 Køb

Mød Desmond Tutu og hans datter Mpho Tutu

kr. 70,00 Køb

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.